E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yılın ilk haftasında borsa için büyük beklenti---

Yeni yılın ilk haftasında borsa için büyük beklenti

Yeni yılın ilk haftasında borsa için büyük beklenti
30 Aralık 2018 - 09:35 borsagundem.com

Borsa düşük işlem hacmini geridi bırakacak mı? 96.500 zirvesini yakalayacak mı? Dolar 5.45’i görür mü, üzerine çıkar mı? Usta isimler Üzeyir Doğan ve Belgin Maviş piyasaları Borsagundem.com’a yazdı.

96.500 ÜZERİNDEKİ RAKAMLAR YENİDEN HEDEFE GİREBİLİR

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

DOLAR/TL
Geçtiğimiz hafta noel etkisi ile oldukça dar bir bantta hareket eden dolar/TL’de yeni yılla birlikte hareketlerin şiddetlenmesi beklenebilir. Kasım ayının ardından aralık ayında da enflasyonda negatif rakamlar gelmesine yüksek olasılık veriyoruz. Hatırlanacak olursa aralık başında açıklanan enflasyonda beklentilerden daha keskin düşüşler yaşanmasına rağmen dolar/TL kurunda sert yukarı yönlü hareketler görmüştük. Bu ay açıklanacak enflasyon rakamları sonrasında da sürpriz hareketler görülme ihtimali göz ardı edilmemeli. Son dört haftada ana hatları ile 5,25-5,45 aralığında dalgalanan Dolar/TL’de bu bandın dışına çıkılması volatiliteyi artıracaktır. Son günlerde üst üste gelen olumlu haberlere karşın 5,25’in kalıcı olarak kırılamamış olması nedeniyle bu seviye altında kapanışlar görülmediği sürece bu kanal içindeki geri çekilmelerin kısa vadeli alım fırsatı oluşturmaya devam edeceği görüşümüzü koruyoruz. Olası yükselişlerde bahsettiğimiz bu kanalın üst bandı olan 5,45 üzerindeki hareketin ilk olarak 5,62’ye kadar devam edebileceğini düşünüyoruz.

BIST 100
Borsa İstanbul küresel piyasalardaki dalgalanmanın etkisinde bir haftayı daha geride bırakırken, noel nedeniyle işlem hacminin oldukça düşük seyrettiğini gördük. Haftalık bazda 1.425 puanlık düşüşün yaşandığı BIST 100’de haftalık kapanış bir süredir takip ettiğimiz 91.300 desteğinin altında gerçekleşmiş oldu. 91.300 desteği altındaki kapanışlarda 89.900 ile 88.500 seviyesi önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Teknik göstergelerin zayıf görünümünü koruduğu endekste yükselişlerde kısa vadede 91.300 üzerinde kalıcılık sağlanması önem taşıyor. 91.300 üzerinde ise 22 ve 50 günlük ortalamanın bulunduğu 92.400-92.750 aralığı geçilmeden gün içi yükselişlere temkinli yaklaşmak gerektiği görüşümüzü koruyoruz. Bu bölge geçilecek olursa 94.750 ve devamında aralık başında görülen zirvelerin de bulunduğu 96.500 üzerindeki rakamlar yeniden hedefe girecektir.

PİYASALARDA FIRSATLAR BİTMEZ

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL / DİREKTÖR

2018 yılına veda ederken... Gelen yılın giden yılı aratmaması dileğiyle...

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Zor bir yıldı. Yılın başına dönerek endeks ve dolara bir göz atalım. Yıla Bist 100 endeksi 117.000 puan seviyesinden dolar /TL ise 3.78 seviyesinden başladı.2017 yılını bitirirken Borsa İstanbul küresel borsalarda getiri anlamında en iyi performansı gösteren ikinci borsaydı.. Fed’in Faiz adımlarını hızlandırması 2018 de bilanço küçültmeye 15 milyar dolar ile başlayıp sonra 50 milyar dolara aylık bazda artırarak devam edeceğini açıklaması yılın ortalarına doğru Çin ile ABD arasında esen soğuk rüzgarlar ve Ticaret Savaşı olarak adlandırılan vergi artırımları ve yaptırım kararları derken dolarda ve tahvil faizlerinde sert hareketler borsalarda ise rekorların ardından 2018 kazançlarını geri alan sert satışları yaşadık.
Borsa İstanbul da ise Kasım/2018 seçimlerinin bu küresel hareketlerin ive kazanmasıyla birlikte öne haziran /2018 çekilmesi ve Yeni Başkanlık Sistemine geçiş süreci Cumhur İttifakı ,Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının ülke notu ve banka notlarını indirimleriyle bir anda karışın ortam sonrası doların 7.20 seviyesine doğru yükselişi tahvil faizlerinde yaşanan dalgalanma ve TCMB Politika Faizini  625 baz puan artırarak %24 seviyesine çıkarması piyasalardaki bozulan dengeleri frenleme adımlarını yaşadık.
Enflasyonda da tarihi seviyeler görüldü. Özellikle Üfe’de görülen %46 seviyesi ardından TCMB sıkılaştırıcı adımlarıyla Dolar kurunun fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önüne geçme hamlelerini izledik. Rahip Brunson’ın 13 Ekim’de serbest bırakılması sonrasında dolar kurunda yaşanan dış etki kaynaklı hareketin hız kesmesiyle birlikte aynı dönemde önce Swap İşlemlerinde atılan adımlar ardından TCMB Vadeli İşlemlerde aktif rol almasıyla hızla 5.14 seviyesine kadar gerileyen ve ardından Suriye gelişmeleriyle yeniden 5.25/5.32 bandına geri dönen kur.

Tüm bu gelişmelerle birlikte yıla 117.000 puan seviyesinden başlayan Bist 100 endeksinin Ocak /2018 de tüm zamanların rekoru olan 121.300 seviyesini gördü.  Yıl içinde yaşanan gelişmeler ardından endeks de yaşanan geri çekilme yüksek kur/yüksek faiz ve küresel etkiyle birlikte 88.700 seviyesine kadar yaşanan geri çekilmeyle devam etti. Ve 2018 yılının son işlem gününe Bist 100 endeksinde 90.400 seviyesinden Dolar/TL kurunda 5.27/5.28 seviyesinden 2 Yıllık Gösterge Tahvilde ise %19.73 seviyesinden başlıyoruz. En yüksek görülen 121.000 puanı baz aldığımızda yıl genelinde endeksteki değer kaybı 30.000 puan seviyesinde. Ve Borsa 2018 yılından dolar/faiz getirilerine baktığımızda yılın kaybedeni...
Dolar kuruna baktığımızda ise önce yatırımcısını mutlu eden ve daha yukarı çıkacağı beklentisiyle yüksek maliyet yapmasına  neden olan  kur ise yıl sonunda yatırımcısını en çok üzen yatırım aracı. 2019 yılına dair küresel görünüm ve piyasaların Ayı Piyasasına girdiğine dair görüşler artsa da özellikle Fed adımları konusunda belirsizlik ve Trump’ın Fed’e ve Başkanına yönelik olumsuz açıklamalarıyla birlikte Küresel Büyümeye dair korkuların artması olumsuz bir tablo ortaya koyuyor olsa da Unutulmamalıdır ki Piyasalarda Fırsatlar Bitmez..
Altına yönelişin ve portföyler de ağırlığının artma ihtimalinin yükseleceği yeni yılda yatırımcıların siyasi gelişmeleri daha yakından takip etmesi Ekonomik durum ile finans piyasalarının dinamiklerinin farklı işleyişini daha doğru algılamaları yatırımlarını korumak için riski farklı enstrümanlara eşit dağıtması daha önemli hale gelecektir. Ve korkulanların Fed Ocak ayı Toplantısı sonrası daha azalabileceğini de ve 2019 yılında Fed’in sadece bir faiz artırımı yaparak daha piyasa dostu bir yol izleyebileceğini de notlarımıza ekleyelim.

BİST 100
Endekste Bankacılık sektörü hisselerde beklenen toparlanmanın yıl sonuna yaklaşırken yaşanmaması ardından endekste 91.300 üzerinde kalıcı hareketler sınırlanırken petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte hava ulaşımı sektörü hisselerde yaşanan toparlanmayla ve madencilik sektörü hisselerine gelen alımlarla 90.000 puan üzerinde durmayı başaran endekste yıl sonu kapanışı 91.500/92.500 bandında gerçekleşebilir. Dolar/TL’de ise 5.25/5.28 bandında bir kapanış beklentilerimiz arasında. Haber akışının öne çıkacağı son işlem gününde hafta sonu Suriye başlıklı Rusya görüşmeleri buna yönelik haber akışının da endekse yön vereceğini notlarımıza ekleyelim.

Manşette Neler Var

* ABD Başkanı Trump Twitter hesabından Çin Devlet Başkanı ile ticaret müzakerelerine ilişkin telefonda görüştüklerini ve sürecin iyi ilerlediğini belirtti..

* AK Parti'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım...

* Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Suriye’de terörist tehlikesini ortadan kaldırmak konusunda mutabakata vardık."

* TCMB kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranını değiştirmedi.

* Dow Jones Endeksi 76,42 puan düşüşle 23,062.40 puana, Standard&Poor's (S&P) 500 Endeksi 3,09 puan kayıpla 2.485,74 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 5,03 puan yükselişle 6,584,52 puana yükseldi.

* Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama % 1,55 azalış kaydetti. Bu hafta 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı % 0,74 değer kazanırken, dolar/TL % 0,55 değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)