E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYellen: Enflasyon için 'geçici' kelimesini kaldırmaya hazırım---

Yellen: Enflasyon için 'geçici' kelimesini kaldırmaya hazırım

Yellen: Enflasyon için 'geçici' kelimesini kaldırmaya hazırım
02 Aralık 2021 - 18:47 borsagundem.com

Yellen, ABD’de görülen yüksek enflasyon hakkında yaptığı açıklamada, enflasyonu tanımlayan 'geçici' kelimesini artık kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Reuters Next Konferansı'nda ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ardından Yellen da ABD'deki enflasyonu tanımlamak için kullanılan "geçici" kelimesini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.

Yellen, "Geçici kelimesini kullanımdan kaldırmaya hazırım. Bunun, uğraştığımız şeyin uygun bir tanımlaması olmadığına katılıyorum." ifadesini kullandı.

Ücret ve fiyat davranışının ABD ekonomisinin "aşırı ısınıp ısınmadığını" tespit etmek için izlenmesi gereken kilit göstergeler olacağına dikkati çeken Yellen, enflasyonun kronikleştiği bir ücret-fiyat sarmalının gelişmesini istemediğini, bunu önlemenin Fed'in işi olduğunu belirtti.

Yellen, halihazırda tüketici fiyatları ile istihdam maliyetlerinde daha fazla artışa neden olarak enflasyonu artıran bu tür ücret artışları döngüsünün belirtilerini görmediğini ifade etti.

"Tarifeler daha yüksek fiyatlara katkıda bulunuyor"

Çin'den ithal edilen mallara yönelik bazı tarifelerin düşürülmesinin ise fiyat baskılarını hafifletebileceğine işaret eden Yellen, ancak "oyun değiştirici" olmayacağını kaydetti.

Yellen, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulamaya konulan bazı tarifelerin gerçek bir stratejik gerekçeye sahip olmadığını ve sorun yarattığını belirterek, "Tarifelerin ABD'de daha yüksek fiyatlara katkıda bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Jerome Powell, 30 Kasım'da, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde katıldığı oturumda, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılmasının zamanı olduğunu belirtmişti. Yüksek enflasyon riskinin arttığına dikkati çeken Powell, aralık toplantısında tahvil alımlarının azaltılmasını hızlandırmayı tartışacaklarını ifade etmişti.

ABD'de enflasyon ekimde yıllık bazda yüzde 6,2 ile 31 yılın en yüksek artışını göstermişti.

Borsa İstanbul'da yeni rekor

OPEC+ muslukları kısmayacak

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri karşılamadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum02 Aralık 2021 20:13

    seve seve faizleri indirip genişlemeci para politikasına döneceksiniz varlık alımlarını negatif faize çekeceksiniz reisin yolundan gideceksiniz be da size ekonomi dersi yüksek enflasyonu yüksek faizle çözemeyeceksiniz