E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni bir Foreks kabusu ---

Yeni bir Foreks kabusu

Yeni bir Foreks kabusu
05 Mart 2014 - 11:04 borsagundem.com

Otoriteden izni yok ama müşterisi çok! Bir Meksikalının kurduğu şirket, Türk yatırımcıları Foreks’e çekiyor… Sonra da feryatlar geliyor…

MURAT DEMİRBAĞ – BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL
 
Meksikalı bir iş adamının Türkiye’de finansal danışmanlık şirketi kurup, uluslararası türev piyasalarında ‘garanti veriyoruz’ iddiasıyla işlem yaptırdıkları Türk yatırımcıların mağdur olmasına yol açtığı öne sürüldü. Tek işlemde 32 bin dolar kaybettirilen bir yatırımcının Borsagundem.com’a gönderdiği şikayetin, aslında çok büyük vurgunun habercisi olduğu söyleniyor.

İddiaya göre İstanbul Ticaret Odası’ndan aldıkları izinle kentin göbeğindeki adreste faaliyet gösteren Jorda Information, Türkiye’deki Foreks şirketlerinde çalışıp ayrılmış müşteri temsilcileri aracılığıyla Türk yatırımcıları şirkete çekiyor. Jorda Information’ın cazip vaatle ikna ettiği yatırımcılar, öncelikle merkezi Dominik Cumhuriyeti’nde olan A. Danışmanlık şirketiyle tanışıyor.  Ardından Hong Kong merkezli grupta hesap açtırılarak işlem başlatılıyor. Müşterinin işlemleri Londra’dan bağlanan bir broker aracılığıyla yönlendiriliyor. Ama daha işin başında, Sercio Fernandes’in müdürlüğünü yaptığı Jorda Information yatırımcıdan komisyon almayı ihmal etmiyor.
 
PARA YURT DIŞINA, KOMİSYON TÜRKİYE’YE YATIYOR
 
Hesap açılırken müşteriden ‘güvenli bir internet’ isteyen, paranın uluslararası bir bankadaki yurt dışı hesabına havale şartı ile yüzde 6 komisyon bedelinin şirketin Türkiye hesabına yatırılmasını talep eden Jorda Information imzalı “Nasıl Hesap Açtırabilirim’ formunda şunlar yazıyor:

“Paranızı transfer ettikten sonra broker sizin adınıza size ait bir hesap numarası ve şifre sağlayacaktır.
Bu bilgiler ile brokerin web sayfasından müşteri kısmına girebilir bakiye, hesap hareketleri, yapılan operasyonları ve bu operasyonlardan elde edilen kârınızı görebilir ve kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca, Belsa ile yapacağınız anlaşmada ise sizin adınıza idari süreci takip edecek bir danışmanız olacaktır. Böylece idari işleri takip ederek vakit kaybetmeyeceksiniz. Ayrıca kişisel analiz uzmanınız ile günü gününe iletişim halinde olacaksınız.
24 saat içinde banka dekontunu aldıktan sonra sizin talimatlarınızı alan aynı gün veya hafta içi kârlı operasyonların tavsiyesinde bulunacak olan Belsa Group kişisel analisti tarafından sizinle irtibata geçilecektir.”
 
32 BİN DOLARI BATTI, BİR YETKİLİ BULAMADI
 
Peki, metindeki ifadeler, pratikte nasıl işliyor? Söz konusu şirket aracılığıyla girdiği Foreks’te 32 bin doları batırılan İ.P.’nin iddiasına göre bir yetkili ara ki bulasın? Çünkü İ.P.diyor ki, “Ne broker var ortada artık, ne kişisel analiz uzmanı. Sadece açılmayan telefonlar, açılınca da ‘şu anda burada değil’ savunmaları…”

Daha sonra ne oluyor? Şu anda Jorda İnformation’dan ayrıldığı söylenen Foreks uzmanının ısrarı üzerine, borsadaki zararını çıkarma umuduyla yine Meksikalı patronların yönettiği A.’nın müşterisi olan ancak şimdi  “Paramı batırdılar” diye feryat eden İ.P., “Jorda Information’dan müşterileri bu sisteme dahil etmek için telefonla, üstelik defalarca arıyorlar. Forex piyasasında çalışmış finans uzmanlarını şirketinde görev veriyor, müşterilerin telefon numaralarına o kişilerin iletişim portföylerinden çok hızlı ulaşıyorlar. İkna etmeye çalışıyorlar. Bana da 2 ayda 9000 dolar kazandırmışlardı en başta. 9.750+12.700 dolar göndermiştim onlara. Ama bir işlemle hesabımdaki parayı batırdılar.” diye iddia ediyor.
 
FERNANDES BEY’E MAİL’LE SİTEM
 
Olay sonrası Jorda Information’da müdür olarak görülen Sercio Fernandes’e gönderdiği ve Borsagundem.com ile paylaştığı e-mail’de ise İ.P., özetle şöyle yazıyor:

“Sayın Fernandes Bey,
 Beni bu sisteme alabilmek için JORDA finansal danışmanları beni telefonla çok aramışlardı çok. Toplantım var dememişlerdi. Çok e-mail göndermişlerdi. Telefonla geri dönüş yapmamanız çok düşündürücüdür.
Telefonda gönderiyorum dediğiniz raporu göndereceğinizi belirttiğiniz raporu 3 gündür bekliyorum ama bana halen gelmedi. Ne zaman göndereceğinizin cevabını bekliyorum.
32.378,99 $  hesabın batırılması konusu görüşmek istiyorum…”
 
İ.P. hakkını aramak için şirketi adeta mail bombardımanına tutuyor:
 
“Sercio Fernandes ben paramı size batırın diye göndermedim. Para kazandırıyoruz dediğiniz için gönderdim. 2 operasyonun karşılaştırmasını ekte açıklıyorum.
Bank of America Şirketi Emir: Long işlemi + 4241 dolar karla kapatılmış. 15.01.2014 tarihli benim Bank of Amerika muamelesi ise  - 30.000 dolar zarar. Herşey açık ve net. Lütfen benim bu zararımı karşılamanızı bekliyorum…
MİLYON DOLARLARINIZI DEĞİL, PARAMI İSTİYORUM''
 
İkincisinde ise direkt damardan giriyor:
 
“Broker operasyona girdiği zaman eğer SİZİN ŞİRKETİ BATIRSAYDI;  Alex doğru mu yaptı diyecektiniz ? Alex hata yapmadı mı diyecektiniz?
Lütfen adaletli olmanızı bekliyorum. Broker benim hesabımı batırdı. Bu kabul edilemez bir durumdur. Taraf tutmamanızı bekliyorum
Adil karar vermenizi ve benim paramı 5  gündür göndermenizi bekliyorum.
Sizin milyon dolarlarınızı değil, benim paramı istiyorum. Sağlığımı daha fazla bozmayın.
 32.378,99 $ ‘ın  . . . . . . kodu  . . . . . . . . . . . .olan hesabıma ödenmesini tekrar rica ediyorum.”

Türkiye'de başka tasarruf sahiplerinin de zararda olduğunu düşünen, hatta parasını çekmek istediğini söyleyen,  gerekli formu doldurduğu halde yatırımını geri alamayan bir kişinin olduğunu da öğrendiği belirten İ.P, “O kişiyle Facebook’tan görüşüyorum” diye konuşuyor.
 
SİSTEM ŞÖYLE ÇALIŞIYOR
 
Axis’in "Türkiye'de Türev ve Araçları Piyasası” izni bulunmadığını, Dominik Cumhuriyeti’nden
idare edilen işlemlerin Türkiye’deki pazarlamasını yürüten Jorda Information’un da SPK denetiminde olmadığını öne süren yatırımcı İ.P’nin iddiasına göre ‘mağduriyeti’ne yol açan  sistem şöyle çalışıyor:

İlk işlemde müşteriye gönderilen ekstrede para kazanılmış gösteriliyor. Ancak yatırımcı parayı sadece kendisine gönderilen ekstrede görüyor. İngilizce bilmediği için tercüman aracılığıyla yapılacak işlem yatırımcıya söyleniyor. Bu esnada işlemi kabul ettiğine dair bir metni okumasını istiyorlar. Bu metinde alınan yüzde 1’lik riskin operasyonda kullanılacak tüm paraya eşit olduğu belirtiliyor. ‘’Operasyonda kullanılacak tüm para’’ ise yatırımcının toplam portföyü aslında. Yatırımcı kendisine önceden gönderilen Türkçe metni okuyup ‘’onaylıyorum’’ diyor. Hesapta bir iki gün küçük miktarlı işlemlerden sonra, son hareketle tüm para kaybediliyor. Yatırımcı ‘Stop loss’lar neden çalışmadı?’ diye sorunca, hemen üste çıkıp müşteriye, ‘Neden bu kadar riskli işlem yapıyorsun?’ diye fırça bile atabiliyorlar. Parasını kaybeden yatırımcı Türkiye’de faal olan Jorda Information’u aradığında ise muhatap bulamıyor, kendisine aracılık eden kişilere asla ulaşamıyor. Çünkü ya yemekteler, ya dışarıdalar, ya da şirketten ayrıldığı cevabı ile karşılaşıyor…
 
ŞİRKETİ ARAŞTIRDIK, İŞTE SONUÇLAR
 
Mağdur yatırımcı İ.P’nin feryadı üzerine Borsagundem.com olarak Jorda Information ile ilgili yaptığımız araştırmada ilginç bilgilere ulaştık. Öncelikle şirket personeli, tercüman dışında, aracı kurumlarda ve Foreks şirketlerinde 1-2 ay çalışıp, ayrılmış kişiler. İddiaya göre çalıştıkları kurumlardaki müşteri bilgilerini yanlarında götüren bu kişiler Jorda Information’un müşteri kaynağı. Müşteri adayının peşini asla bırakmıyorlar. En önemli kozları ise “Vereceğiniz olumlu bir cevap ile kazanmaya başlayacağınızı ve pişman olmayacağınızı garanti ediyorum” şeklindeki cümleleri. ‘Garanti’yi duyan yatırımcı da paraları çok çabuk yatırıyor…
 
‘YETKİLİLER ARAYACAK’ DENDİ ANCAK DÖNEN OLMADI
 
Jorda Information’u arayıp yetkili biriyle görüşmek istediğimizi söyleyince ilk olarak telefona bakan M.Ç. ile konuştuk. Yatırımcının iddialarını sorduğumuzda M.Ç. adlı şahıs, bu konularla ilgisi olmadığını, şirket sahiplerine konuyu iletip bize döneceklerini, yetkililere aratacağını  söyledi. Yaklaşık yarım saat sonra Jorda Information’dan A. adlı biri tarafından arandık. Ancak A. isimli şahıs soyadını ısrarla söylemezken sadece Jorda’da tercüman olduğunu belirtti. Şirket sahibinin Meksikalı Victor Briornes olduğunu ifade eden tercüman, yatırımcı kazanmak için kimseyi aramadıklarını, yatırımcıların kendilerini bulduğunu ifade etti.  SPK yetkilerinin olmadığını itiraf eden A. isimli şahıs, ancak ‘yetki’ için başvurulduğunu, yeni kurulmuş bir şirket olduklarını, hiçbir yatırımcıya hiçbir rapor, analiz sunmadıklarını, hiç kimseye mail atmadıklarını iddia etti. Sorduğumuz isimleri tanımadıklarını savundu. Ve bu konularla ilgili bilgilendirmek üzere yine yetkili birine borsagundem.com’u aratacağını söyledi.

Ancak 10 günden fazla bir süre geçmesine rağmen şirketten dönüş yapan kimse olmadı. Buna karşın A. isimli tercüman söylediğinin aksine, yatırımcıya gönderdikleri mailler, raporlar elimize ulaştı.
 
JORDA INFORMATION’DAN GÖNDERİLEN FORM
 
''NASIL HESAP AÇTIRABİLİRİM?
 
1. Ekteki hesap açtırma formunu doldurup, imzaladıktan sonra bize e-posta yoluyla ([email protected]) veya fax (0212 2253316) kullanarak göndermeniz gerekmektedir. T.C. kimliğiniz veya Pasaportunuzun fotokopisinide beraberinde yollayınız.
 
2. Şirketlerin web sayfalarındaki elektronik imzalı müşteri anlaşmalarını imzalamanız gerekmektedir. Böylece sizlerle birlikte anlaşmaları imzalama imkanımız olacaktır. Bunun için bir bilgisayara ve güvenli bir internete ihtiyacınız olacaktır. Daha sonra bu anlaşmaların broker tarafından imzanlanmış kopyasını da posta aracılığıyla alacaksınız.
- Broker : www.feneo.info veya www.axisstrategic.net
- Market Analist Firması : www.belsagroup.com
- Jorda İnformation: www.jordainformation.com
 
3. Axis’in HSBC hesabınıza SWIFT yurt dışı havale yatırmak istediğiniz miktarı göndermeniz gerekmektedir. Jorda’nin %6’lık komisyonunu şirketimizin Türkiye hesabına EFT yapmanız gerekmektedir.
 
Paranızı transfer ettikten sonra broker sizin adınıza size ait bir hesap numarası ve şifre sağlayacaktır.
Bu bilgiler ile brokerın web sayfasından müşteri kısmına girebilir bakiye, hesap hareketleri ,yapılan operasyonları ve bu operasyonlardan elde edilen kârınızı görebilir ve kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca , Belsa ile yapacağınız anlaşmada ise sizin adınıza idari süreci takip edecek bir danışmanız olacaktır. Böylece idari işleri takip ederek vakit kaybetmeyceksiniz. Ayrıca kişisel analiz uzmanınız ile günü gününe iletişim halinde olacaksınız.
24 saat içinde banka dekontunu aldıktan sonra sizin talimatlarınızı alan aynı gün veya hafta içi kârlı operasyonların tavsiyesinde bulunacak olan Belsa Group kişisel analisti tarafından sizinle irtibata geçilecektir.''
 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • korukcu16 Temmuz 2014 17:18

    Bende bunlarda islem yapitiriyorum simdilik bi sorun cikmadi ama daha para cekmedim hic parami geri almak istesem verirlermi yaa naisl yapicaz endiselenmeye basladim...

  • batırdılar benide21 Mayıs 2014 12:07

    Merhaba arkadaşlar organize olalım burada parasını batıranlar bir araya gelsin...hukuki olarak hakkımızı arayalım 40 000 usd de benim battı hayatım mahvoldu....bize yardım edecek kimse yok mu...

  • ağva süper olacak yakında05 Mart 2014 14:51

    denize 1 km mesafedeki yeşilçay dere yakınındaki bucaklı,aşağıköylerde ağvada iyi prim beklenmekte.benden söylemesi.

  • ağva 4-5 misli kazandıracak05 Mart 2014 14:48

    ne forexi be birader arsadan,tarladan çok kazanan yok.3.köprü yoluna yakın deniz,dere zengini,zenginlerin uğrak yeri ağvadan tarla alıyorum daha şimdiden 3 misli kazandım ne işim var kumarda forexde

  • para cepte olmalı05 Mart 2014 14:39

    forexde batarsınız,borsada ise en düşük zaman gelmeden alırsanız çok beklersiniz(48.000 olmadan almam),lotoda sıfır şans var,totoda kim kazanmış ki,piyangoda ise amorti tutsa sevinin,en iyisi para arsa,arazi,konutta ise kafanız dinç bence.