E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni Zelanda'da 2 camiye silahlı saldırı: 40 ölü---

Yeni Zelanda'da 2 camiye silahlı saldırı: 40 ölü

Yeni Zelanda'da 2 camiye silahlı saldırı: 40 ölü
15 Mart 2019 - 06:28 borsagundem.com

Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında 2 camiye eş zamanlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 camide bulunan 40 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi de yaralandı. Saldırganın Hristiyan olduğu açıklandı

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki Al Noor ve Linwood camilerine, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. 200 Müslümanın ibadet ettiği camilerdeki saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetti, 20'si ağır 48 kişi de yaralandı. 

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch'te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch'te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Biri kadın 4 kişinin yakalandığını belirten Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında da bulundu.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

YENİ ZELANDA BAŞBAKANIN'NDAN AÇIKLAMA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında "Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri. Bu saldırı eşi görülmemiş bir şiddet eylemi" dedi.

Başbakan Ardern, 30'u bir camide, 10'u diğer camide olmak üzere 40 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'si ağır 48 kişinin e yaralandığını bildirdi. 

"Saldırganların Hristiyan olduğu bilgisini verebilirim" diyen Başbakan Ardern, 2 saldırganın üzerinde patlayıcıların da bulunduğunu belirtti. 

Saldırganlardan biri Avustralya vatandaşı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde camilere saldıranlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi.

BÜYÜKELÇİ: ÖLEN VE YARALANANLAR ARASINDA TÜRK VATANDAŞI YOK

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üzgünüz sarsılmış vaziyetteyiz, yakından konuyu takip ediyoruz." dedi.

Saldırıda ölen veya yaralananlar arasında şu ana kadar Türk vatandaşı bulunmadığı bilgisi ulaştığını aktaran Büyükelçi Ergin, "Çok dar bir bilgi var şu aşamada. Hala operasyonlar devam ettiği için bir yetkililer kesinlikle şu aşamada operasyonlara bir şey getirmemek için henüz resmi bilgi aktarmıyorlar." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ŞİDDETLE KINIYORUM

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni Zelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."

Bangladeş kriket takımı camiye gidiyordu

Cuma Namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı'nın da saldırı sırasında olay yerinde bulunduğu bildirildi. Takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen "Otübüstelerdi ve saldırı başladığında araç yanaşmaya çalışıyordu. Sarılmış durumdalar ama iyiler" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bizdeki15 Mart 2019 13:23

    bizdeki yılbaşı gecesi olan meşhur eğlence mekanı saldırısına benziyor. Sonuçda insanlar heryerde olabilir. Kimse kimseyi yargılayacak emir eri deildir. İsteyen isdeğini hukuksal çerçevede kişilere zarar vermeden din olsun, eğlence olsun, yaşam hakkı olsun karışamaz. kimse kimseyi rahatsız edemez. kimse kimseyede haklısın, suçlusun diyerek terör saldırı yapamaz. ırk, din,dil fark etmez. hukuk kuralları belirler, insanlar o sınırlarda isteidği gibi yaşar.

  • ...15 Mart 2019 13:21

    insanlıkdan nasibini almamış mahlukatlar bunlar. Ne camiler, ne kliseler, nede  başka bir yer böyle bir saldırıyı hak etmiyor. İnsanları sınıflandırıp da, insanları farklı görüpde yapılan bu saldırıların savunulacak bir yanı yoktur.Bir can geri getirilemez. Her can bir insandır.

  • ...15 Mart 2019 13:02

    Hristiyani terörden başka bir şey değildir. Bu aşağılık teröristlerin en ağır şekilde cezalandirilmasi gerekiyor.

  • sekoya15 Mart 2019 11:02

    USA: ırakta,suriyede ,libyada .. camilere uçaktan bomba atarken ilk destek veren ülkeler yeni zelanda ve austuralya olmuştur.  o yüzden şaşırmayalım. radikalizm hep kötülük getirir.