E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYazılım devleri halka arz piyasasını dönüştürüyor---

Yazılım devleri halka arz piyasasını dönüştürüyor

Yazılım devleri halka arz piyasasını dönüştürüyor
02 Ekim 2020 - 10:07 borsagundem.com

Bu hafta halka arzı gerçekleşen Palantir ve Asana halka arz piyasasını dönüştürecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Facebook’la bağlantısı olan iki “unicorn” (değeri 1 milyar doların üzerindeki şirketler) starup’ı, bu hafta halka arz oldu. Başarılı olurlarsa, Wall Street’e adım atmak isteyen özel şirketler için radikal bir değişim meydana gelebilir.

Kurucu ortağı Peter Thiel’in Facebook’un yönetim kurulu üyesi olan büyük veri şirketi Palantir, Çarşamba günü New York Stock Exchange’de açılışını yaptı. Aynı şekilde Facebook’un kurucu ortağı ve eski Baş Teknoloji Müdürü Dustin Moskovitz tarafından yönetilen, kurumsal yazılım şirketi Asana da.

Her iki şirket de halka arzlarını, Spotify ve Slack’in yaptığı gibi, hisselerini doğrudan listeleme yoluyla gerçekleştirdi. İki şirket de geleneksel halka arz modelini ya da son dönemlerde popüler olan açık çek birleşme yönteminiyle halka arzı tercih etmedi.

Piyasalar gelişmeleri yakından izliyor.

Halka arz araştırma ve yatırım şirketi, Reneissance Capital Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, “halka arz alternatifleri muhtemelen ilerleyen günlerde yol kat etmeye devam edecek. Palantir ve Asana’nın performansları, piyasaların doğrudan listeleme yöntemiyle ilgili görüşlerini değiştirebilir” dedi.

Doğrudan listeleme yöntemiyle halka arz modeli daha hızlı bir süreç ve daha az denetim içeriyor zira şirketler yalnızca var olan hisselerini satıyorlar. Bu aynı zamanda mevcut yatırımcıların, şirketin hisselerine korku duymadan yatırım yapmasını sağlıyor. Çünkü burada halka arzla yaratılan yeni bir hisse dalgasının yatırımlarının değerini düşürme ihtimali yok.

Bu genellikle daha olgun startup’lar tarafından tercih edilen bir yöntem. Ve aynı zamanda, ve standart halka arz modeliyle halka açılan birçok şirketle bir zıtlık oluşturuyor. Örneğin, son dönemin en gözde halka arzı Snowflake gibi. Aynı şekilde, DraftKings de özel amaç satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzını gerçekleştirdi.

Halka arzların ve SPAC anlaşmalarının tersine, Palantir ve Asana, yeni sermaye üretmeyecek.

Her iki şirket de karlı değil ancak her ikisi için de gelirler hızla büyüyor ve iki unicorn şirketin multi milyon dolarlık değerlemeleri yönetmesi bekleniyor. Palantir’in piyasa değerinin, halka arzından itibaren 20 milyar dolar olması bekleniyor. Asana’nınsa piyasa sermayesi 5 milyon doların üzerinde olacak.

Özellikle Palantir’le ilgili yüksek bir heyecan var. Synovus Trust Company’nin Portföy Yöneticisi Daniel Morgan “Palantir yazılım alanının sıcak bir bölgesinde. Şirketin halka arz edileceğine dair söylentiler uzun zamandır vardı. Dolayısıyla talep oldukça artmış durumda” dedi.

Palantir’in karlılığının olmaması sorun yaratabilir, özellikle de, Salesforce ve Tyler Technologies gibi, Palantir’in rakiplerinden bazılarının gerçek getiriler elde ediyor olduğu düşünüldüğünde. Salesforce geçtiğimiz yıl Palantir’in rakiplerinden biri olan Tableau’yu neredeyse 16 milyar dolara satın almıştı.

Bu halka arzların ne kadar başarılı olduğuna bağlı olarak, daha fazla şirket bu yöntemle halka arzını gerçekleştirmeyi tercih edebilir. Özellikle doğrudan listeleme yöntemiyle para kazanabileceği söylenen özel şirketler için geçerli olabilir. Zira tüm startup’lar doğrudan mevcut hisselerini listeleme şansına sahip değil.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) geçtiğimiz ay, şirketlerin yeni hisseler oluşturarak sermaye yükseltmesine izin veren yeni kuralları onayladı. Bu kurallara doğrudan listeleme yöntemiyle mevcut hisselerin satışı da dahil oldu. NYSE, SEC’in bu değişikliğini destekledi.

Ancak bu değişim, ABD Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin itirazından ve SEC’ten kuralların daha detaylı bir şekilde gözden geçirilmesini talep etmesinden sonra askıya alındı. Bu durum şimdilerde doğrudan listeleme yöntemiyle halka arzını gerçekleştiren şirketler olduğu için Palantir ve Asana’yı etkileyebilir.

ABD Kurumsal Yatırımcılar Derneği, doğrudan listeleme yöntemiyle yeni hisse satma izninin, yatırımcılar için herhangi bir güvence sağlamaksızın, “ABD piyasalarını önemli derecede özgürleştireceğini” söyledi.

Halka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor

 

Şirketler halka arz yarışında

 

Teknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)