E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yatırımcı trendi güvenlikli fonlar---

Yeni yatırımcı trendi güvenlikli fonlar

Yeni yatırımcı trendi güvenlikli fonlar
02 Ekim 2020 - 16:16 borsagundem.com

Borsalardaki beklenmedik risklerin artması küresel yatırımcıların olası kazanç ve kayıplarını hesaplayabildikleri daha güvenli fonlara yatırım yapmalarına sebep oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü Lübnanlı Ekonomist Nassim Nicholas Taleb’in “Siyah Kuğu: Olasılıksız Görünenin Etkisi” kitabında, “Yemi her gün aksatılmadan verilen bir hindi düşünün. İnsanın dost olduğuna dair inancı her gün daha da pekişecektir. Oldukça doğrusal tarzda artan bir inanç olmasına rağmen üçüncü yılın şükran gününde başına gelenler hindinin bu inancını sorgulamasını gerektirecektir!” ifadelerine yer veriyor.

Marketwatch Yazarı Andrea Riquer’e göreyse son günlerde ekonomide yaşanan gelişmeler yatırımcılara tıpkı Şükran Günü öncesindeki çarşamba günü Taleb’in zavallı hindisi gibi hissettiriyor. Zira Riquer Şubat 2020 tarihinde hisse senetlerinde birkaç gün içerisinde en yüksek seviyelerinden keskin bir biçimde düşeceğine ya da 2008 Eylül’ünde tüm finansal sistemin dizleri üzerine çökeceğine dair hiçbir işaret bulunmadığının altını çiziyor.

Yatırımcıların güveni kırıldı

Riquer yazısında, “Eğer siz de tüm küresel finans sisteminin bir gecede çökemeyeceğine, modern bilimin bizi küçücük bir virüsten koruyacağına, dünyanın en büyük demokrasisinin düzenli ve barışçıl bir güç devrini (başkanlık seçimleri) iki kez düşünmek zorunda kalmayacağını belirten birkaç yıl önceki inançlarınızda revizyon geçiriyorsanız yalnız değilsiniz” ifadelerinde bulunuyor.

Tüm dünyada görülen belirsizliğe ve analistlerin utangaç görüşlerine rağmen yatırım ortamında değişik bir manzara izlenmeye devam ediyor. Evlerinde sıkılan Z Kuşağı yatırımcıları Riquer’in ifadeleriyle borsaları “kumarhaneye” çevirirken borsaların iki ucunda da önemli değişiklikler meydana geliyor. Riskleri kontrol etmekse borsalarda gelecek on yılı tanımlayacak yeni yatırım teması olarak değerlendirilebilir.

Yeni nesil ETF'lerde güvenlik aranıyor

Yatırım araştırmaları firması ETF Database’in Araştırma Baş Yatırım Sorumlusu ve Araştırma Lideri David Nadig, “O kadar çok istikrarsızlık noktamız var ki artık hepsini modellemekte sorun yaşıyoruz. Beş yıl öncesinde böyle bir şeyin gerçekleşmesi asla beklenmiyordu. Şimdiyse çok fazla risk beklentisi var. Riskler konusunda dikkatli olmak için çok fazla sebep var” ifadelerine yer veriyor.

Bu tür riskleri ele almak için en görünür sektör çabalarından biri birkaç yıl önce geldi ve yatırımcılar arasında en büyük endişe yükselen faiz oranları ve tarihinin en uzun boğa piyasasının olası sonun gelmesiydi. 2018'in ortalarında, Innovator adlı bir fon yönetim şirketi "tanımlı sonuç" olarak bilinen döviz ticareti fonlarını (ETF) piyasaya sürdü. Fonlar yatırımcıların borsaya katılmasına bir dereceye kadar olanak sağlıyordu. Fonların sebep olduğu kayıplar sınırlıyken aynı zamanda kazançlar da sınırlı kaldı ve yatırımcılar her zaman ne seviyede olduklarını bildi. Innovator’un “tanımlı sonuç” fonları 3,4 milyar doların üzerinde parayı çekti. First Trust ve Cboe Vest gibi benzeri fon ürünleri de bunun üzerine piyasaya katıldı.

Daha yakın zamanlarda, Cabana Varlık Yönetimi adlı bir firma, bir makro modele dayalı çeşitli varlık sınıfları arasında yeniden nakit dengeleri sağlayan bir strateji oluşturdu ve buna bağlı bir seri ETF’yi piyasaya sundu. Firmanın beş ETF’sinin her birinde garanti verilmese de belirli miktarda bir hedef ve olası kayıp miktarı aıklandı.

Eylül ayında Simplify isimli bir fon yönetim şirketi birkaç fon oluşturarak finansal piyasalarda “konveksite” olarak bilinen opsiyonlar kullandı. Bu opsiyonlara göre büyük piyasa dalgalanmaları yatırımcılar için daha büyük kazanç anlamına geliyordu.

Yatırım araştırmaları şirketi Newfound Research’ün Baş Yatırım Yetkilisi Corey Hoffstein’a göre yatırımcıların güvenli yatırıma ilişkin bu eğilimi yatırımcı ruhu hakkında çok fazla şey söylüyor. Hoffstein, “Yatırımcılar pes edecekleri yüksek seviyeleri açıkça tanımlamaya istekli gözüküyorlar. Bu bana fazlasıyla planlama sürecinde riskten kaçınma ve kesinlik arzusunu gösteriyor” görüşlerine yer verdi.

Testi pozitif çıktı! Trump korona virüse yakalandı

 

ABD tarım dışı istihdam beklentileri karşılamadı

 

Küresel gayrimenkul piyasasında balon tehdidi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)