E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni teşvik paketleri hızla işleme konmalı---

Yeni teşvik paketleri hızla işleme konmalı

Yeni teşvik paketleri hızla işleme konmalı
30 Ocak 2014 - 12:40 borsagundem.com

Piramit Menkul Değerler Araştırma Müdürü Belgin Maviş, nasıl bir ekonomik paket beklediğini Borsagundem.com’a anlattı

SERAP SÜRMELİ - BORSAGUNDEM.COM

Türkiye siyasette gergin, ekonomi de kırılgan günler yaşıyor. Merkez Bankası’nın faiz silahı ters tepti. Doların çıkışı durdurulamadı, Borsa’nın inişi engellenemedi. Dün akşam saatlerinde ise ABD Merkez Bankası’nın varlık alımını azaltması kararı açıklandı. Kararla birlikte Amerikan ve Çin piyasasındaki etkiler kendini gösterdi. FED’in Türkiye’yi etkileme beklentileri de konuşulmaya başlandı.

Tüm bu gelişmeler üzerine gözler Hükümet’e, Başbakan Erdoğan’a çevrildi. Başbakan, İran dönüşü krizi değerlendirirken, ”İyi niyetle sabredip sonuçlarını bekleyeceğiz. Etkili olmazsa, B, C planı çalışmalarımız var” dedi. Yeni bir ekonomi paketi hazırlığının sinyalini veren Başbakan Erdoğan’ın, “Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz” sözleri ise büyük merak uyandırdı. Şimdi Türkiye’yi nasıl bir paket bekliyor? Biz de bu soruyu, piyasanın aktörlerine sorduk. İşte, Piramit Menkul Değerler Araştırma Müdürü Belgin Maviş’den çarpıcı yanıtlar…
 
-Manzarayı nasıl yorumluyorsunuz? Hükümet’ten nasıl bir ekonomik paket bekliyorsunuz? Sizce paket nasıl olmalı, neler içirmeli ki piyasalar nefes alsın, ekonomi kendine gelsin?

Belgin Maviş - TCMB 28 Ocak 2014 olağanüstü toplantısında faiz artırım kararını gece yarısı 24’te açıkladı… Oldukça radikal olarak nitelendirilen, bana göre gecikilmiş bir faiz artırımıydı bu hamlesi. Radikal yorumuna kısmen katılıyorum. Zira faiz koridorunun gerek alt bandında gerekse üst bandında yaklaşık 450 baz puanlık yükselişler ve özellikle de geç likidite penceresindeki oranı%15 çekmesiyle adımlar beklentileri aştı.

Ancak anavatanına dönüş hareketine başlayan doların özellikle gelişmekte olan piyasalardan çıkışını sadece döviz satışı ve faiz artırımı ya da her ikisini bir arada uygulamanın bu durumu yavaşlatamayacağını da gördük..

Bu durumun bana göre 3 önemli etkeni var:

1-Siyasi tansiyondan 17 Aralık’la başlayan ani yükselmeler ve secim sürecine girmemiz…
2-Kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılmasının Şubat 2014’den itibaren uygulamaya başlanması…
3-Artan faiz oranlarının kredi risk iştahını ciddi anlamda azaltması ve var olan, özellikle ticari kredilerin faizlerindeki yükselişin hem sanayi hem de bankacılık kesimini ciddi ölçüde olumsuz etkileme olasılığı…

 TCMB faiz kararı öncesinde ve sonrası Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar da kafaları karıştırdı.
Faiz artırımına karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Erdoğan’ın karar sonrasında yaptığı açıklamalarda (özellikle dünkü dolarda yaşanan sert yükseliş ve 2,31 seviyesine faiz artırımına rağmen görmesi gibi) B ve C planlarının olduğunu söylemesiydi..

 Bu B ve C planları neler olabilir diye düşündüğümde aklıma ilk gelenler ve olmasını arzu ettiklerim olarak ikiye ayırabilirim…

AKLIMA GELEN YAPILABİLECEK UYGULAMALAR

1-Doların ve faizin yukarı hareketlendiği bu süreçte reel sektörün karşılaşacağı zorlukları gidermek adına uygulanabilecek yeni teşvik paketlerinin hızla devreye sokulması. (vergi istisnası  ya da muafiyeti gibi.. Özellikle enerji ve hammadde girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik adımlar v.b)
2-Özellikle ithalat ve ihracat ağırlıklı çalışan firmalara yönelik kurda sabitleme uygulamaları
3-Var olan borçlanmalara yönelik vadenin uzatılması (vergi borcu takiıtlendirmesı v.b)
4-Sadece para piyasalarının değil sermaye piyasalarının da bu teşviklerde unutulmayarak şirketleri ve yatırımcıları bu alana yönlendirmek. (Özellikle VİOB’da heading yapmak ve buradan elde edilecek kazançlara uygun vergilerde indirim gibi)

OLMASINI İSTEDİĞİM UYGULAMALAR

1-Döviz swap işlemleriyle birlikte FX piyasalarda dolar işlemlerinin denetlenmesi ve kontrollerin daha sıkılaştırılması. Bu sermaye kontolü olarak algılanmasının, tam tersi dolardaki agresif hareketlerin gerçek talepten mi yoksa kağıt üzerindeki işlemlerden mi oluştuğunu daha net görmek ve oluşabilecek ciddi zararların önüne geçmek açısından önemli bence..
2-Hatırlarsak daha öncesinde altında da buna benzer sert hareketler olmuş ve 1950 dolar onslara kadar tırmanan altın için 2000-4000 dolar onslar konuşulmuştu afaki olarak. Yatırımcılar bu süreçte gerek altın alımlarında gerekse FX işlemlerinde çok ciddi zararlar yazmışlardı.
3-Bu durumun dolarda da yaşanmaması için bu iki kontrol mekanizmasının hızlı şekilde devreye sokulması durumunda ekonomide ve piyasalarda bozulan denge yerine gelecektir..
4-Gerek MB gerekse ekonomi kurmaylarının sadece ekonomistlerle değil aynı zamanda sermaye piyasalarına yön verenlerle de bir araya gelerek alınacak kararlarda birlikte hareket etmesi de bana göre etkisi güçlü bir adım olacaktır.

Elbette MB’nin elinde birçok piyasa müdahale araçları vardır. Ancak şu unutulmamalıdır ki bundan sonraki süreç gelişmekte olan ülke ekonomilerini ve MB’yi zorlayacaktır. 2014 sonunda tahvil alım programını bitirme kararlılığında olan Fed’in hamleleri küresel krizi anlamayan tüm ülkelerde kendini daha net gösterecek. Bu ise azalacak olan dolar yerel para birimlerini de alınacak önlemleri de etkisiz hale getirebilir.

 Dilerim ki B ve C planları dolar ve faiz arasında sıkışan ekonomiyi reel sektörü, işleri durma  noktasına gelen esnafı, tüccarı ve borsa yatırımcısını memnun edebilecek nitelikte ve kapsamlı olur…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • flamenco7230 Ocak 2014 18:47

    Başbakanın süpriz B planının bir kısmının Ülke fonu Kurmak olacağını düşünüyorum.. Bu yolla hem Bist'te manipülasyon amaçlı satışları önlersin.. Hem Genel Kurullarda devletin temsilcisi olacağından suiistimalller daha az olur.. Hem geleceğin aşırı verimli dünyası sebebiyle ortaya çıkacak kronik işsizliği ve gelir dağılımı dengesizliğini bir nebze tolere edecek mekanizmalar kurulur.. Şöyleki: Ülke fonu olarak verimli şirketlerden oluşan portföyüne gelen temettüleri (kar payı) sosyal güvenlik harcamalarına aktarırsın.. O zaman Türk işsizinin işsizlik maaşını, sağlık giderini vs..bunları KOÇ, TÜPRAŞ, APPLE, WALL MART, vs ödemiş olur..

  • özgur30 Ocak 2014 16:02

    dolar başladı kafa üstü gitmeye.....

  • özgur30 Ocak 2014 15:49

    onsu 1950 dolardan altını patlattılar yakındır doları patlatacaklar........zaten yavaş sallanmaya başladı

  • AHMET KAYA30 Ocak 2014 15:29

    BAŞBAKANIMIZ İŞİNİ BİLİR.ASGARİ ÜCRETLİDEN ALINIR.ZENGİNE VE YABANCILARA VERGİLER YOLU İLE KANALİZE EDEBİLİR.TÜRKİYE YE HANĞİ YÖNETİCİ GELİR İSE GELSİN SONUÇ HER ZAMAN AYNI OLMUŞTUR.

  • YOLLA BANA30 Ocak 2014 15:21

    Plans en son Z planı diyorsunya bende sana onu açıklayayım Zorunlu Zorlanarak Zıplayarak Kaçış PLANI.

  • YOLLA BANA30 Ocak 2014 15:17

    Beninde B vede C planım 1, asgari ücret net elegeçen 1250tl olacak 2,emekli maaşları en düşük 1500 tl olacak 3, yaşam sınırını artırmak .4 vekil maaşlarını tırpanlamak 20,000tl çok mmaş alıyorlar zaten ne iş yapıyorlarki birbirlerini yemekten başka yaptıkları birşey yok.5,ülkenin etrafındaki tüm petrol yataklarını tapo lan anlaşarak açmak ve ülkeye büyük girdi sağlamak,6,bazı vergileri düşürmek.bunları yaparkende HALK OYLAMASI yaptırmak.7,yandaşlara birdaha ihaller vermemek.bundan sonra ihaleler açık artırma ile herkesin katılımını sağlamak.8,hırsızları meclisten kovmak.dürüstlükte böyle olur ve onlara ceza aldırmak beni vede partimi üzen kişilerin hepside yaptıklarının cezasını çekmeleri ve aldıkları cezalarlan geridekilere verilecek cezalarıda belli etmek işte bunu yapanın sonuda böyle olur demek.

  • tc81haber30 Ocak 2014 14:58

    inandınız mı?

  • ÜRETİM ÜRETİM30 Ocak 2014 14:44

    ülkemizi yabancı mal istilasına soktular.ALLAH aşkına 12 yıldır bizim ürettiğimiz dışarıya sattığımız bir ürün varmı.doları düşük tutarak üretime balta vurdunuz.AMERİKA FİRMASININ BİR ŞİRKETİ APPLE YANILMIYORSAM TÜRKİYE BÜTÇESİ KADAR DEĞERE SAHİR 600 MİLYAR DOLAR.YAZIKLAR OLSUN.UTANMADAN MİLLETİN GÖZÜNÜ BOYUYORLAR.BAŞBAKAN BİLE ÜLKEMİZDE SATILAN YABANCI ARABA SATIŞININ ARTMASINDAN ÖVÜNÜYOR.

  • kral çıplak 30 Ocak 2014 14:37

    hikayeyi biliyorsunuz. millet korkudan hipnozlanmış bir şekilde kralın çıplak olduğunu söyleyemedi.kral bir değil 2 taneymiş biri fet hoca diğeri bop başkanı erdoğan

  • bilinçli 30 Ocak 2014 14:34

    imfye borç ödedik. doğru kısa zamanda bu sene 150 milyar dolar, uzun dönemdede 700 milyar dolar borç nasıl ödenecek. biri bunun cevabını versin

  • plans30 Ocak 2014 14:06

    ben en son uygulanacak z planını merak ediyorum

  • vatandaş30 Ocak 2014 14:00

    Piramit menkul herhalde marsta yaşıyor yada uykudan uyanamadı...Ne demek swap piyasasında pozisyon almak...Peki merkez bunu yaparsa karşısında kim olacak D.B.,HCBS,CİTİ v.s.,merkez elindeki tüm varlıkları yatırsa değil bunların tamamı ile tek biri ile bile baş edemez.Merkezin elindeki havucu alılar yerine bir tane lolipop verirler...HERKES LAF ÜRETMEYİ BIRAKSIN, PİYASA KENDİ DENGESİNİ BULACAK,BİRAZ SABIR VE ZARARI GÖZE ALMAK LAZIM...

  • loup 30 Ocak 2014 13:44

    hani 1 dolar 1 tl olacakti??????? UCKAGIT ekonomisi Osman hocanin dedigi gibi

  • tarık30 Ocak 2014 13:21

    Yapılacak iş,,devletin borsada bankalarda alım yapması,,bu suretle düşüş duracak,,dolar yükselmeyecek.

  • hikayeci ..30 Ocak 2014 13:20

    önce SANEL i anlat sonra % 40 - % 50 yükselecek borsadan bahset ...

  • h30 Ocak 2014 13:08

    Bunları yaparak bir de kamu maliyesini bozun ki tam şenlik havası olsun.Değirmenin suyu tükendi.Kemer sıkma zamanı geldi. Bazıları hala bunu kabullenemiyor.

  • nurullah30 Ocak 2014 13:04

    ne B ne de C planınızın olduğuna kimseyi inandıramazsınız.. artı her planınızı da elinize yüzünüze bulaştırmakta üstünüze yok... bu söylemler seçimlere kadar oyalama taktiği.......

  • Demokrat30 Ocak 2014 12:54

    Vergileri indiremezler.Ancak adaletli bir vergi sistemiyle bu mümkün olabilir.Bu hükümet de nerede adalet.Benzin istasyoları vergi daireleri gibi çalışıyor.Herşeye zam zam zam.Artık çekip gidin.