E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinYazın yapılan hatalar kalp krizini tetikliyor---

Yazın yapılan hatalar kalp krizini tetikliyor

Yazın yapılan hatalar kalp krizini tetikliyor
12 Haziran 2021 - 09:31 borsagundem.com

Yaz aylarında çay ve kahve tüketimi de ister istemez artıyor. Günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yazın kalp sağlığı için yapılması gerekenleri anlattı

Terlemeden susuzluğa ve kahve tüketimine kadar her şey kalp sağlığını etkiliyor. Özellikle tansiyonu etkileyen bu durumlar kalp krizi gibi riskli sağlık problemlerine neden oluyor. Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, yaz aylarında kafein içeren çay ve kahvenin az tüketilmesi gerektiğini ve günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Boztosun, hava sıcaklıklarının yükselmesi ile kalp rahatsızlıklarının ve kriz vakalarının artabileceğine dikkati çekerek, yaz aylarında kalp sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken önerileri paylaştı.

AŞIRI TERLEME TANSİYONUNUZU DÜŞÜREBİLİR
Özellikle tansiyon hastalarının güneşe karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Boztosun, şu şekilde konuştu:

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artışı ile hipertansiyon, kalp krizi ve kalp rahatsızlıklarına neden olan hataları yapmayın. Yaz sezonu boyunca UV ışınlarının en güçlü olduğu 10.00 ile15.00 saatleri arasında dışarıda olmaktan kaçının. Akşam yemekten 2 saat sonra egzersiz yapın. Sıcak hava koşullarında egzersiz yaparken terlemeye bağlı sıvı kaybı, düşük tansiyona neden olabilir.

Yazın terleten sentetik ve dar kıyafetler yerine bol, doğal kumaşlar giyinilmesini tavsiye eden Boztosun, sentetik kumaşlar ısıyı hapsettiği için pamuk ve keten gibi doğal, nefes alabilen kumaşların tercih edilmesinin sağlıklı olacağını uyarısında bulundu.

GÜNDE 2 FİNCAN KAHVEYİ GEÇMEYİN
İdrar söktürücü etkileri nedeniyle özellikle yaz aylarında kafein içeren çay ve kahvenin sınırlı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Boztosun, günde 1-2 fincanın geçilmemesini belirtti. Boztosun, şunları önerdi:

"Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Vücudunuz aşırı sıcak havalarda olumsuz etkilenmemek için terlemeye başlar. Vücutta sıvı kaybının artması, hipertansif hastalarda idrar söktürücü ilaç kullanımının etkilerinden dolayı ciddi derecede düşük tansiyona neden olabilir. Sonuç olarak bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi ciddi sorunlar gelişebilir."

KALP HASTALARINA SICAK HAVADA SOĞUK DUŞ UYARISI
Sıcak-soğuk duşlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Boztosun, şunları kaydetti:

Soğuk su damarları daraltarak kan basıncının yükselmesine neden olur. Tansiyonunuz kontrol altındaysa ve ilacınızı düzenli kullanıyorsanız soğuk su ile duş almanızda sakınca yoktur ancak kontrolsüz tansiyonunuz varsa tansiyon değerlerinizi daha da artıracağı için tavsiye etmiyoruz. Ayrıca yeterince sıvı almazsanız ve sıcak bir duş alırsanız tansiyon değerleriniz çok fazla düşebilir. Yüksek tansiyonu olduğunu bilen veya risk altında olan kişilerin spa veya spor salonlarında sauna ve jakuzi kullanırken dikkatli olması gerekiyor. Soğuk su ile sıcak su arasında hızlı hareket etmek de tansiyonu yükseltebilir.

TATİLDE KONTROLLERE DİKKAT
Her yıl mutlaka check-up yaptırılması gerektiğini belirten Boztosun, "Yaz tatilleri nedeniyle kontroller gecikebilir. İdrar söktürücüler dahil birden fazla ilaç alıyorsanız veya böbrek sorunları veya diğer kronik hastalıklarla ilgili bir durumunuz varsa bu ilaçların dozunun ayarlanması gerekebilir. Bu sebeple her ay doktorunuzu ziyaret etmelisiniz." tavsiyesinde bulundu.

Korona kalp krizini tetikliyor

Kalp krizi riski neden sıcaklarda artar? İşte yanıtı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika12 Haziran 2021 11:48

    Yaz aylarında çay ve kahve yerine soğuk bira içiliyor. Doktorlar su mu içiyor ki yazın! Benim bildiğim doktorlar arpa suyu içiyorlar yazın.

  • Zonktor12 Haziran 2021 18:45

    Sen hep arpacılara gitmişsin biraz çevreni değiştir bak neler var,cahil kalma.

  • Erol g.12 Haziran 2021 09:52

    40-50-60 KILO OLAN INSAN DA VAR 80- 100-150 ĶİLO VE ÜZERİ OLANLAR DA VAR HEPSİNE GÜNDE 2 LİTRE SU IÇİN DENIRSE BAZILARINA IÇTİĞİ ŞU ÇOK GELIR BAZILARINA AZ GELİR