Yazdır

İşte Odaş sürprizi

Tarih: 25 Şubat 2015 - 06:35

Daha üretilmemiş maden rezervi bilançoya 260 milyon lira kar olarak yazıldı. Hisseler tırmanışa geçti...

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

Odaş Enerji hisseleri son 4 ayda 4 liradan 10 liraya ulaştı. Hisseler dün de yüzde 11 prim yaparak en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Hissede gerçekleşen sert fiyat hareketlerinin perde arkası incelendiğinde bilançoya yansıyan ilginç bir olay ortaya çıkıyor. 42 milyon lira sermayesi olan şirket, Çanakkale’deki kömür madenine biçilen 290 milyon liralık değerin 260 milyon lirasını 2013 yılı bilançosuna kar olarak yansıttı. 25 yılda üretilmesi planlanan madenin bilançoya bu şekilde işlenmesi piyasada önce net olarak algılanamadı çünkü, borsa tarihinde eşine pek rastlanmayan bir durum yaşandı. Otoritelerin de dikkatini çeken bu durum piyasada düzeltilmesi gereken bir tablo olarak yorumlandıysa da bu çerçevede bir adım atılmaması şirketin hisselerine yansıdı. Bu ilginç olay, Odaş Enerji’nin geçen yıl KAP’a yaptığı şu açıklamayla başladı:

SADECE REZERV TESPİTİ YAPILDI

“Çanakkale ili Çan ilçesinde bedeli ödenmiş rödovans hakkı bulunan,  kendi iç teknik değerlemelerimize göre oldukça büyük potansiyel vadeden; söz konusu tarih itibariyle bir milyon ton civarında ispatlanmış rezerve sahip Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.'nin (“Çan Kömür”) 92%’sini satın aldığımızı duyurmuştuk. 
Sahanın rezerv tespit çalışmaları Alman menşeili uluslararası bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner tarafından yapılmıştır. Sahanın belirli bir kısmında yapılan çalışmalar sonucu, 18,94 milyon ton ispatlanmış, 5,76 milyon ton ilave olması gereken olmak üzere toplam 24,70 milyon ton kömür rezervi tespit edildiğini, buna ilaveten rezervin, kuzey-kuzeydoğu yönünde devam etmesinin muhtemel olduğunu 03.03.2014 tarihinde duyurmuştuk.
İspatlanmış maden rezervinin, sahanın satın alma tarihinden bu yana yaklaşık 20 katı kadar artmış olması nedeniyle sahanın şerefiye değerinin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na uygun bir şekilde bilançoya yansıtılması gerekliliği doğmuştur. Değerleme çalışması, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız değerleme şirketi Moore Stephens tarafından yapılmıştır. Yapılan değerlemede, sadece ispat edilmiş rezerv, standart ve ihtiyatlı bir yaklaşımla 290.581.485 TL olarak değerlenmiştir.   
Çan Kömür, Şirketimizin 01.01.2013 – 30.09.2013 tarihli ara hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmemiş konsolide finansal tablolarına satın alma fiyatı baz alınarak 5.845.791 TL şerefiye değeriyle konsolide edilmişti. Mali tablolarımıza tam konsolide edilen Çan Kömür için yapılan bağımsız değerlemede elde edilen net 260.720.238 TL fark, 01.01.2013 – 31.12.2013 tarihli hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmiş konsolide finansal tablolarımıza yansıtılacaktır.”

HENÜZ ÜRETİLMEMİŞ REZERV BİLANÇOYA YANSITILDI

Açıklandığı gibi de oldu. Bilançoda yatırım faaliyetlerinden gelirler bölümüne 260 milyon lira gelir yazıldı. Yani henüz üretilmemiş, üretimi 25 yıllık sürece yayılmış olan rezerv rakamı bilançoya gelir olarak kaydedildi. Bu şekilde şirketin bir önceki yıl 15 milyon lira olan karı 192 milyon liraya yükseldi. 5 milyon liraya alınan ve yaklaşık 25 yılda üretilmesi öngörülen rezerv tek kalemde bilançoya 260 milyon lira gelir olarak yazılmasına rağmen dönem kar rakamının 192 milyon lira olarak gerçekleşmesi de dikkat çekti...  

DİĞER ŞİRKETLER DE BÖYLE YAPABİLİR Mİ?

Borsa İstanbul yetkililerinin ısrarla karşı çıktığı söylenen bu yöntemin, bu şekilde kabul edilmesi halinde diğer şirketlerin de benzer uygulamalar yapabileceği öne sürülüyor. Henüz üretim bile başlamamış maden rezervi alınarak yapılacak değerlemelerin bilançoya yansıtılabileceği belirtiliyor.

ODAŞ ENERJİ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Haberimiz üzerine Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. Vekili Av. Nilay Nalça Malkoç kanalıyla Şirketten bir açıklama gönderildi. İşte Odaş Enerji’nin açıklaması:

“Şirketimizin tüm muhasebe kayıtları SPK’nın kabul etmiş olduğu  TMS’nin ve UFRS’nin bağlayıcı hükümlerine göre yapılmıştır. Diğer şirketler de bizim bulduğumuz gibi bu denli ekonomik değeri yüksek bir değer keşfederlerse bunu elbette ilgili muhasebe standartlarına göre bu şekilde kaydedebilirler. Fakat Türkiyede özel bir şirket tarafından bu denli büyük ve kaliteli rezervin sıfırdan keşfedildiği pek rastlanmış bir durum değildir.Kaldı ki firmamız İkinci Ulusal Pazardan Birinci Ulusal Pazara geçerken Borsa İstanbul tarafından denetim ve incelemelerine  tabi tutulmuş ve iş bu muhasebe kayıtlarıyla Birinci Ulusal Pazara geçişi uygun görülmüştür.

 Dikkatli incelendiğinde Hisse fiyatlarında ki artışın sadece kömür rezervinin tespit edilmesiyle ilgili olmadığı,tespit edilen sahaya ekonomik şartlarda yapılacak olan  ve süreç içerisinde önlisans-ÇED-finasman gibi önemli  süreçleri olumlu yönde tamamlandığı 330 mw’lık Termik Santral Yatırımının önemli bir etken olduğu anlaşılacaktır.

 Rezerv sebebiyle oluşan ilave ekonomik değer 31.12.2013 finansal tablolarında yer almasına rağmen bu durumun hisse fiyatlarının kayda değer bir etki yapmadığı ,hisse fiyatındaki artışın güçlü mali performansımızla birlikte termik santral yatırımında gelmiş olduğumuz aşamanın ve yeni iş alanlarına yönelmiş olmamızdan kaynaklandığı aşikar bir şekilde ortadadır.

 Bu bağlamda “işte Odaş Gerçeği “ başlığı ile www.borsagundem.com internet sitenizde yayınladığınız haberinizde şirketimizin mali tablolarının ve ekonomik değerinin yanlış şekilde ifade edildiği, hisse fiyatları ile ilgili yanlış ve yöneltici yorumlar yapıldığı ve bu durumun yatırımcılarımızın yatırım kararını olumsuz yönde etkileyebileceği, aynı zamanda Şirketimizin onurunu ve ticari itibarını zedeleyeceği tarafımızca değerlendirilmiş olup ilgili haberinize istinaden işbu tekzip Kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.”
Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/iste-odas-surprizi-213424