Yazdır

CHP'de Parti Meclisi toplantısı

Tarih: 17 Ocak 2020 - 11:30

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:

*CHP, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en köklü siyasal partilerinden birisidir. Sorunları çözme iddiasında olan siyaset kurumunun ülkenin sorunlarını bilmesi, çözüm üretmesi lazım.

*AK Parti ciddi iddialarla iktidar oldu. 17 yılda arzu ettikleri her kanunu çıkardılar, istedikleri bürokratları istedikleri yerlere atadılar.

*Yargıya da müdahale ettiler. Yargı siyaseti otoritenin yan kuruluşu haline dönüştü.

*Tek adam oturdu ve bütün kararları alma konusunda kendisini yetkilendirdi. Bu sürece baktığımızda 17 yıllık bir iktidarın Türkiye’nin hiçbir temel sorununa çözüm üretmediğini görüyoruz.

*Bunları niçin yaptılar? Ekonomiyi geliştireceğiz, kişi başı gelir artıracağız dediler. Bir süre sonra kendiler şikayet etmeye başladılar.

*Ne dediler başbakanlığını kaldırmaya kalktılar. Arkasından da tek parti gündeme geldi, tek adam iktidarı oldu.

*Ekonomi tam bir felaket. Mutfakta yangın var. Saray’ın mutfağı hariç. Dövizle garanti alanların mutfaklarında yangın yok. Oralarda her türlü imkan var. Ama sade vatandaş perişan halde.

*Milyonlarca işsiz yaratıldı 17 yılda. İşsizlik travmasının giderek büyüdüğünü görüyoruz. TBMM’nin çatısına çıkıp iş verin yoksa intihar edeceğim diyenleri gördük.

*Ekonomide büyük sıkıntılar yaşanıyor. Daha acı olan ise Türkiye ekonomisinin Londra’daki bir avuç tefeciye teslim edilmesidir.

*17 yılda vergi istediler, cumhuriyetin bütün kazanımlarını sattılar, cumhuriyet tarihinin en büyük borçlanmalarını yaptılar.

*Dış borçlanmadan bahsediyorum. 7 yılda dışarıdaki tefecileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının devlet aracılığıyla ödediği faiz 174 milyar dolar.

*Eğitimde gelinen nokta tam bir felaket. 17 yılın sonunda başta AK Partili aileler olmak üzere çocuklarının eğitiminden şikayet eder hale geldiler.

*Özel okullarda patlama var çünkü devlet okullarına güven yok. Devlet okullarına olan güven temelden sarsıldı.

*Mısır, Suriye politikası, Libya politikası… Bunların hepsi büyük bir sorundur. Devlette büyükelçi olmanın sorumluluğunun önemli olduğunu sokaktaki vatandaş da verir.

İSİM VERMEDEN BÜYÜKELÇİ EGEMEN BAĞIŞ’A YÜKLENDİ

*Ayakkabı kutusunda rüşvet alanların büyükelçi olarak tayin edildiği bir ülkede siz dış politikadan ne bekleyebilirsiniz?

*Rüşvet alan insanlar, nasıl olur da bir ülkeyi temsil etmek için yurt dışına gönderirler. Bunu da milletin vicdanına havale etmemiz gerekiyor.

*Dillendirilmesi dahi acı gerçek biliyorum ama bu atamayı yapanlar acaba utanıyor mu? Dış politikada bireysel çıkar peşinde koşan bir yapıyla karşı karşıyayız.

4 ELEŞTİRİ

*Suriye ile görüşün dedik. Dinlemediler. Ama Rusya aldı Moskova’da aynı masaya oturttu. Ama bizi değil Putin’i dinlediler. Türkiye’nin itibari nerede? Putin’in talimatı ile masaya oturdun.

*Suriye konusunda bir uluslar arası konferans toplayın dedik. Buna da itiraz ettiler. Sonra Putin’in isteği üzerine Astana’ya gittiler.

*1998 Adana Mutabakatı’nın uygulayın dedik. Buna da karşı çıktılar. Putin söyledikten sonra gündemlerine aldılar.

*Libya konusunda dedik ki iki taraf olmayın. Barıştırıcı konumunda olun. BM’nin tanıdığı taraf ile görüşürüz dediler. Peki sonra ne oldu Putin aldı görüştürdü.

*Dış politikada daha dikkatli bir dil kullanmanız lazım. Emevi Camii’nde 24 saat içerisinde namaz kılacağız. 3 milyon Suriyeli Türkiye’ye geldi.

CHP hep itiraz ediyor diyorlar bana. Türkiye’de halkın ya da devletin lehine gelen bütün düzenlemelere CHP evet oyu vermiştir. İtiraz ettiğimiz konular elbetteki var.

*Ama bizim Anayasa Mahkemesi’ne giderek iptal ettirdiklerimiz de var. Sorunu ortaya koyarken arkasından çözümü de ortaya koymamız lazım.

*Sorun varsa biz arkasında çözümü koyuyoruz. Bakın taşeron işçilerin sorununu bir dile getirdik. Muhtar arkadaşlarımızın maaş alamamasını ilk biz dillendirdik.

*Erdoğan’ın belediyecilik toplantısında, ”40 yıllık siyasi hayatımızda ne de 18 yılda milletimize mahçup olacak hiçbir olayın içine girmedik.

*CHP gibi vatandaşı vaad yağmuruna tutup bunu unutan bir parti olmadık” 2019’da bütçeyi getirdiler, 80 miyar dolar açık olacak dediler.

*Yıl sonunda ne oldu açık 123 milyar dolar oldu. Büyüme oranı ile ilgili yüzde 2.3 büyüyecek dediler. sonra binde 5 büyüyecek. Hani sözünüzün arkasında duruyordunuz?

Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/chpde-parti-meclisi-toplantisi-1463936