E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni Yunanistan krizi yolda---

Yeni Yunanistan krizi yolda

Yeni Yunanistan krizi yolda
09 Mart 2015 - 06:59 borsagundem.com

Kreditörler Yunanistan'ın reformlarından memnun kalmadı

Yunanistan’ın kreditörleri ile temerrütten kaçınmak için yaptığı koşullu anlaşma çatlaklar oluşmaya başladı. Avrupalı yetkililer, Yunanistan’ın sunduğu son tekliflerin iki hafta önce tartışılana göre beklentileri karşılamadığını belirtti. Öte yandan Yunan bakanlar, reformlarının reddedilmesi halinde referanduma gitme ihtimaline işaret etti.

Yunanistan hükümetinin önlem listesi, geçtiğimiz hafta Cuma günü Euro Bölgesi maliye bakanlarına gönderildi. Listede turistler gibi profesyonel olmayan vergi toplayıcılarının istihdam edilmesi fikri de yer alıyordu. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem Pazar günü konu ile ilgili yaptığı açıklamada, listenin eksiksiz olmaktan “uzak” olduğunu ve ülkenin bu ay yardım ödemesi alamayabileceğini söyledi.

Yunanistan’ın kemer sıkma önlemlerine karşı tutumuyla bilinen hükümeti, ülkenin 240 milyar euroluk (260 milyar dolar) kurtarma paketi şartlarının yeniden müzakere edileceğini vaat ederek Ocak ayındaki seçimlerden zaferle çıkmıştı. Yunan hükümeti Avrupalı kreditörlere bu ay detaylandırılmış önerilerini sunmak zorunda. Aksi takdirde likiditenin tükenmesi riski ile karşı karşıya gelebilir.

Dijsselbloem bir Hollanda gazetesinin Amsterdam’da gerçekleştirdiği etkinlikte, “Para kutularının boşa yakın olduğu görülüyor” dedi.

Yunanistan, 7 milyar euro tutarında olan ödenmemiş yardım dilimini alma arayışında. Sermaye piyasalarına erişimi olmadığından Yunanistan’ın tek finansman kaynağını Euro Bölgesi’nin kriz fonundan ve Uluslararası Para Fonu’ndan aldığı acil durum kredileri oluşturuyor. Yunan bankaları Avrupa Merkez Bankası (AMB) onayına tabi olan Acil Durum Likidite Yardımı ile su üzerinde tutuluyor.

Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Pazar günü verdiği bir röportajda, “Söyleyebileceğim tek şey kamu çalışanlarının ücretlerini ve emeklilik maaşlarını ödeyecek paramızın olduğudur. Geri kalanı için göreceğiz” dedi.

Varoufakis, kreditör taleplerinin hükümet için kabul edilemez olması halinde Yunan halkının söz konusu çıkmaz ile ilgili karar vermek zorunda olabileceğini söyledi. Başbakan Alexis Tsipras da referandum seçeneğinin değerlendirildiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)