E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni piyasa canavarı Nasdaq’ı geride bıraktı---

Yeni piyasa canavarı Nasdaq’ı geride bıraktı

Yeni piyasa canavarı Nasdaq’ı geride bıraktı
01 Ekim 2020 - 14:28 borsagundem.com

Yönetim altında bulunan 2,3 trilyon dolarlık tarih hedefli fonlar, istikrar için bir güç. Ancak yine de sağlıksız etkileri olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslarası sermaye piyasalarında yüzerken, balinalara dikkat edin. JPMorgan Chase&Co.’nun adı kötüye çıkan “Londra Balinası”, 2012 yılında türev araçlarına yönelerek büyük pozisyonlar aldı ve piyasalar kendine karşı döndüğünde bedelini ödedi. Bu yıl “Nasdaq balinası” teknoloji hisselerindeki alım opsiyonlarını stokladı. Küçük bir küvette yüzmeye çalışan bir balina, büyük bir oyuncunun küçük bir piyasada büyüm hamleler yapmasını açıklayan bir benzetme olabilir.

Şimdi endişelenilmesi gereken yeni bir balina var ve bu daha büyük bir havuzda yüzen büyük bir oyuncu. Hedef tarihli fonlar ya da TDF’ler portföy dağılımlarında dominant bir pozisyon edinmeye başladı. ABD’de 401(k) planlarında bir çok yatırımcı tarafından kullanılan ve Avrupa’da da benzer fonlarda tercih edilen TDF’ler, şimdi yönetim altında 2,3 trilyon dolardan fazla bir miktar barındırıyor ve geçtiğimiz yıl ilk kez 2 trilyon dolar seviyesini geçti.

TDF’ler arasında en büyüğü Vanguard Group. Şirket yalnızca kendi fonlarında 1 trilyon dolara yaklaştı. TDF’ler Vanguard’ın devasa temel özsermaye ve tahvil fonlarının en büyük müşterilerinden biri haline geldi.

Eğer TDF’ler yaklaşan emeklilik krizine verilecek cevapların büyük bir bölümünü oluşturmuyorsa, çok benzer bir şey bunu yapabilir. Ana fikir, bunların bir emeklilik portföyünün omurgasını oluşturması. Hedef tarih, emekli olmayı planladığınız tarihe yakındır. Bu tarih yaklaştıka, fonlar hisselerden tahvillere doğru geçiş yapar. Katı bir portföy dağılımı disiplinleri vardır ve hedeflenen ağırlığa ulaşmak için sürekli yeniden dengelenirler.

Bunlar genelde tüm paralarını pasif endeks fonlarında tutarlar ve dolayısıyla hem hisse seçimi hem de portföy dağılımının maliyetini minimize ederler. ABD hükümeti şimdi yatırımcıları daha ucuz seçeneklere yönlendirirken, birçok fon sahibi TDF’leri kimsenin görevlerini yerine getirmekle suçlayamayacağı bir seçenek olarak görüyor. Böylelikle 401(k) planlarında giderek artan bir şekilde, standart seçenek olarak kullanılıyorlar.

TDF’leri çekici kılan bir başka önemli konu daha var. Düzenli olarak yeniden dengelendiği için, döngüsellik karşıtı bir konuma geliyorlar. Otomatik yeniden dengeleme, fiyatı artan varlıkları satmak, düşenleri almak ve böylelikle, yatırımcıların dipten almasını ve tepeden satmasını sağlama amacı taşıyor. Böylece, TDF’ler yıllar içinde pasif fonlara olan talebin önemli bir kısmını oluşturdu. Piyasaların performansı ve fonlara akış arasındaki negatif korelasyon da arttı. TDF’lerin doğasında bulunan döngüsellik karşıtlığı sayesinde, piyasalar yukarı yönlü hareket gösterdiğinde para çıkış yapıyor ve düştüğünde geri dönüyor.

Bu geleneksel yatırım fonlarının klasik uygulamalarının tam tersi ve TDF’lerin yatırımcıların daha fazla getiri elde etmesine olanak tanıyabilir.

Bu konudaki kötü haberse, TDF’ler o kadar büyüdü ki artık piyasaları etkiliyorlar. Piyasalarda gerçekleşen son dört düzeltmenin hepsi garip bir tesadüfle, (yılın erken dönemlerindeki korona virüs nedenli düşüş de dahil olmak üzere) çeyrek sonuna bir hafta kala gerçekleşti. Biri hariç hepsi ayın aynı gününde, 23’ünde gerçekleşti. Tek istisna 2018 yılının Noel Arifesi’nde gerçekleşen satışlardı. Bu durumda da ayın 23’ü Pazar gününe denk gelmişti.

Bu tuhaf bir tesadüf. Numerolojinin gücünün bir örneği olabilir. Ve aynı zamanda yeni ve çok özel bir piyasa aforizmasının da temeli olabilir. “Mayısta sat ve kaybet” sözünden ziyade “Mart, Haziran, Eylül ya da Aralık’ın 23’ünde al” sözü tercih edilebilir. Ancak çok işe yarayan bir şekilde, buna TDF balinalarının yeni ortaya çıkan gücünün bir örneği diyebiliriz. Eğer piyasalarda düşüş varsa, bu günlerde, çeyreğin sonunda piyasalara büyük bir para akışı olacağını söylemek güvenli bir tahmin olabilir. TDF’lerin döngüsellik karşıtlığı, piyasalarda tesadüfi bir “sat” opsiyonu olarak görev yapabilir.

Bu da önümüzdeki aylar için bazı endişe verici gelişmelere yol açıyor. Önümüzdeki günlerde ABD’de yeni bir ekonomik teşvik paketi için herhangi bir gelişme yok. Elbette, ABD Başkanı Trump, Kasım ayında dünyanın en güçlü ülkesinin bir anayasal krize doğru gittiği izlenimini yaratmak istiyor. Bu da Ekim ve Kasım aylarında piyasalarda volatiliteyi yükseltecek. Ve  aynı zamanda, başkanın hoşuna gitmeyecek bir seçim sonucu ihtimalini de arttıracak.

2018 yılında olduğu gibi herkes balinaların, Noel’den bir gece önce piyasalara nakit sürmesinin sonuçlarına hazırlanabilir. Bireysel yatırımcılar için iyi olan durumsa, fiyat keşfi ve piyasaların etkinliği konusunda ortaya çıkıyor. Zirvede balonları sınırlarken, düzeltmelerin de altını çiziyor. Bu da oldukça sağlıksız.

TDF’leri “balina” olarak tanımlamak gereksiz bir kötü anlam atfetmek olabilir. Daha küçük türev piyasalarında balinalar, büyük miktarlarda suyun yerini değiştirebilir ve bir süreliğine fiyatlarda değişiklik yaratabilir. Vanguard’ın TDF balinaları tam tersi bir etkiye sahip: Hem zirveleri hem de dipleri durdurarak, ekstrem bir hal almasına engel oluyor. Tepeden alıp dipten sattığı için birini suçlamak oldukça zor.

Bununla beraber, TDF’lerin stabilize edici özelliği önceden tahmin edilir hale geldiğinde, diğer yatırımcılar buna karşı hareket edebilir ve TDF’lerin alacağını tahmin ettiği hisseleri birkaç gün önceden alabilir. Burada zararı veren balina değil, aynı sularda yüzen leş yiyicilerin ekosistemi.

Bütün bunlar TDF formatının üzerinde daha fazla düşünülmesi gerektiğini gösteriyor. TDF’lerin en büyük avantajları doğaları itibariyle sıkıcı olmaları. Çoğu zaman orada oldukları bile fark edilmiyor. Bunun sebeplerinden biri de bu finansal enstrümanların artık dünya piyasalarının merkezinde olması ve emeklilik fonlarına yeni bir model bulma çabasının devam ediyor olması.

Boğa piyasası yatırımcısı Nasdaq’ta düzeltme bekliyor

 

Nasdaq, Dubai Altın Borsası'na teknoloji ortağı oldu

 

Nasdaq borsasında halka arzlar zorlaştırılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)