E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yılda küresel borsalarda FED rüzgarı esecek---

Yeni yılda küresel borsalarda FED rüzgarı esecek

Yeni yılda küresel borsalarda FED rüzgarı esecek
25 Aralık 2020 - 12:35 borsagundem.com

2021 yılı için borsalara ilişkin en önemli düsturlardan birisi “FED’le savaşmamak” olabilir. Küresel borsalarda tüm göstergeler zayıflasa bile merkez bankaları destekleri borsaları ayakta tutabilecek güçte

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’nin sonuna doğru ilerlerken küresel borsalar Noel ticaretini de yılın geri kalanında manşetlerde oluşan gündemle aynı çizgide geçirdi. Endekslerde halen Kovid-19 endişesi hissedilmeye devam ediyor. İngiltere’de ortaya çıkan korona virüs mutasyonu haberleri ve Batılı sağlık sistemlerini baskı almasıyla birlikte borsalar haftaya risksiz ticarete yönelerek başladı. Mutasyon haberleriyle birlikte yatırımcıların 2021 yılına pozitif başlama özgüveni sarsıldı.

Bloomberg yazarı Markus Ashworth küresel ticaretteki toparlanmanın arkasındaki momentumun bir süre mola vereceğini belirtiyor. Ashworth’e göre şimdi yatırımcılar için herhangi bir kısa vadeli duraklamadan yararlanarak pandeminin önünde sonunda yok olacağına ilişkin inancı yüksek tutmanın zamanı. Aşı üreticisi şirketler aşıların yeni mutasyonla baş edebileceği konusunda kendilerine güveniyorlar ve diğer her türlü alanda başarısız olunsa bile yatırımcılar merkez bankalarının ekonomileri ve borsaları korumak için gereken her şeyi yapmaya hazır olacağına güvenebilir.

Ashworth yazısında yatırımcıların “FED’le savaşmama” düsturunun hiç bu kadar doğru olmadığını belirtiyor. Zira tüm göstergeler 2021 yılının da benzer şekilde geçeceğini gösteriyor.

Mart ayından bu yana büyük merkez bankaları tarafından piyasalara 5,6 trilyon dolarlık bir teşvik pompalandı. Bu sayede de ABD hisse senetlerinin yılı rekor yüksekliklerde ve küresel tahvil getirilerinin de rekor diplerde bitirmesi tesadüf değil. Küresel Finans Krizi’nden bu yana, merkez bankalarının parasal genişleme alışkanlığı sarsılmadı. Bu yıl şimdiye kadarki en büyük varlık fiyat reflasyonu görüldü. Ashworth’e göre 2021 için kesin olan bir şey var: Cömert yardımlar şimdiden sıraya girmiş durumda.

ABD Merkez bankası geçtiğimiz hafta 120 milyar dolarlık hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymetlerin aylık olarak satın alınacağını, uygun görülmesi halinde diğer menkul kıymetlerden de alım yapılabileceğini onayladı. Bu alımlar 2020 yılında FED tarafından satın alından 3,3 trilyon dolara ek 2021 yılı için yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık destek anlamına geliyor. ABD Kongresi tarafından onaylanan 900 milyar dolarlık ekonomik destek paketi de eklendiğinden tüm bu desteklerin yatırımcılar için olumlu bir zemin yarattığı şüphesiz.

Dünyanın geri kalanı da ağırlığın büyük yükünü FED’in üzerine yıkmıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yakın zamanda pandemiye yanıt olarak 500 milyar euroluk bir ekleme yaparak 2022’ye kadar 1,85 trilyon euro’yu piyasaya salacağını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası 150 milyar sterlinlik parasal genişlemeyle satın alım gücünü virüsün kaybolacağı gelecek yıla ayarladı. İsviçre Merkez Bankası ABD Hazinesi tarafından para birimi manipülatörü olarak suçlanasının ardından piyasa müdahalelerini yenileyeceğini açıkladı. Japonya Merkez bankası bu yıl 7 trilyon Japon Yeni’nden fazla hisse senedi bağlantılı borsada işlem gören fon satın aldı.

Tüm bu veriler Ashworth’e göre yeni küresel sistemde devam eden parasal genişleme akışı ve merkez bankalarının varlığı hisse senedi yatırımlarını destekliyor. Borsa yazarı hiç bu kadar yükseldiği görülmeyen bilanço defterlerinin varlık fiyatlarını destekleyeceğini belirtiyor. İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan analizler yeni varlıklar yaratılmasını sağlayan banka kredilerinin yokluğunda parasal genişleme politikalarının tek yapabileceği şeyin piyasadaki varlıkların değerini arttırmak olduğunu açıkladı. Bu sonsuz miktardaki para hisse senetlerini, tahviller ve hatta Bitcoin gibi sınırlı varlıkları kovalıyor.

Parasal genişleme politikalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisiyle uyuşmayan iki eksik bulunuyor. İlk olarak bankalar aracılığıyla reel ekonomiye kredilerin iletilmesi mekanizması düzgün çalışmıyor. Bu sorun özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde görülüyor. İkinci sorunsa hükümetlerin üretimi önemli ölçüde arttıracak agresif ve hedef odaklı ekonomik tedbir harcamalarının gözle görülür bir biçimde eksik kalması.

Ashworth mali politikalar açısında özellikle de Avrupa Birliği’nin 750 milyar euroluk dev pandemi kurtarma paketiyle birlikte gelecek yıl hükümet harcamalarının dünyanın geri kalanında da hissedileceğini öngörüyor. Zira parasal politikalar ve mali desteklerin koordinasyonu doğru şekilde yapıldığında çarpan etkisi yaratabilir.

Markus Ashworth yazısının sonunda borsalarda negatif birçok veri olduğunu kabul ettiğini ancak bunun bir boğa piyasası olduğunu belirtiyor. Büyük miktarda paralar kısa vadeli tökezlemeleri değil büyük trendleri takip edeceğinin altını çizen borsa yazarı, FED’in birçok dostuyla birlikte gelecek yıl borsaya gireceğinin akılda tutulmasını tavsiye ediyor.

Borsaya yeni giren yatırımcılara önemli uyarı

 

Yurt dışı kapalı, BİST haftayı rekorla kapamaya hazırlanıyor

 

Küresel piyasalar Noel tatilinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)