Yazdır

Başka 'Akyürek'ler yaşanmasın

Tarih: 14 Ekim 2015 - 11:13

Halka açıldıktan sonra mali sıkıntıya giren şirketlere bir yenisi daha eklendi

1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulan bakkaliye ile iş hayatına başlayan Akyürek Pazarlama büyüdü, büyüdü, halka açıldı, o kadar hızlı büyüdü ki iki yıl içerisinde borçlarını ödeyemeyecek noktaya geldi ve patladı!

Alacaklı finans kurumları icra üstüne icra getiriyor. Şirket bilançosunda alınan krediler bölümünde 301 milyon lira yazıyor. Her gün yeni bir alacaklı kurum, şirketin kapasını çalıyor. Halka arzdan elde edilen yaklaşık 43 milyon lira da hiçbir katkı sağlamadı. Patron Eyüp Serdal Akyürek, halka arzda 3 milyon adet ortak satışı yaptı. Yetmedi, icra takiplerinin başlamasından kısa bir süre önce 05.10. 2015 tarihinde 3 milyon 968 bin 267 adet hisseyi satmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirdi. Sanki icra takiplerinin başlayacağı, şirketin borç sarmalına gireceği patronun içine doğdu. Elinde kalan son hisseleri de satma yarışına girdi. 
 
REYTİNG ŞİRKETİ HERKESİ YANILTTI
 
Bu arada Japon reyting şirketi 30 Eylül 2015 tarihinde yaptığı açıklamada, şirkete oldukça yüksek bir not vermişti. JCR Eurasia Rating, Akyürek Tüketim Ürünleri Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş.’yi ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirdi. Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘BBB- (Trk)’ ; Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu’nu ‘BB+‘; Kısa Vadeli Uluslarası Yabancı Para Notu’nu ise ‘A-3’ olarak teyit etti.
 
OLAN YİNE YATIRIMCIYA OLDU
 
Olan yine elinde Akyürek Pazarlama hissesi olan yatırımcılara oldu. 2.60 lira seviyesinden düşüşe geçen hisseler 1.30 lira oldu. Daha sonra da hissenin tahtası kapatıldı, kredilerle ilgili yapılacak toplantı sonrası gelecek açıklamaya göre işlem sırası açılacak.
Yıllardır yatırımcıların hisse alırken, yatırım yaparken dikkatli olmalarını öneriyoruz. “Borçlu olan, ismi spekülasyona karışmış, manipülatif işlemlere sahne olan, SPK’nın hakkında işlem yaptığı hisselerden uzak durun” diyoruz. Her zaman temettü dağıtan, karlı, geleceği olan şirketleri seçin, bir de patronun kim olduğuna dikkat edin! Sonuçta para yatırıp şirkete ortak oluyorsunuz. “Kısa vadede büyük paralar kazanmak istiyoruz, yatırımcı değil spekülatörüz” diyorsanız, zaten kaybetmeye mahkumsunuz. O zaman da “Yandım, battım, bittim” diye ağlamayacaksınız…
 
BORÇLU ŞİRKETLERİN HALKA ARZI
 
Akyürek Pazarlama’da yaşanan olaydan sonra borçlu şirketlerin halka arzının ne kadar riskli olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Başka Akyürekler yaşanmasın diye hem yatırımcıların hem de otoritelerin daha dikkatli olması gerekiyor. 
Geçtiğimiz günlerde iflasını açıklayan İron Demir de halka arz için ön izin almış firmalardan biriydi. Halka arz girişimi son anda SPK’nın denetimine takıldı ve arz gerçekleşmedi.
SPK uzmanları piyasada yaşanabilecek büyük bir facianın önüne geçmiş oldu.  
Bu işlemlerde sorumlular, patronlar ve aracı kurumlar. Patron batmak üzere olan şirketini halka açmak için elinden gelen her yalanı söylüyor, bilançoları makyajlıyor. Aracı kurumlar ise bu yalan ve sahtekarlıklara ortak olup üç kuruş kazanmak için gariban insanların dolandırılmasına göz yumuyor. 
Bankalardan kredi alamayan Genpower Enerji de halka açılmak için büyük bir çaba harcamış ancak başaramamıştı.
Bundan sonra da çok sayıda batmak üzere olan, bankalardan kredi bile alamayan şirketler halka açılıp yatırımcıyı dolandırmak için ellerinden geleni yapacaklar. Önemli olan bu kişilere izin verilmemesi. Çünkü Sermaye Piyasası Türkiye’nin sigortası, kimsenin kendi geleceği için ülkenin geleceğini karartmaya hakkı yok! 
Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/baska-akyurekler-yasanmasin-237318