E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni sistemde belli şartlar---

Yeni sistemde belli şartlar

Yeni sistemde belli şartlar
22 Aralık 2021 - 08:54 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan "Tabii ki belli şartlarda" başlıklı günlük bültende piyasalar inceleniyor.

Dolar, Asya piyasasında yeniden düşüşe geçti ve yatırımcıların daha riskli para birimlerini ve varlık sınıflarını tercih etmesiyle baskı altında kaldı. Döviz hareketleri petroldeki gelişmelere ve MSCI'nin dünya genelindeki hisse senetlerinde %1.6'lık bir kazanca neden oldu. Sonuç, para birimini önde gelen emsallerine karşı ölçen dolar endeksinin geçen hafta 16 ayın en yüksek seviyesini test ettiği 96.994'ten 96.441'e geriledi. Noel'in her iki tarafındaki haftalar, para birimleri ve diğer varlık sınıfları için tipik olarak düşük oynaklık gösterirken, Bu yıl bazı mevsimsel eğilimler, yeni kısıtlamaları zorlama tehdidinde bulunan Omikron varyantı ile karışacak gibi durunca piyasalarda volatilite de hacimde pek istenildiği gibi azalmıyor.

Asya borsaları, dünya çapında artan sayıda Omikron varyant vakasına rağmen küresel yatırımcıların risk iştahının yıl sonuna doğru artmasıyla kazanımlarını %0,1 - %0,5 aralığından koruyor.

Asya tarafında yeni bir çıkarım görünüyor. Omikron , Dünya Sağlık Örgütü'ne göre enfeksiyonların 1.5 ila 3 gün içinde ikiye katlanmasına neden oluyor ama Delta varyantından daha ciddi bir hastalığa neden olup olmadığı henüz bilinmiyor. Asyalı yatırımcılarda çoğunlukla vaka sayılarındaki mevcut artışı görmezden geliyor. Çünkü; İki yılın ardından bunun hakkında konuşmaktan bıktılar ve bunu kabul ettiler ve de gerçekten iyi olması gereken kazançlara odaklanmaya geri döndüler.Yani ; Yatırımcılar Çin'deki üretim kapasitesi etkilenmediği sürece vaka sayılarını sadece inceliyorlar"

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi, %1,4651'de yatay, daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri H, %0.675'lik ABD kapanışına kıyasla %0.666'da, ABD ham petrolü %0.5 artışla 71.47 usd ‘ye , Brent am petrol varil başına 74,3 usd ına 'a yükseldi. Altın, spot fiyatın ons başına 1789.36 dolardan işlem görmesiyle biraz %0,03 yükseldi.

Dün öğlen saatlerinde hazine bakanlığının “kur korumalı TL vadeli mevduat açıklamasından sonra” bu sabah saatlerinde Merkez Bankası , döviz hesaplarını veya döviz cinsinden katılım fonlarını Türk Lirası’na çevirenlere desktek verileceğini duyurdu. Yeni sistemde döviz kurlarındaki fark, belli periyotlarda kalınması şartıyla mevduat sahiplerine ödenecek. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesapları bu destekten bir defaya mahsus olarak faydalanabilecek.20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabileceklerdir. Hesaplar üç, altı ve 12 ay vadeli olarak açılabilecektir. Açılacak Türk lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır. Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kar payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecektir. Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kar payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacaktır. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacaktır. İhracatçı tarafına baktığımızda ise ; . İhracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, TCMB ihale yoluyla ve VİOP TL uzlaşmalı vadeli döviz satışını 1 ve 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek. Frmalar söz konusu ihalelere bankalar aracılığıyla katılım sağlayabilecek.

Kurlarda düşüş sürüyor

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Altın piyasalarda toparlanma etkisiyle düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)