E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni teşvik beklentileri, küresel piyasalara destek veriyor---

Yeni teşvik beklentileri, küresel piyasalara destek veriyor

Yeni teşvik beklentileri, küresel piyasalara destek veriyor
09 Nisan 2020 - 09:10 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende Fed'in politika faizini, görünümden emin olana kadar düşük tutabileceği belirtiliyor

Fed politika faizini, görünümden emin olana kadar düşük tutabilir

Küresel ticaretin, 2020'de belirgin gerileyebileceği belirtiliyor

Yeni teşvik beklentileri, küresel piyasalara destek veriyor

Yurt içinde yeni önlemler içeren torba yasa taslağı, hazırlandı

Fed 2 ve 15 Mart'ta gerçekleştirdiği para politikası toplantılarına ilişkin tutanaklarda, ABD ekonomisine ilişkin projeksiyonların, Korona virüsü ve küresel finansal piyasa gelişmelerine bağlı olarak, bir önceki toplantıya göre önemli derecede aşağı yönlü güncellendiğini belirtti. Fed üyelerinin büyük çoğunluğu politika faizi oranının, son gelişmelerin olumsuz etkilerinin atlatıldığından emin olana kadar düşürüldüğü %0-%0,25 bandında tutulacağını öngörüyor. ABD Başkanı Trump ülkede ekonominin hızlı bir şekilde açılmasını tercih ettiğini ancak bunun için virüs gelişmelerinin aşağı yönlü olması gerektiğini belirtti. Dünya Ticaret Örgütü, Korona virüsü salgını nedeniyle, küresel ticaretin bu yıl %13 ilâ %32 arasında düşmesinin beklendiğini açıkladı. Ticarette 2021 yılında ise toparlanma bekleniyor ancak bu noktada da salgının süresi ve alınan politika adımlarının etkisinin önemli olacağı belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ABD temel hisse senedi endekslerinin, yeni teşvik beklentileri ve ekonominin yeniden açılmasına yönelik beklentilerle, %2,5 ilâ %3,4 aralığında yükselmesinin ardından, bu sabah Asya hisse piyasalarının çoğunda da alıcılı bir seyir söz konusu. Dolar endeksi, 100,1 düzeylerinde ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %0,78 düzeylerinde. Yurt dışında bugün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Nisan ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. Bugün ayrıca OPEC+ ülkeleri, video konferans ile toplantı gerçekleştirecekler.

Yurt içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun teklif taslağında Korona virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında, 3 ay süreyle işçilerin işten çıkarılmasının yasaklanması öngörülüyor. Yurt içinde ayrıca Sağlık Bakanlığı, dün son 24 saatte 4.117 Korona virüsü tanısı konulduğunu, 87 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu günlük rakamlarla toplam vaka sayısı 38 bin 226, can kaybı ise 812 oldu.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,77 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 38 baz puan azalışla günü %12,32'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 8 baz puan artışla %14,21'den tamamladı. BIST-100 endeksi hafta başından bu yana %4,1 prim yaptı.

Dolar, hafif geri çekiliyor. ¬/$ 1,0865, GBP/USD 1,2380'lerde. USD/JPY 109'a yakın. Petrol ihracatçısı ülke para birimleri OPEC+'dan anlaşma beklentileriyle toparlanıyorlar gelişmekte olan ülke para birimleri de bu sabah pozitif. Avrupa borsaları dün günü, CAC-40 endeksi hariç, %0,2 ila %0,9 arasında düşüşle tamamladı. Eurostoxx bankacılık endeksi haftanın ilk iki işlem gününde %10 yükseliş göstermesinin ardından dün günü %0,3 düşüşle tamamladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)