E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yılda finansal başarı için yatırımcılar ne yapmalı?---

Yeni yılda finansal başarı için yatırımcılar ne yapmalı?

Yeni yılda finansal başarı için yatırımcılar ne yapmalı?
02 Aralık 2021 - 11:27 borsagundem.com

Aralık ayı finansal planların gözden geçirildiği ve yatırımcıların yeni yıl için yeni planlar oluşturulduğu bir dönemdir. Yatırım uzmanları bu yeni planların başarıya ulaşması için uyulması gereken bazı ipuçları bulunduğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılının başlamasına sadece bir ay kaldı. Yeni yılda doğru bir finansal başlangıç yapmak konusunda neler yapılabileceğini düşünmek için en doğru zamanda olduğumuz söylenebilir.

New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Lenox Advisors’ın ortağı olan yeminli mali danışman Tom Henske CNBC’deki röportajında, “İnsanlar Aralık ayında tüm hayatlarını gözden geçirmeye başlarlar. Tıpkı diğer herkes gibi sizin de düşünceleriniz bu yönde. Peki neden bu sizin para konusundaki bir alışkanlığınız haline gelmesin?” sorusunu yöneltiyor.

Ayrıca 31 Aralık tarihinden önce yapılabilecek birçok finansal hamle bulunuyor. Kaliforniya merkezli varlık yönetimi şirketi Sun Group Wealth Partners’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Winnie Sun, “Eğer önünüzde bir planınız varsa, bu genel emeklilik finansal planlama ihtiyaçlarınızda oldukça dramatik bir fark yaratır” ifadelerine yer veriyor.

CNBC’nin haberinde 2022 yılına finansal sağlık açısından iyi bir giriş yapabilmenin yolları gösteriliyor.

Zihin yapınızı değiştirin

Henske, bilinmeyenin korkusunun birçok insanı finansal açıdan sağlıklı bir yaşama başlayabilmenin ilk adımını atmaktan geri tuttuğunu söyledi. Yatırım uzmanı bu finansal planın bir sigorta, emeklilik planı veya çocuklar için yapılan bir birikim olabileceğini belirtiyor.

Mali danışman, iyi bir finansal plan oluşturmak için ilk adımın atılması gerektiğinie dikkat çekerek, “İlla ertelemek istiyorsanız toplantının ne zaman yapılacağını erteleyin. Toplantı planlamayı ertelemeyin” dedi.

Emeklilik planlarınızı maksimuma çıkarın

Bireysel emeklilik planı gibi devlet destekli planlar için yıllık belirli bir katkı limiti bulunuyor. Bu katkı limitini en yüksek seviyeye çıkarmak en azından tam bir şirket maaşı civarında bir emekli maaşı alınmasını sağlayabilir.

Winnie Sun konuyla ilişkili açıklamasında, “Bu bedava bir para, masada bırakmayın” ifadelerine yer verdi.

Bütçenize bakın

Geçtiğimiz yıl nereye para harcadınız? Kredi kartı ekstrelerinize baktığınızda bankaların harcamalarınızı kategorilere göre böldüğünü dahi göreceksiniz. Bu rapora göre gelecek yıldaki harcamaların düzenlenmesine imkan sağlanabilir.

Daha fazla para kazanılması gerekiyorsa, ek bir işte çalışmak, zam istemek veya yeni bir iş bulmak seçenekler arasında düşünülebilir. Ocak ve Şubat ayları iş bulmak için yılın en iyi zamanlarıdır. Zira bu dönemde şirketlerin yeni işe alım bütçeleri yürürlüğe girme eğilimindedir.

 

Yatırımlarınızı yeniden değerlendirin

Portföyünüzü her zaman düzenli aralıklarla gözden geçirmekte fayda var. Şimdiyse varlıklarınızın dengeli olduğundan emin olmak ve kontrol etmek için iyi bir zaman. Bu nedenle, örneğin büyük sermayeli büyümeye odaklı hisse senetleri portföyünüzdeki %10’luk payının üzerine çıktıysa, gerekli ayarlamaları yaparak bu oranı %10’a geri döndürebilirsiniz.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Aralık ayı ayrıca ABD borsalarındaki yatırımcıların iyi durumda olmayan varlıklarını satmaya eğilimli olduğu bir dönem. Yatırımcılar yüksekten satarak kâr elde ettikleri hisselerden gelen vergi sorumluluklarını dengelemek için bazı varlıklarını zararına satarak ödeyecekleri vergi miktarını azaltıyor.

Sağlık harcamalarınızı gözden geçirin

Esnek harcama hesabınızda hala paranız kaldıysa, bu yıl geri ödeme alabilmek için ertelediğiniz doktor randevusunu almak veya nitelikli ürünler satın almak isteyebilirsiniz.

Otomatik pilota geçin

İnsanlar yılın başında finansal hayatlarını rayına oturtmak için iyi niyetlere sahip olsalar da, yıl ilerledikçe işler dağılmaya başlar. Henske, maaşınızdan tasarruf veya yatırım hesabınıza otomatik transferler ayarlayarak bundan kaçınılabileceğiniz belirtiyor.

Henske, “Bazı insanlar zaman içerisinde genellikle kem küm etmeye başlayacaklardır. Ayda 25 dolar ayırmak bir sorun değil ve sadece bunu ayarlayıp hayatınıza devam edin. 25 dolarlık girişi daha sonraki süreçte aylık 250 dolara geliştirmek kolaydır” dedi.

Borsalarda düşüşleri ralliye dönüştürecek 3 sinyal

 

Omikron boğa yelkenlerindeki rüzgarı kaçırdı

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)