Yazdır

Rusya, nükleer ısıtmalı suyun kullanımını deniyor

Tarih: 07 Kasım 2021 - 17:21

Rusya, iklim kriziyle mücadele amacıyla uzak bir Sibirya kasabasındaki insanların evlerine pompalanan nükleer ısıtmalı suyun kullanımını deniyor.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Moskova, Sibirya’nın uzak kasabası Pevek’te, Arktik Okyanusu’nda yüzen ve Greenpeace tarafından Rusya’nın yüzen Çernobil’i olarak adlandırılan Akademik Lomonosov isimli bir nükleer santralin ürettiği gücü kullanarak testlerine başladı.

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından geliştirilen fikir, nükleer santralin soğutma kulelerinden buhar olarak atılan ısının kullanılmasına dayanıyor.

Bazı uzmanlar, konseptin kömür ve petrol gibi sera gazlarının kullanımını azaltarak, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Bununla birlikte, radyasyon sızıntısı veya patlama riski de dahil olmak üzere bu konuda bazı güvenlik endişeleri de var.

Norveçli çevre grubu Bellona’da araştırmacı olan Andrei Zolotkov, 

“Bu nükleer bir teknoloji, bu yüzden kesinlikle tehlikeli olduğu fikrini göz ardı edemeyiz” dedi.

 Ancak Pevek Belediye Başkan Yardımcısı Maksim Zhurbin, kasaba sakinlerine nükleer santralin evlerine sıcak su ulaştırmak için nasıl çalıştığını ayrıntılı olarak anlattıklarını ve hiçbirinin bu prosedüre itiraz etmediğini söyledi.

Pevek’teki evlerin yanı sıra kasabanın ortak buhar banyosu da nükleer enerjiyle çalışacak.

Rusya, seraları ısıtmak veya endüstriyel amaçlar için ısı sağlamak için bile nükleer santrali kullanılabilir.
(Moskova/Şarku’l Avsat)

Merkel'den kritik 'iklim anlaşması' önerisi

 



Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/rusya-nukleer-isitmali-suyun-kullanimini-deniyor-1616186