E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni haftada gündem tarım dışı istihdam ve ECB---

Yeni haftada gündem tarım dışı istihdam ve ECB

Yeni haftada gündem tarım dışı istihdam ve ECB
30 Haziran 2014 - 08:02 borsagundem.com

Haftanın en önemli gündemi tarım dışı istihdam ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı

ATIG Menkul Değerler tarafından hazırlanan makro analiz raporu:
   
"Yeni Haftada Tarım Dışı İstihdam ve ECB Fiyatlanacak

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde en önemli gündem Merkez Bankası'nın faiz kararıydı
   
TCMB politika faizini %9.5''ten %8.75''e indirirken, marjinal fonlama oranı değiştirilmeyerek %12'de bırakıldı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı %11.5, borçlanma faiz oranı ise %8''de sabit tutuldu. Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklamada sıkı para politikası duruşu ile kredi büyüme hızının makul seyrettiği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme yaşanana kadar sıkı duruşun süreceği belirtildi. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer düşüş beklendiği belirtilirken, ihracatın dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edildi. Para Politikası Kurulu toplantı özeti 1 Temmuz Salı günü yayımlanacak.

İngiltere'de ise Carney'in açıklamaları takip edildi

İngiltere'de yayımlanan Finansal İstikrar Raporu'nun ardından açıklama yapan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, konut kredilerinde hızlı artışın ekonomi için risk yarattığını ve yeni mortgage kredisi kullanımında kredi limitinin gelirin 4.5 katını aşmayacağını belirtti. Konut fiyatlarındaki artıştan memnun olmadıklarını belirten Carney, konut piyasasındaki ivmenin önümüzdeki yıl veya sonra da süreceğini tahmin ettiğini ifade etti.
   
İngiltere ekonomisi birinci çeyrekte %0.8 büyüme göstererek beklentileri karşılarken, konut fiyatları Mayıs ayında aylık bazda %0.4, yıllık bazda %6.7 arttı.

ABD'de ise büyüme verileri ve FED Başkanlarının konuşmaları önemliydi
   
ABD''de GSYH yılın birinci çeyreğinde %2.9 gerileyerek 2009 birinci çeyreğinden bu yana en fazla daralmasını gösterdi. Dayanıklı Mal Siparişleri ise Mayıs ayında %1 geriledi.
   
Richmond Fed Başkanı Lacker, FED'in ekonomik büyümede sürekli bir artış gerçekleşmeden faiz artırmak zorunda kalabileceğini, ABD'de GSYH'nın ikinci çeyrekte yükselişe geçeceğini ve ikinci yarıda %2.25 ile %2.5 arasında büyüme beklediğini açıkladı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard birinci çeyrek büyüme rakamının diğer veriler ile uyuşmadığını, işsizliğin bu yıl %6'nın altına ineceğini ve FED'in faiz artışına 2015 yılında ihtiyaç duyacağını açıkladı. Faiz artışının 2015'in ilk çeyreği sonunda uygun olacağına inandığını belirten Bullard, verilerin kötü gelmesi durumunda faiz artışı tahminlerini ileri bir tarihe öteleyebileceğini ifade etti.

Japonya Sanayi Üretimi verisi açıklandı

Japonya'da Sanayi Üretim Mayıs ayında %0.5 artış gösterdi. Sanayi üretimi Nisan ayında %2.8 daralmıştı. 

Yeni haftada Asya ile artıda başladı
    
Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü karışık bir görünümle tamamlarken, ABD hisseleri primliydi. Yurtiçinde ise endekste Cuma günü tepki alımları gözlendi, fakat hacim oldukça düşüktü. BIST100 haftanın son işlem gününde, günü %0.47 ve 368,24 yükselişle 78.472,38 puandan kapattı. Gün içinde en yüksek 78.893,42, en düşük 78.139,06 seviyeleri test edilirken toplam işlem hacmi 1.41 Milyar TL oldu. Güne 96.350 seviyesi ile başlayan VIOP30 kontratı ise günü %0.45 yükselişle 96.725 puandan tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında olumlu bir görünüm var, ABD vadelileri ise hafif artıda. USD/TRY'nin 2.1250'nin altında işlem gördüğü günde, Türkiye CDS'leri 175 seviyesinde.
   
Haftanın en önemli gündemi Tarım Dışı İstihdam ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı
   

Yurtiçinde Dış Ticaret İstatistikleri'nin takip edileceği haftada en önemli gündem maddesi ABD Tarım Dışı İstihdam Değişimi ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı olacak. Cuma günü ABD piyasaları bağımsızlık günü nedeniyle kapalı olduğu için Tarım Dışı İstihdam verisi Perşembe günü açıklanacak. ECB'nin faiz kararı da Perşembe günü açıklanacak. Dış Ticaret İstatistikleri bugün 10.00'da açıklanacak. TSİ 12.00'da Euro Bölgesi enflasyon, 16.45'te ABD Chicago PMI, 17.00'da bekleyen konut satışları takip edilecek."
ATIG MENKUL DEĞERLER
www.atig.com.tr
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)