E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni haftada paranın adresi borsa mı, dolar mı olacak?---

Yeni haftada paranın adresi borsa mı, dolar mı olacak?

Yeni haftada paranın adresi borsa mı, dolar mı olacak?
15 Aralık 2019 - 19:25 borsagundem.com

A1 Capital'den Belgin Maviş yeni haftada piyasaları Borsa Gündem'e yazdı...

BİST 100 ENDEKSİNDE TEKNİK BİR (ARA) SATIŞ İHTİMALİ ENDEKSİ DAHA GÜÇLENDİREBİLİR (Mİ?)

BELGİN MAVİŞ - A1 CAPİTAL / GMY

Bist 100 endeksi geçtiğim hafta önce 110.500 ve ardından 111.500 eşiğini geçerek 112.000 hedef değere yakın seviyelere çıkarak Nisan 2018 seviyelerinin üzerinde performans gösterdi. Özellikle Fed’in Faiz indirimi konusunda uzun bir süre adım atmayacağına dair açıklamaları ve TCMB nın politika faizini %12 seviyesine indirmesiyle birlikte faiz indirimlerinin gücünü arkasına alan bankacılık sektörü başta olmak üzere gayri menkul sektörü ve otomotiv sektörüne olumlu yansıyacağı beklentisi Borsa İstanbul’u yükselten ana beklentiler oldu. Bunlarla birlikte Mscı TR endeksindeki %3 e yaklaşan pozitif yükselişlerde bu alımlarda etkili bir diğer gelişmeydi..

ABD/TR ve Trump’ın Azil Süreci ile ilgili gelişmeler Tl varlık fiyatlamalarında dolar karşısında baskı yaratan önemli etkenler olmaya devam ederken Abd/Çin arasında kısmi ticaret anlaşmasına varılması küresel bazda endekslerde alım fırsatlarını genişletti. Dolar/Türk Lirasında bant aralığı 5.70/5.75 aralığından 5.8075.85 bandına taşınırken yükselen kura rağmen başta Tl mevduat faizleri olmak üzere dolar mevduat faizlerindeki oldukça düşük seyir de hisse senetlerine yükselişi sağlayan diğer gelişmeydi. Küresel bazda majör merkez bankalarının faiz indirimlerinin devam etmesi ticaret görüşmelerinde istenilen süreçte net anlaşmaya varılamaması kısmen baskı unsuru olsa da mali teşvikler konusunda başta Avrupa olmak üzere adım atmakta yavaş kalınması paranın adresini yine hisse senetlerine çevirmiş görünmekte.

İngiltere’de ise seçimler geriden kalırken yeniden ancak bu kez güçlü şekilde başkanlık koltuğuna oturan B.Johnson 31 ocakta İngiltere’nin AB den ayrılığını açıklaması Sterlinin üzerindeki baskıyı önemli ölçüde kaldırdı. Ve Sterlin başta dolar olmak üzere tüm para birimleri karşısında hızla değerlendi. AMB’ nın faizleri düşük seyirde devam ettireceğini ve parasal genişlemede son bir tarih olmadığını açıklaması ardından euro hem dolar hem de sterlin olmak üzere değer kaybına geri dönerken euro/dolar paritesinin 1.11 üzerindeki seyri 1.12/1.14 bandına doğru yükselebilme ihtimalinin de önünü aralamış görünüyor. Euro/Dolar paritesindeki 1.11 üzerindeki seyir Bist 100 endeksi yükseliş yönünde desteklerken ;

- ABD/TR arasındaki Yaptırım Gerilimi ve açıklamlar
- Halk Bank Belirsizliği ve
- Brent Petroldeki Yükseliş ihtimali baskı unsuru olmaya devam ediyor.

Endeks

Endekste 110.500 seviyesinin hemen altındaki kapanış ardından olası geri çekilmelerde
109.300/108.500 önemli destek konumunu devam ettirirken aşağıda 106.400 oldukça önemli
destek konumu devam ettirmekte.. Yukarı yönlü hareketlenmelerde 112.500 önemli hedef
değer konumunda. Endekste geçtiğimiz iki hafta da yükselişlerde fiyatlama açısından
hacimsiz sığ hisselere yönelişin bu hafta itibariyle azalabileceğini ve yatırımcıların bu konuda
dikkatli olmaları gerektiğini de notlarımıza ekleyelim.

Dolar/TL

Dolar/TL tarafında ise önemsediğimiz kritik direnç ise 5.8850 bu seviyenin aşılması
durumunda 5.90/5.95 bandında doğru yükselişler geçilemediği takdirde 5.78/5.85 bandında
hareketlere dönüş ihtimaline dikkat.

Çin verileri ile piyasalar haftayı açacak…

Çin’de açıklanacak olan Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar ve İşsizlik Oranı verileri özellikle, risk iştahının seyrine dair oynaklığın artmasına neden olabilir. Genel piyasa beklentisi Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlarda toparlanmanın olabileceği yönünde. İşsizlik Oranı verisine dair bir beklenti bulunmamaktadır.

Yurtiçinde İşsizlik Oranı ve Tüketici Güven Endeksi Verileri takibimizde…

TÜİK tarafından yayımlanan İşsizlik Oranı verisi Ağustos ayında yüzde 14,00 seviyesinde gerçekleşti Açıklanacak olan Eylül ayı verisinde piyasa beklentisi bulunmamakta. Tüketici Güven Endeksi verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 artış ile 59,9 düzeyine yükseldi. Açıklanacak olan Aralık ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmuyor. Son dönemde, iki veri setinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldığı gözüküyor.

Global PMI verileri açıklanıyor…

Başta, Almanya ve Euro Bölgesi olmak üzere İngiltere ve ABD’de açıklanacak olan öncü İmalat PPMI verileri takip edeceğiz. İmalat PMI verisi büyüme verisinin öncü göstergelerinden sayılmaktadır. İmalat PMI verisinin seyri global ekonomik gidişat hakkında yol gösterici olarak izlenecek. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Aralık ayı toplantısı gerçekleşecek Banka yılın son para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Özellikle, 12 Aralık tarihinde yapılan erken genel seçimleri Muhafazakar Parti lideri Boris Johson’un kazanması sonrasında Brexit sürecine dair sürecin banka kararında etkili olacağı düşünülüyor. Piyasalarda oluşan konsensus beklentisi bankanın politika faiz oranında (%0,75) ve varlık alım miktarında ( 435 milyar Sterlin) değişikliğe gitmeyeceği yönünde…

Euro Bölgesi ve İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi Gündemde…

Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verisinde Kasım ayında piyasa beklentisi yıllık bazda yüzde 1,0 seviyesi civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle, 12 Aralık tarihinde sona eren ECB toplantısında, enflasyonun orta vadede bankanın hedefi olan yüzde 2,0 değerine yakınması beklentisi vurgulanmıştı. İngiltere’de açıklanacak enflasyon verisi Kasım ayı verisi için piyasa beklentisi yıllık bazda yüzde 1,5 artış yaşanabileceği yönünde.

İngiltere ve ABD 3.Çeyrek GSYH Dataları izlenecek…

İngiltere’de açıklanacak olan yılın üçüncü çeyrek büyüme verisi beklentilerine göre, ada ekonomisinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın eş dönemine göre büyümesi bekleniyor. ABD’de açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verisi piyasa beklentilerine göre, ABD ekonomisi ilgili dönemde yüzde 2,1 büyümesi şekilleniyor.

Veri /Kaynak:A1 Capital Araştırma/Macro Bülten

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sakin borsacı16 Aralık 2019 10:54

    Teknik olarak bakılırsa MACD aylık bazda yaklaşık iki ay önce yukarı kesti ve al verdi.  Genellikle şayet reel bazda ve haberlerde olumsuz bir durum olmazsa 5-6 ay olumlu seyrin sürmesi beklenir. Ancak burası borsa ve her an her şey olabilir tabii. Ancak uzun vadede her şey daha iyi olur tabii. Borsa şu anda 111000 de olsa da geçmiş enflasyonla indirgediğinizde reelde 77000 de halen. Dolar bazında  geçmişte üç defa 50000 seviyelerinden döndük  ve şu anda 18500 seviyesindeyiz. Yani aslında çok ucuz ve fakat kesin yükselirmiyiz sorusuna net cevap zor.  Dünyada nice borsalar on yıllar boyunca yükselemeyip sonra yükseldiler.

  • Baykal16 Aralık 2019 09:10

    İsfin isfin isfin

  • Bika16 Aralık 2019 09:03

    Tedbir getirilen manipülatif hisseler primli olduğundan para girişi bu hisselere olmaz, Noel ve yılbaşı tatili nedeniyle yabancı ilgisi daha da azalacak. Bilanço olarak krizden fazla etkilenmemiş orta ölçekli hisselere ilgi artabilir. Şubat ortasında vergi dairesi kârları belli olunca hisselerde realizasyon olur.

  • HAYRİ16 Aralık 2019 08:52

    bir hayrını görmedik piramit menkul de soktu bize halak arzı şimdi a1 de 

  • Kadir15 Aralık 2019 23:18

    Borsa bir ay düzeltmeye geçmeli

  • AFYON 15 Aralık 2019 23:10

    Bir çok yatırımcı...Sağlam hissede sıkıştı.. PETKİM...SODA..ŞİŞE. TÜPRAŞ. ASELSAN... Millet ters köşe oldu...nerde çer çöphisse var...İKİYE ÜÇE katladı...

  • Nail Aşık15 Aralık 2019 22:27

    Belli küçük kağıtlarda düşüş kaçınılmaz gözüküyor. Belli bir süreden beri primsiz kalmış büyük kağıtların(Akbank, garanti gibi) bazılarında da yükseliş olacak gibi...

  • Metin16 Aralık 2019 09:11

    Sen ne düşünürsen tersi olur

  • AHMET OTUZBİR15 Aralık 2019 22:12

    IEYHO ile mallandırdık yatırımcıyı hala acısını hissediyorlar :)

  • AHMET ÖZBİR16 Aralık 2019 20:18

    İHLÂS'tan Rabbim râzı olsun, kasacıkları Türk Lirası'yla dolsun. İhlâs Ev Aletleti'ne 0.50'den mallanmışım, 2.00'den verip canlanmışım.

  • Ümit Savaş15 Aralık 2019 22:01

    Belgin hanım olacak olanları çok iyi anlatmış borsa yükseliyor diye hisse senetleri alın demiyor. Araştırın paranızı ona göre yön verin diyor .... Benim anladığım bu... Her yükselişin bir soluklanması vardır.

  • tam15 Aralık 2019 21:23

    Bağfaş papilon deva tlman

  • HÜLYA ÇİFTCİ15 Aralık 2019 23:23

    o dediklerin şişti yakında patlatırlar.

  • HÜLYA ÇİFTCİ15 Aralık 2019 21:09

    Borsayı bizimkiler iyi yükselttiler yabancıların hepsi Noel tatilindiler.ocak ayından itibaren değerlendirip girebilirler.fakat dış konjoktörler pek de Türkiye lehine değil benim tahmin ocak ayına kadar sert bir düzeltme yapacak bizimkiler fakat ocak ayında ki gelişlelere göre borsa yön bulacaktır.benim tahminim dolar yine 6-6,50 TL arasına gelecek borsa 103 000 geri çekilecek altın ise 285-290 TL olacaktır tabiki benim ki bir öngörü olmakla birlikte kıytırık hisseler 2-5 kat yükselmesi borsaya satış getirmesi gerekmektedir.

  • AHMET ÖZBİR15 Aralık 2019 21:01

    BELGİN Hanım endeks değerlendirmen mükemmel ancak HİSSE-KÂĞIT meselesi bambaşka bir konu. Birçok dostum 8-10 yıl önce aldığı kağıdın fiyatına gelememiş, ayvayı yemişlerden. SPK BAKAR ve YANLIŞ YAPANA SEVGİLER SUNAR!.. K.Y. inanın komada, spek efendiler ise ZURNA ELİNDE COŞMAKTA!.. USA'nın Dolar'ına KIL KAPTIK, İŞİMİZ OLMAZ ASLA!..