Yazdır

“Bize aldırdığı kağıt hemen aşağı gitti"

Tarih: 19 Kasım 2013 - 07:48

Ünlü futbol yorumcusu Sinan Engin, borsadaki yıllarını anlattı, yatırımcılara mesaj verdi

BERRİN UYANIK BEKAR

O, hepimizin tanıdığı, futbolu gibi kişiliğine de saygı duyduğu bir isim. Özellikle Beşiktaş taraftarlarının sevdiği, ismini tribünlerden haykırdığı bir yıldız. Ve sporseverlerin tatlı-sert eleştirilerini Beyaz TV ekranlarından keyifle izlediği bir yorumcu. Futbolculuk döneminde olduğu kadar, futbolculuk sonrasında da Türk sporuna büyük katkıları olan Sinan Engin’in bilinmeyen bir yüzü ortaya çıktı.
Gündem Medya Grubu’nun yazılı basındaki temsilcisi Akıllı Yaşam Dergisi’ne konuşan Sinan Engin, yatırımcı kimliğine yönelik bomba gibi açıklamalarda bulunurken, geçmişte borsada oynadığını söyleyerek yaşadığı bir kaybı da anlattı. Önce “Körfez Savaşı sırasındaki portföyümü tutsaydım belki şimdi 100 milyon dolardan fazla param vardı” dedi, ardından müthiş sırrını paylaştı.
Peki, sahaların kurt oyuncusu borsada oynarken nasıl faka bastı? Oyuna geldiğini anlayınca ne yaptı? Neden, “Kumar gibi oynadım” dedi. Şimdi olsa aynı hatayı yapar mıydı? Ve bugünün yatırımcılarına ne mesaj verdi?

İşte Sinan Engin’in kendi ağzından borsa yılları ve o büyük sırrı…
 
BORSADA KUMAR GİBİ OYNADIK
 
- Borsaya para yatırdınız mı hiç?

Sinan Engin:
Borsada oynadım, boyumun ölçüsünü de aldım. Borsada çok enteresan, kumar gibi oynadık ve insanlar da kumar gibi oynuyorlar. Borsada alıp beklemezsen ve ekrana bakarsan kaybedersin. Aynı kumar oynamak gibi bir şey…
 
-Büyük paralar kaybettiniz mi?

Sinan Engin: Çok büyük paralar kaybetmedim ama zarar ettim. Borsada oynadığınız para zaten hayatınızın dışında kalan bir paradır. Borsa bilinçsiz olursa çok tehlikeli. Körfez Savaşı’ndaki portföyümü o zaman tutsaydım belki şimdi 100 milyon dolardan fazla param vardı. O dönemde Mahfi Eğilmez istifa etti, arka arkaya dip geldi. O dönemde borsa 4 bindi.  O yüzden borsadaki en büyük tavsiyem alıp beklemek. Ekrana bakmayıp uzun vadede kâğıtları elinizde tutmanız lazım. Çünkü sağlam şirketlerin kâğıtlarını alıp 5-10 sene beklersen kazanma şansınız çok yüksektir.
 
MEĞER TAHTALARIN SAHİPLERİ VARMIŞ
 
-Borsayla ne zaman ilgilenmeye başladınız, birisi mi aracı oldu?


Sinan Engin: Arkadaşlarım, “Gel borsada oyna, güzel para var ” dediler. Ben de girdim ve baktım ki güzel para yok. Tabi o dönemlerde SPK bu kadar sıkı değildi ve kuralları yoktu. Çok daha rahat bir sistemdi. 10 liraya 100 liralık kâğıt alıyordun ve bu bir sıkıntıydı. Biz de bilmiyorduk meğer, tahtaların sahipleri varmış. Mesela bir kâğıt alıyoruz, kağıt hareketli gidiyor. Sonra bir bakıyoruz, kağıt duruyor. Bu sefer vuruyorlar aşağıya. Hiç unutmam yakından tanıdığım borsacı ünlü bir işadamı bana bir hisse önerdi, “Al” dedi. O önerince benimle birlikte yanımdaki bütün arkadaşlarım da o hisseyi aldı. O gün bizim aracı kurum en yüksek işlemi yaptı. Ertesi gün bir baktım kağıt aşağıya aşağıya gidiyor. Hemen aradım, “Ne oluyor?” diye sordum. Bana, “Sinancım sen ne kadar zarar ettin, ben karşılarım” dedi. Bu yüzden büyük holdinglerin kâğıtlarını almak lazım. Benim çok büyük zararım olmadı. Ama biz heyecanlı bir milletiz, hemen verelim, alalım diyoruz.  Eğer yastık altında bir paran varsa borsada öyle oynayacağına kasana kitle kardeşim...
 
BİLİNÇSİZ YATIRIMCI ÇOĞUNLUKTA
 
-Borsada oynayan yatırımcıları nasıl buluyorsunuz? Sizce yeterince bilinçliler mi?


Sinan Engin: Bilinçli oynayanlarda var ama bilinçsiz oynayanlar çoğunlukta. Bu aynı iddiaa gibi. Mesela bizim televizyon programında da oluyor. Seyirci mesaj atıyor program sırasında “Abi nişanlanacağım, üç maç söylermisin, nişan parasını çıkarayım” diye. Borsa da böyle bir şey. İnsanlar 1000 lira emekli maaşını borsaya yatırıyor, “1050 lira yapar mıyım?” diye. Sonra bir bakıyorsun, kaybediyor. Kumarhane gibi düşünün. Kumarhaneye gidiyorsunuz ve o gün kazanıyorsunuz diyelim; sonra o para öyle tatlı geliyor ki bir daha oynuyorsunuz ve elinizdeki bütün parayı kaybediyorsunuz. Ben şu an ki borsayı böyle görüyorum. Akıllı oynayan ve bekleyenler her zaman kazanıyor. Ve bu işte hep aracı kurumlar kazanıyor. Kumarhanede nasıl casinolar kazanıyorsa borsada da işlemlerde aracı kurumlar kazanıyor.
 
SİNAN ENGİN’LE DEV RÖPORTAJ
AKILLI YAŞAM’IN ARALIK SAYISINI KAÇIRMAYIN
Site adresi: https://www.borsagundem.net/haber/bize-aldirdigi-kagit-hemen-asagi-163842