E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYellen'dan enflasyon özeleştirisi: Tümüyle anlayamadım ve yanıldım !---

Yellen'dan enflasyon özeleştirisi: Tümüyle anlayamadım ve yanıldım !

Yellen'dan enflasyon özeleştirisi: Tümüyle anlayamadım ve yanıldım !
01 Haziran 2022 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ABD'de enflasyon 2000'li yılların başından bu yana görülen en agresif sıkılaşma kararlarına neden olurken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’den enflasyon konusunda beklenmedik ama ciddiyet anlamında beklendik bir itiraf
geldi.

Yellen geçen sene yaptığı “ABD'de enflasyonunun süregelen bir problem oluşturmayacağı yönündeki yorumunun “ YANLIŞ olduğunu ve “ekonomide enerji ve gıda fiyatlarını yukarı çeken beklenmedik büyük şoklar ve ekonomimizi olumsuz şekilde etkileyen arz sıkıntıları yaşandı. Ben bunları tümüyle anlayamadım" itirafında bulundu.

ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese de Biden'ın, Powell ve Yellen ile ABD ve küresel ekonominin görünümüne odaklanan çok yapıcı bir toplantı yaptıklarını, Biden'ın enflasyonla mücadele için Fed'in ihtiyaç duyduğu alanın sağlanacağını vurguladığını aktardı. Piyasalar, politika yapıcıların verdiği sinyaller doğrultusunda, bu ay ve gelecek Fed toplantıları için yarım puanlık faiz artışlarını fiyatladı, ancak bunun ötesindeki görünüm bulanık. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve konut verileri yeni ipuçları sunabilir.

Küresel enflasyon endişelerinin yeniden alevlenmesiyle birlikte yükselen Hazine getirilerinin de etkisiyle dolarda kıpırdanma başladı. Dolar endeksi dün %0,38'lik artış ardından bugünde %0,19 yükselişle 101,94'e çıktı. Boğa eğilimi yeniden başlamadan önce dolar endeksi "bir süre" için 101 ile 105 arasında değişebilir. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirileri, 19 mayıs’dan sonraki en yüksek seviye olan %2.884’de.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın daha şahin bir duruşa geçmesinin ardından 1,07 bandında kalmaya devam ediyor sabah saatlerinde parite %0.15 kayıpla 1.0718$'de. Avrupa Birliği liderlerinin Rus petrolüne kısmi ve aşamalı bir yasağı kabul etmesi ve Çin'in Şanghay'daki KOVID-19 karantinasını sona erdirmesinin ardından petrol fiyatları hafif yükseldi. Ağustos teslimatı için Brent ham petrolü %0.2 artışla varil başına 115.88$'a yükseldi. Temmuz vadeli ön ay sözleşmesi %1 artışla varil başına 122.84$'da sona erdi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de %0.3 artışla varil başına 114.97$'a yükseldi

Petrolde gözler OPEC+ toplantısında

 

Günün önemli şirket haberleri 01/06/2022

 

Ekonomistlere göre mayıs ayında enflasyon yüzde 70'i aşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Savaş ve etkileri01 Haziran 2022 10:40

    Emtia , gıda ve enerji fiyatlari kontrol edilemez ise enflasyon ziplar, uretim ve ticaret azalır zaten. Bu olanlar Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle tum dunyada yaşanıyor. Bunların normale dönmesi için savaşın bitmesi gerekiyor. Yoksa piyasalar zor duzelir

  • Mucise Reis ;)01 Haziran 2022 09:03

    Türkiye de yanılmak olmazdı ...  :D ülkemizde olsa kandırıldım , aldatıldım, yanlış bilgilendirildim, dış güçler saldırdı, muahlefet dış güç elçiler iel oyun yaptı, vb olur :D işte siyasetimiz ve ülkenin devlet kurumlarının kıyaslaması bile bizlerin avrupadan dunya da ne kadar daha ileri demokrasi yaşadığımız gösteriyor :D avrupa kıskanacak tabi..