E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYeni umut Katar---

Yeni umut Katar

Yeni umut Katar
25 Aralık 2016 - 08:11 borsagundem.com

Son yıllarda Katar'lı işadamlarının yaptığı alımlarla Türkiye'deki yatırım tutarı 19 milyar dolara ulaştı. Hürriyet'ten Jale Özgentürk bugünkü yazısında Katar'ın yeni umut olup olmayacağını irdeliyor

Bugünlerde Türkiye’nin en yakın dostu Katar. Doğalgaz kaynakları sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri. 400 bin Katarlı nüfusa sahip. Toplam nüfusu ise 2 milyon civarında. Çoğunluğu işçi. 200 milyar dolar milli geliri var.
Katar’ın Türkiye’ye yaptığı yatırım tutarı 19 milyar dolar. Digitürk, Finansbank, Boyner’in yüzde 40’ı, Sea Perl inşaat projesi gibi birçok yatırımı var. Katar 2022’de ise Dünya Kupası’na hazırlanıyor.
Geçen hafta Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Türkiye’deydi. Trabzon Stadı’nın açılışına katıldı. Katar Trabzonspor’un da sponsoru. Bu ziyarette yeni bir karar alındı. 400 milyon dolarlık ihracatın arttırılması. Nisan ayında bu kapsamda bir fuar var... Expo Turkey by Katar... 18-20 Nisan’da Doha’da yapılacak fuara 300 Türk firmasının katılması bekleniyor. Bu firmalar arasında Koç Grubu da var. Fuarı Medyacity, Katar Vakfı’na bağlı Qatar National Convention Center ile ortak düzenliyor.
Medyacity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Katarla ticari ilişkilerin fuarlarla geliştirilmesinin kararlaştırıldığını belirtiyor ve şunları söylüyor: “Türkiye’nin fuarın akabinde ticaret hacmini ikiye katlanmasını hedefliyoruz. Grup olarak savunma, uydu, havacılık ve akıllı şehirler konusunda çalışıyoruz. Katar’da yerleşiğiz. Katar dünyanın en yatırımcı ülkesi. Son 10 yılda dünya ülkelerine 324 milyar dolar yatırım yaptılar. Türkiye de 19 milyar dolarla dördüncü sırada. Sadace gayrimenkul değil sanayi yatırımları var.”
Hakan Kurt, “Türk işadamlarının bu ülkeye alışkanlığı yok. Oysa Katarlılar Körfez ülkeleri içinde en sıcak ilişki kurabilen insanlar. 12 uçuş var, kolay ulaşılabilir bir ülkü” diyor.
Türkiye- Katar arasında diplomatik ilişkiler çok üst seviyede. Bugünlerde iki ülke arasında stratejik ortaklık toplantıları yapılıyor. Ortadoğu’daki pazarları kaybeden Türk müteahhitleri için de Dünya Kupası büyük fırsat. 150 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. 3 yeni şehir inşaasından sözediliyor.
Katar pazarı böyle sıkıntılı bir dönemde yatırımcılara bir nefes olur mu?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)