E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yılda bireysel yatırımcılar fırtına estirecek---

Yeni yılda bireysel yatırımcılar fırtına estirecek

Yeni yılda bireysel yatırımcılar fırtına estirecek
28 Aralık 2021 - 12:02 borsagundem.com

2020’nin mart ayında pandemi etkisiyle yaşanan düşüş sonrasında, Robinhood gibi platformların etkisiyle bireysel yatırımcılar borsalara akın etti. Yeni yılda da bireysel yatırımcıların borsalara yönelik ilgisinin devam etmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar 2022’de zorlu bir döneme ilerliyor olsa da, bireysel yatırımcıların hisselere yönelik ilgisinin yüksek kalması bekleniyor. 2020’nin mart ayında yaşanan düşüşün ardından başlayan bireysel yatırımcı çılgınlığı, hisseler istikrarlı bir şekilde altın ve emlak gibi geleneksel varlıklardan üstün performans gösterirken 2021 yılında bir balon haline geldi. Bu dönemde mevduat ve tahvil getirileri düşük seyretti. Analistler 2022 yılında küresel merkez bankaları piyasalardaki likiditeyi azaltırken dahi, piyasalarda büyük bir ralli görülebileceğini düşünüyor.

BNP Paribas Sermaye Piyasaları Stratejisi Başkanı Gaurav Dua, merkez bankalarının aşırı likiditeyi geri çekerek para politikalarını normalleştirmesinin, kısa vadede bir miktar volatiliteye neden olabileceğini söyledi. Dua kolay para döneminin sona erdiğini, ancak kurumsal karlardaki sağlıklı büyümenin uzun yıllar sürecek yukarı yönlü bir döngüye işaret ettiğini belirtti. Dua, “bu nedenle borsaların gelecek birkaç yılda iyi performans göstermesi bekleniyor. Birçok bireysel yatırımcı da fırsatları anlıyor ve borsa yatırımlarına devam edecek” dedi.

Geçtiğimiz iki yılda bireysel yatırımcıların yükselişi, küresel bir fenomen haline geldi. Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcılar, Robinhood gibi yatırım platformlarını kullanarak daha önce tercih etmediği hisseleri yükseltti.

Tüm dünyada giderek daha fazla genç yatırımcı, teknolojik gelişmelerle işlem ücreti bulunmayan yatırım platformlarını kullanarak, borsalara giriş yaptı. HD FC Securities Perakende Araştırmaları Başkanı Deepak Jasani, bireysel yatırımcıların iki yıl boyunca hisselere yüksek miktarda yatırım yaptığını söyledi. Merkez bankalarının hamleleri piyasalarda düşüş beklentilerine neden olsa da, bireysel yatırımcıların ilgisi devam ediyor. Wall Street ise 2022 yılının başında dev ralliye hazırlanıyor.

Santa Claus rallisi olarak bilinen bu yükseliş, geçmişte de aralık ayının son haftası ve yeni yılın ilk iki işlem gününde görüldü. Şimdi ise Santa Claus rallisinde 2000-2001 yılından bu yana en iyi başlangıç bekleniyor. Bu dönemde piyasalarda %5,7’lik bir yükseliş görülmüştü. 1929 yılından bu yana ise bu ralli her yıl gerçekleşti. Pazartesi günü ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 rekora yakın bir seviyede kapanış gerçekleştirdi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre işlem günü boyunca %1,4’lük yükseliş görüldü ve bu yükseliş beklenen rallinin başlangıcı olarak yorumlandı. 2021’in son işlem haftasının başlangıcındaki iyimser hava Dow Jones Industrial Average ve Nasdaq Composite’de de yükselişleri tetikledi. Bunun karşısında Bitcoin gibi riskli varlıklarda da yükseliş görüldü. Peki piyasalar ocak ayının geri kalanında nasıl performans gösterecek? Ocak ayı genellikle yükselişle kapanıyor. S&P 500 endeksinde Santa Claus rallisi sürecinde en az %1’lik yükseliş görüldüğü dönemlerde ocak ayında ortalama yükseliş %3,7 oldu.

Santa Claus rallisi trendini ilk tespit eden isim olan Yale Hirsch, “Santa gelmediği takdirde piyasalara ayılar gelebilir” dedi. LPL Financial Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick de Santa Claus döneminde kayıp yaşandığı takdirde, ocak ayında negatif sonuçlar görüldüğünü söyledi. Bu kayıplar 1999, 2005, 2008, 2015 ve 2016 yıllarında yaşandı. Elbette geçmiş performanslar, gelecekteki performansın garantisi değil ve Santa Claus rallisinin ardından piyasa performansına yönelik veriler oldukça zayıf. MarketWatch Yazarı Mark Hulbert, istatistiklere rağmen, “Santa Claus rallisi bir garanti sağlamıyor” dedi.

Kripto para yatırımcılarına 2022 önerileri

 

Borsa İstanbul'da alıcılı görünüm devam ediyor

 

Borsalarda Noel Baba Rallisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Öyle başa böyle29 Aralık 2021 07:19

    Evet estirecek ama borsada değil borsadaki adaletsizlik yüzünden hergün sAçma sapan bir uygylama yüzünden mantar gibi bırtlaya.n aptal kararlar yüzünden ve utanmadan pişkin pişkin glen sırıtan hatta kıvırtan yöneticiler yüzünden dövizde estirecek göreceksiniz borsada kalmayacak yatırımcı…. Ne diyecekler yazayım al borsanı gerisne gerek yok.

  • BORSACI28 Aralık 2021 18:19

    2021 kara yılımız oldu merkez bankasından görev almalar borsayı çökertti derken tekrar almalar bitti derken birdaha alma ondan sonra döviz artışı malesef gördügüm en kara yılımız oldu her yönden küçük yatırımcı için bu yıl borsa felaket yılı oldu.ümidim gelecek yıla kaldı.

  • acacu28 Aralık 2021 16:43

    Aracı kurum komisyon oranları 10000/1 den fazla olamayacak şekilde düzenlenmeli.

  • vatandaş 28 Aralık 2021 14:40

    bunlar da Allah korkusu olsaydı altın dolar almayıp TL güvenerek yatırım yapan insanları korurdu ama dedim ya bunların Allah bir dediğine inanacağız artık

  • mali28 Aralık 2021 14:18

    Fırtına  yıkıcı olur, küçük yatırımcı meltem gibi olsun, yoksa kasırganın nereye atacağı belli olmaz.

  • Halkbank magduru 28 Aralık 2021 14:11

    Benim sucum neydi dolar bozup HALKBANK hissesi aldim ev param kümes oldu sayin yetkililer size sesleniyorum

  • vatandaş 28 Aralık 2021 13:17

    borsa gundem yetkilileri yoksa sizlerdemi korkuyorsunuz haber yapmaktan kamu hisselerindeki vatandaşa hayatı zehir ettiler 2 yıldır

  • vatandaş 28 Aralık 2021 13:14

    borsa gundem yetkilileri sesimize ses olun vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimi kendi vatandaşının iki kuruşuna göz dikmiş yıllarca perişan ettiler bizi bundan güzel haber mi olur

  • vatandaş 28 Aralık 2021 13:12

    yakın zamanda kamu hisselerindeki mağdurlar da ya sokağa çıkacak seslerini duyurmak için yada intihar edecekler yazıklar olsun vakıfbank yönetimine ve halkbank yönetimine

  • vatandaş 28 Aralık 2021 13:05

    kamu hissesi olan vakıfbank hissesi ve halkbank hissesi millette zaten fırtına estiriyor ve buna kimse sesini çıkaramıyor yazıklar olsun