E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni hedef El Bab---

Yeni hedef El Bab

Yeni hedef El Bab
06 Eylül 2016 - 02:53 borsagundem.com

IŞİD’in Suriye’nin Türkiye sınırında Azez-Cerablus arasındaki Mare Hattı’ndan çıkarılması sonrası ÖSO'nun bir sonraki hedefinin El Bab kenti olduğu belirtiliyor. Kilit konumdaki kentte IŞİD’in direnci güçlü olabilir

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) “Fırat Kalkanı” adını verdiği operasyon desteğiyle 12 günde Azez-Cerablus hattında IŞİD’in elinde bulunan 40 kilometrelik bölümü alan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bundan sonraki hedefinin güneydeki El Bab olduğu belirtiliyor. Suriye içinde önemli hareketlilik yaşandı.

‘İKİNCİ BAŞKENT’

Çobanbey’nin (El Rai) 30 kilometre güneyinde yer alan El Bab, Halep’in en büyük ilçesi, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle El Bab, Suriye’de Rakka’dan sonra IŞİD’in en önemli yeri. Örgüt bu kenti ‘ikinci başkent’ olarak tanımlıyor. Askeri uzmanlar, ÖSO’nun El Bab’a yönelmesi durumunda şimdiye kadar pek karşılaşmadığı IŞİD direnciyle burada karşılaşabileceğini değerlendiriyor. Bunun nedeni, Cerablus, Menbiç ve Çobanbey civarından kaçan IŞİD militanlarının El Bab’a konuşlanmış olmaları ve örgütün bu kentte tabanının olması. ÖSO’nun El Bab’a saldırıya geçmeden önce ciddi şekilde güç toplaması ve iyi harekât planları yapılması gerektiği bildirildi.

25-30 KM DERİNLİK

Türk askeri kaynaklar, Azez-Cerablus hattı tamamen IŞİD’den temizlense de sınır güvenliğinin sağlanması için ÖSO güçlerinin en az 25-30 kilometre derinliğe inmesi görüşünde. Yetkililer, IŞİD’in elinde bulunan havan ve Katyuşa’ların halen Türkiye’ye hedef alma yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin arzuladığı derinlik, El Bab’ın ele geçirilmesini şart koşuyor. Türkiye sınırına 30 kilometre civarında uzaklıktaki El Bab, ana bileşenini PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Menbiç ile Halep arasında yer alıyor. El Bab, Menbiç’in 45 kilometre batısında, Cerablus’un da 60 kilometre güneybatısında kalıyor.

‘GÜNEYE GİDİYORUZ’

Suriye Türkmen Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu Abdurrahman Mustafa, ÖSO güçlerinin güneye doğru hareket ettiğini söyledi. Sınırdan 25 kilometre derinlikte alınması gereken Türkmen köyleri olduğunu ifade eden Mustafa, “Gidebildiğimiz kadar gideceğiz” dedi.

REJİM VE PYD Stratejik konuma sahip El Bab’ı, sadece ÖSO değil, PYD/YPG ile Esad rejimi güçleri de ele geçirmek istiyor. El Bab’a yönelik harekâta PYD/YPG ile rejimin karşı hamleyle yanıtı durumunda, ÖSO’ya destek veren TSK unsurlarının da bu iki güçle karşı karşıya gelme riskinin bulunduğu da öne sürüldü. (Hürriyet / Uğur Ergan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)