E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni haftada endeksin rotası ne olur, hangi sektör hisseleri öne çıkıyor---

Yeni haftada endeksin rotası ne olur, hangi sektör hisseleri öne çıkıyor

Yeni haftada endeksin rotası ne olur, hangi sektör hisseleri öne çıkıyor
01 Aralık 2019 - 20:16 borsagundem.com

Gözler büyüme, enflasyon verileri, NATO Liderler Zirvesi ve Halkbank ile ilgili gelişmelerde olacak. Peki, bu rüzgarlar eserken piyasalarda beklentiler neler? A1 Capital’den Belgin Maviş yeni haftayı borsagundem.com için yazdı.

NATO LİDERLER ZİRVESİ VE YAPILACAK AÇIKLAMALAR GÜNDEMİ BELİRLEYECEK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPİTAL GMY

Aralık ayının ilk iki haftası gelişmeler ve piyasalara yön verecek adımların atılması açısından oldukça önemli.. Özellikle Londra da düzenlenen hem NATO’nun geleceğinin hem de Türkiye’nin Barış Pınarı operasyonu ve sonrasındaki gelişmelerin ele alınacağı Liderler Zirvesini önemsiyorum

02 Aralık Pazartesi

· TR Büyüme
Türkiye üçüncü çeyreğini kapsayan büyüme verisinin, öncü göstergelerde ve ekonomik aktivitede yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte son üç çeyrekte daralan büyümenin tekrar pozitif bölgeye geçeceği öngörülüyor. Genel piyasa beklentisi ülke ekonomisinin %1,0 büyüyeceği yönünde.

· Halk Bankası
ABD'de devam eden Halkbank ile ilgili sürece yönelik gelişmeler takip edilecek.

· Türkiye İmalat PMI verisi

· Asgari Ücret
Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 1 Ocak 2020'den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 2 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak.

3-4 Aralık Salı/Çarşamba

· NATO Zirvesi/Londra
NATO Liderler Zirvesi gündemin diğer önemli bir maddesi... NATO'nun geleceğine dair önemli kararların alınacağı yönünde beklentiler ön plana çıkarken Yurtiçinden üst düzey yetkililerin katılımı ile Suriye meselesine dair gelişmeler yakından izlenecek.

• TR Kasım Enflasyon
Türkiye Kasım Ayı Enflasyon… Eylül ve ekim ayarında baz etkisiyle enflasyonda tek haneye iniş sona eriyor. Genel beklenti enflasyonun Kasım ayında %11 seviyesinin biraz üzerinde gelmesi.

05/06 Aralık Perşembe-Cuma

· Euro Bölgesi'nde öncü GSYH Datası ve Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı
Özellikle, Euro Bölgesi'nde açıklanacak olan yılın üçüncü çeyreği öncü büyüme verisinin beklentilere paralel çeyreklik bazda %0,2 düzeyinde büyümesi bekleniyor. (05 Aralık)

· OPEC Toplantısı
OPEC'in gerçekleştireceği toplantısı yakından takip edilecek. Son dönemde petrol üreticilerinin arasında üretim arzı kısıntısı anlaşması miktarı ve süresine dair görüş ayrıkları yaşanırken, ilerleyen dönemde petrol piyasasının nasıl şekilleneceğine dair OPEC toplantısı önem arz etmekte.

· ABD/Tarım Dışı İstihdam
Fed toplantısı öncesinde ABD'de Tarım Dışı İstihdam veri seti açıklanıyor... Fed'in 10-11 Aralık tarihinde gerçekleştireceği yılın son toplantısı öncesinde açıklanacak olan TDİ verisi bankanın para politikası ve faiz yaklaşımı açısından önem arz etmekte. Piyasa beklentisi Kasım ayı TDİ verisi 180-185 bin.

· TCMB
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da "2020 Yılı Para Politikası Operasyonel Çerçevesi"ni 5 Aralık Cuma günü yayımlayacak.

BİST 100

Endeksin 108 bin denemeleri devam etse de bu seviyelerde tutunması bankaların desteğini almadan zor görünüyor. Bununla birlikte S-400 haber akışı ve küresel belirsizliklerde endeksi baskılayan diğer unsurlar olarak öne çıkmakta. 2019 yılının genelinde endeksin performansından çok hisselerin performanslarının öne çıktığını görmekteyiz. Yılın son ayına başlarken önemli iki hafta ve gelecek açıklamalar ve veriler 2020 performansını da şekillendirecek. Bankacılık sektörünün karlılıklarındaki düşüş endekste baskı yaratırken havacılık, maden, demir çelik sektörü hisseleri endeksi taşıyan sektör ve hisse olarak öne çıkmakta. Bununla birlikte çimento sektöründeki hisselerinde toparlanma eğiliminde olduklarını ve fiyatlamalarda bunu gördüğümüzü de notlarımıza ekleyelim… Endekste ilk iki gün oldukça önemli olacak. Önce 3.Ç Büyüme ve Halk Bankası ile ilgili haber akışının takip edileceği gündemde Halk Bankası için gelebilecek olumlu haber endekste yeniden 108 bin üzeri yükselişleri beraberinde getirecektir. Bununla birlikte UniCredit / YKBNK haber akışı da diğer takibimizde olacak gelişme..

Kritik gün ise NATO Liderler Zirvesinin başlayacağı 3 Aralık olacak. Liderlerin bir araya geleceği bu toplantıda Türkiye’nin NATO için önemi ve Suriye konusundaki kat ettiği yol ve yaşananlar liderler düzeyinde ele alınacak ve bazı konular netlik kazanabilecektir.

NATO Liderler Zirvesi'nde;
· Almanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye’nin katılımıyla yapılacak 4’lü görüşme ve
· Kıbrıs / Libya / Suriye konularının ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Almanya, Fransa, İngiltere heyetleriyle Türkiye arasında yapılacak 4’lü görüşmeyle ilgili olarak, “Toplantının NATO Zirvesine kadar yapılamayacağı anlaşıldı. Bunun üzerine de Londra’da 3-4 Aralık’ta yapılacak olan NATO Zirvesi marjında bu dörtlü zirvenin yapılmasında mutabık kalındı” demişti.

Endekste yukarı yönlü hareketlerde 107.500/108.700 ve yukarıda 109.400 hedef değerlerimiz olurken 105.300 ve 104.600 öne çıkan destekler konumu korumakta. Haftanın rehberleri ise:

· Euro/Dolar paritesi

· Dxy

· TR 2 yıllık Tahvil Faizi

· Dolar/TL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alp02 Aralık 2019 22:18

    Net.konussa.kendi.alir..he...he..hepsi.bu.kadar.

  • Artik zamani geldi02 Aralık 2019 18:24

    Gercekten emekli ol artik

  • Bosa lakirdi02 Aralık 2019 18:22

    Net konusmayan bir hanimefendi Ortadan biz bunlari biliyoruz zaten

  • Sabri Efendi02 Aralık 2019 18:12

    yatırımcıları yaniltmayin güdümlü kişilerin eline atmayın ky.yi almayın milletin ahını

  • Hasan calar02 Aralık 2019 08:17

    Yapı Kredi

  • RİZEli mulivbjk02 Aralık 2019 06:17

    Tüm hisselere bakın a1 cpital hep açiķ yapar yani bunlar KUMARBAZDIR...kumarcidan yatırımcıya ne hayır gelir ki , sık sık bunların yorumunu haber yapıyorsunuz sayın BORSAGÜNDEM ailesi...

  • kaktust02 Aralık 2019 00:00

    Önce 3.Ç Büyüme ve Halk Bankası ile ilgili haber akışının takip edileceği gündemde Halk Bankası için gelebilecek olumlu haber endekste yeniden 108 bin üzeri yükselişleri beraberinde getirecektir. Bununla birlikte UniCredit / YKBNK haber akışı da diğer takibimizde olacak gelişme..diyerek yorumlarına devam ediyor,bu konularda da kısa vadede olumlu bir gelişme olamaycagına göre,ayagınızı denk alın demeye getiriyor,borsa destek ve direnç seviylerinde gidip gelcek galiba YTD

  • Hasan hüseyin01 Aralık 2019 23:56

    Bankaların ekim ayı kârı tarihi zirvesinde, Maviş hanım bunu atlamış...

  • mehmet01 Aralık 2019 23:23

    boş biraz da hoş bi soru olacak:  madem borsada usta diyosunuz, köşeyi elli defa dönmüş olması gerekmiyo mu? madem köşeyi dönememiş neden usta diyosunuz belli ki bildikleri işe yaramamış... bu dediklerim bütün "usta bir borsacıyım" diyenler ya da tanınanlar içindir. de hadi cevaplayın!!!

  • Gerçek01 Aralık 2019 22:56

    Piyasayı koparacaklar, yok yabancı payı azaldı, yok endeks düşecek diye yaygara yapıyorlar ama mal alıyorlar endeks 120.000 olunca 180.00 e gidecek deyip işte o zaman mal çakacaklar.

  • Bika01 Aralık 2019 22:55

    2020 yılı Nisan ayında F-35 ve S-400 gündemden düşmeyeceğinden şimdiden yaptırımlardan etkilenmeyecek sektör ya da şirket hisselerine yatırıma yönelmeli.

  • ümit Savaş01 Aralık 2019 22:00

    ABD, S400'lerle ve Halk Bankası ile ilgili olumsuz haber akışı borsa ve doları nasıl etkiler 🤔

  • Husamettin eraslan01 Aralık 2019 21:29

    Belgin hanım çok karakterli ve bilgili yorumlarına inanıyorum.yorumcu çıkartıyorlar olurda olmazda böyle yorum olmaz hiç ilgisi olayan da böyle diyebilir.

  • Mg01 Aralık 2019 21:24

    Aman dikkat, ciddi kağıtlar dengeli, çok sayıda spekülasyon yapılan kağıtlar var, küçük yatırımcıya mal yüklüyorlar, büyük bir geri dönüş olursa ki olacaktır, küçük yatırımcı pişman olur girdiğine gireceğine...

  • azmi01 Aralık 2019 21:10

    Geçen yıla göre banka karlarının azalmış olduğunu okudum, bankaların bu durumda yazıdaki desteğini almak Bist için zor. 108.000 i geçemeyeceğini geçse de tutunamayacağını düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir