E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni nesil bankaların hisseleri borsaların gözdesi---

Yeni nesil bankaların hisseleri borsaların gözdesi

Yeni nesil bankaların hisseleri borsaların gözdesi
18 Ağustos 2021 - 12:28 borsagundem.com

Yatırımcılar bankacılık sektöründe devrim gerçekleşeceğine yönelik tahminlerle birlikte, fintek şirketlerinin hisselerine akın ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu ayın ilk günlerinde dev ödeme şirketi Square’in Afterpay’i 29 milyar dolara satın aldığını açıklamasıyla birlikte birçok yatırımcı finansın geleceğine yönelik yeni beklentiler oluşturdu. Gündemdeki anahtar kelimelerden bir tanesi de yeni nesil bankaları tanımlamak için kullanılan ‘neobankacılık’ oldu. Square, PayPal, Robinhood Markets ve Coinbase gibi şirketler de bu kategoride değerlendiriliyor.

Terimin ardındaki temel düşünce ise nakit ya kripto para bulunduran dijital cüzdanların, ödemeler ile ticaret ve finansal hizmetlerle ilişkilendirilmesi. Bu sektör ise bugüne kadar en dikkat çekici biçimde Çin piyasasında fırtınalar estirdi. Fintek şirketleri zaman içinde bankalara dönüşmese ve tüketicilere standart mevduat hesapları sunmaya başlamasa da bu şirketlerin birçoğu bankacılık ve finans hizmetlerinde tüketiciler için tek durak olmayı hedefliyor. Bunlar arasında ödemeler, yatırım işlemleri, alışveriş, indirim, birikim, kredi ve daha fazlası var.

PayPal, bir “süper mobil uygulama” sunmayı hedefliyor. Square ise müzik dinleme hizmeti bile satın aldı. Wall Street Journal’ın haberine göre neobankacılık konsepti ödeme uygulamalarının ve Afterpay gibi şirketlerin yükselen değerlemelerinin ardındaki en büyük nedenlerden bir tanesi. Afterpay e-ticaret alanında ‘şimdi al sonra öde’ adı verilen taksitli ödeme uygulamasıyla devasa bir sıçrama gerçekleştirdi.

Square’in Afterpay’i satın aldığını açıklamasının ardından Mizuho Analisti Dan Dolev, Square’in Cash App isimli uygulamasının “en büyük neobanka ve geleceğin para merkezi olma yolunda ilerlediğini” söyledi. Açıklamasının devamında, bugün Square’in hisselerini satın almanın 1871’de JPMorgan hisselerini satın almakla eşdeğer olduğunu söyledi. Neobankacılığa yönelik bu yüksek beklentiler aynı zamanda hisse fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor.

İlk aşamada fintek şirketlerinin hisselerini alan yatırımcılar bugün birçok farklı riskle karşı karşıya. Şirketlerin ana ürünleri büyüme gösterse bile birçok fintek hissesi dijital cüzdan yarışında geri kalmalarıyla çöküşe geçebilir. Bununla brilikte şirketlerin potansiyelini sınırlayacak bir düzenleme de hisselere darbe vurabilir.

Bugünlerde Coinbase, PayPal, Square ve Robinhood hisseleri FactSet verilerine göre 2022 yılı için tahmin edilen temel satış ölçütlerinin 15 kat üzerinde işlem görüyor. Bunun aksine Charles Schwab 7 kat üzeri işlem görürken, Capital One Financial ve Ally Financial gibi tüketici bankaları 3 kata yakın yükseklikte işlem görüyor.

Neobankacılık ya da dijital cüzdan alanında faaliyet gösteren oyuncular, müşteri çekme stratejilerine göre de farklılık gösteriyor. Cash App ve PayPal’ın Venmo’su müşteri tabanlarını kişiler arası ödeme alanında büyüttü.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre borsalarda işlem gören birçok şirket ilk aşamada kredi ürünleri sunarken şimdilerde yatırım, kripto para ve mevduat ile birikim hesapları gibi alanlarda da hizmet sunuyor. Bu şirketler arasında Affirm, Lending Club ve SoFi yer alıyor. Lending Club’ın yakın zamanda banka ünvanını almasıyla SoFi de benzer bir hedefle yoluna devam ediyor. Ancak mevduat hesapları çekici bir ürün değil. Bunlar zaman zaman emtialaşmış ürünler olarak görülüyor.

Bunun nedeni ise müşterilerin genellikle hesaplarını diğer uygulamalara bağlamaları ve değeri başka alanlarda aramaları. Yine de bir müşteriyle kurulan doğrudan mevduat ilişkisi, diğer hizmetleri sunmak için kilit bir yöntem olabilir. Cash App ve PayPay pandemi döneminde ABD’de verilen teşvik ödeneklerinden gelen mevduatlarla birlikte aktivitelerinde büyük bir yükseliş gördü. Bu nedenle gündelik bankacılık hizmetleri sunan şirketler, yapbozun kilit bir parçası olabilir.

Dave isimli bir mobil uygulama, bankalarla kurduğu işbirlikleri aracılığıyla mevduat hesabı ve banka kartı hizmetleri sunuyor. Bu şirket şimdi özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) aracılığıyla halka arzını gerçekleştirme sürecinde. Küçük yatırım hizmetleriyle yola çıkan Acorns Grow ise sunduğu hizmetler arasında mevduat hesabı ve banka kartını da ekledi ve yakın zamanda halka arzını gerçekleştirecek. Bugünün büyük bankalar bu yeni nesil şirketlerden şimdilik uzak olabilir.

Bunun nedeni ise bankaların müşterilerinin genellikle daha varlıklı olması ve ödüllü kredi kartları gibi var olan ödeme sistemlerini kullanıyor olmaları. Ancak daha genç ya da daha az varlıklı kullanıcılar, şimdilerde neobankalara yöneliyor ve bu kişiler geleceğin en büyük bankacılık müşteri kitlesini oluşturabilir. Bazı büyük bankalar neobankaların hamlelerine karşılık vererek, limit aşım ücretleri gibi özelliklerini kaldırdılar. Capital One ya da JPMorgan Chase gibi büyük bankaların mobil uygulamaları da oldukça fazla kişi tarafından kullanılıyor.

Ancak neobankacılığın karşısındaki potansiyel tehditler de giderek büyüyor. ABD’de bazı demokratlar ve bankacılık grupları bankacılık hizmetini sunma yetkisine sahip olan kurumların kapsamının daraltılması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda küçük bankaların hesap işlemlerinden daha yüksek ücretler almasına izin veren kurallara yönelik tartışmalar da var. Bu ücretler ise genellikle neobankalar için önemli gelir kaynaklarından bir tanesini oluşturuyor.

Neobankacılık yarışı kazananın her şeye sahip olacağı bir yarış olmayabilir ancak kredi ve yatırım gibi alanlarda öne çıkan şirketler olabilir. Bununla birlikte borsalarda işlem gören The Bancorp gibi bazı bankalar da neobankalar ya da dijital cüzdan sağlayıcılarla işbirlikleri kuruyor. Bankaların da kendi riskleri var ancak genellikle neobankaların aksine çok daha ucuz hisselere sahipler. Finansal hizmetlere odaklanan yatırım yönetimi şirketi Colarion Partners’dan Sam Haskell, “bankacılık hisselerindense, bankaların işlem gördüğü çarpanlarda işlem gören bir fintek şirketinin hisselerini tercih ederim” dedi.

Tencent'in karı beklentileri aştı

 

Döviz piyasalarının önündeki yeni risk

 

ESG yatırımcıları teknoloji balonundan ders almalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)