E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem Yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'e geldi---

Yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'e geldi

 Yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'e geldi
23 Mayıs 2019 - 10:25 borsagundem.com

Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Askerlik sistemi değişiyor. Konuyla ilgili kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklif olduğu gibi yasalaşırsa askerlik herkes için 12 aydan 6 aya indirilecek. 6 ayı tamamlayarak terhis olma hakkı elde eden askere (isteğe bağlı olarak) 6 ay daha devam etmesi durumunda  2 bin lira aylık ödenecek.

Yeni sistem yasalaştığında, 6 ay askerlik yapmış olanlar terhis olabilecek.

Teklif 1 aylık bedelli askerliğin ise kalıcı hale getirilmesini öngörüyor. 30 bin lira olarak belirlenen ücret ise peşin alınacak.

AK Parti'den yeni askerlik sistemi açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis Başkanlığı'na sunulacan yeni askerlik sistemi kanun teklifine dair açıklamalarda bulundu. Kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren 6 aydan fazla askerlik yapanların terhis olabileceğini anlatan Muş, bedelli askerliğin kalıcı hale getirileceğinin de altınız çizdi.

Muş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"100 sene sonra köklü bir değişiklikle beraber askerlik sistemimiz değişiyor. Bir vatandaşımızı 6 ay askerliğini yaptıktan sonra terhis olabilir. Kendisinin tercihi itibariyle devam edebilecek. Yedek astsubay olarak askerliğini yaparsa artık meslek yüksek okulu bitirenler de yedek ast subay olarak görev yapabilecekler.

Görevlerinin sonunda yine kendilerinin talebi ve uygun kadro oluşması durumunda devam edebilecekler. Bedelli askerlik bugünkü rakamlarla 31 bin lira gibi bir paraya denk geliyor.

Bedelli kalıcı hale geliyor. Yaş sınırı kalkıyor. Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar bedelliden yararlanamayacaklar. Ancak bu kez herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için bir kereye mahsus olmak üzere bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar sistemden faydalanabilecek.

Her vatandaşın zamanı geldiğinde gidip gerekli bildirimlerde bulunması gerekiyor.

Günlük 10 lira ceza

Bir vatandaşımız gelmediği her gün için 10 TL ceza ödeyecektir. Eğer kendi isteği ile gelirse bu ceza 5 TL’ye indirilecektir.

Yeni sistemde askerlikte kalmayı tercih edenler için TOKİ konutlarında öncelik, kamu kurumlarının taşımalarından ücretsiz yararlanma ve ören yerlere girişlerinin avantajlı hale getirilmesi gibi detaylar da var.

48 saat içinde görüşmeye başlanabilir

Teklif 48 saat içinde görüşmeye başlanabilir. Bugün danışma kurulu eğer teklifimizi kabul ederse komisyon 48 saati beklemeden de bugün görüşebilir. Eğer uygun görülürse TBMM onaylarsa bayramdan önce bu kanunun yasalaşması mümkün.Şu an itibari ile eğer bir askerimiz 6 aylık askerse terhis olacak. Eğer devam etmek isterse 6 ay daha devam edebilecek.

Akar yeni sisteminin tüm detaylarını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • veri23 Mayıs 2019 11:24

    amerikada askerlik yok , isteyen üç sene paralı askerlik yapıyor ve daha profesyonel oluyor..

  • hoca23 Mayıs 2019 10:49

    parası olan 1 ay yapacak, fakir olan 12 ay. bence güzel, zengin ile fakir bir değil sonuçta

  • yasin23 Mayıs 2019 12:23

    gelir düzeyine göre olmalı. adam futboldu 1 trilyon yıllık kazancı var 30 bine askerlik yapmıyor. asgari ücretli yıllık kazancı 24 bin lira 30 bini nerden bulacakta askerlik yapmayacak. bir yıllık kazancına göre ödeme olmalı. gss de nasıl ailesinin gelirinin ortalaması oluyor. burada da böyle bir durum olmalı.