Yazdır

Borsada sert düşüşlerin nedeni robotlar

Tarih: 19 Mart 2020 - 12:13

Teoride piyasalarda hacmi artırması nedeniyle olumlu karşılanan robot işlemler özellikle kriz dönemlerinde paniğin artmasına yol açabiliyor. Düşüşlerde acımasızca satış yaparak tüm piyasa algısını değiştiriyorlar.

BORSAGUNDEM.COM

Borsada düşüşü durdurmak için öncelikle algoritmik işlemler yani robotlar durdurulmalı. Çünkü kriz tetikçisi robotlar borsadaki baskıyı artırıyor. Algoritmik işlemlerin Türkiye’de yüzde 18’lere çıktığını dünyada ise ABD ve belirli ülkelerde günlük işlem hacmindeki payının yüzde 50’yi aştığı biliniyor. Borsa İstanbul birçok dünya borsasından daha önce hareket ederek açığa satış işlemlerini yasakladı. Buna rağmen sert düşüşlerin önüne geçilemiyor.

Yatırımcıların, iletişim ve algılama ile geçirdiği zamanı robotlar alım ve satımla değerlendiriyor. Açıklanan verilerin olasılıklarının tanımlandığı karar mekanizmalarını işleten robotlar, sonuçlara göre pozisyon alırken, gün sonunda kayıp ve kazançları göz önünde bulundurarak alım ve satım yönünde işlem yapabiliyor.

KRİZLE BESLENEN ROBOTLAR PANİK HAVASI YARATIYOR

Teoride piyasalarda hacmi artırması nedeniyle olumlu karşılanan robot işlemler özellikle kriz dönemlerinde ise paniğin artmasına yol açabiliyor. Normal zamanlarda piyasayı canlandıran robot işlemler kırılgan dönemlerde ise panik havasının doğmasına yol açıyor. Uzmanlar, bu dönemde geçici olarak robotların işleme kapatılmasını gerektiğini belirtiyor.

Düşüşlerde acımasızca satış yaparak tüm piyasa algısını değiştiren robotların son dönemde virüsle beslenerek küçük yatırımcıların kanını emdiği belirtiliyor. Güçlü alım dalgası gelene kadar robotların işlemlerine ara verilmesi halinde zarar yazmış olsalar bile küçük yatırımcıların tekrar borsaya döneceği ve kısa sürede yaraların sarılacağı vurgulanıyor.

Merkez Bankası Kurul Toplantısı virüs nedeniyle ertelendi

Ortaklık yapısı değişen hisseler açıklandı

Rus piyasalarında kayıplar sürüyor

Borsa İstanbul, Ekonomik İstikrar Kalkan'ı ile korunacak mı?

Virüse karşı büyük finansal önlemler

 

Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/borsada-sert-dususlerin-nedeni-robotlar-1478175