E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaz aylarındaki geri çekilme hisse senetleri için alım fırsatı---

Yaz aylarındaki geri çekilme hisse senetleri için alım fırsatı

Yaz aylarındaki geri çekilme hisse senetleri için alım fırsatı
30 Temmuz 2021 - 14:47 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar pandemi sonrası ekonomik toparlanma sürecinin belirsizliğinde yolunu bulmaya çalışıyor. BlackRock Baş Stratejisti Wei Li ise hisse senetlerinin bu süreçte en kârlı yatırımlar olacağı konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid sonrası ekonomik toparlanmanın bilinmeyen topraklarına giren küresel piyasalar bir sonraki adımlarını görmekte zorlanıyor. Dünyanın en büyük yatırım şirketi olan BlackRock Yatırım Enstitüsü’nün Küresel Yatırımlar Baş Stratejisti Wei Li Financial Times’taki yazısında borsalarda doğru yön bulmak için tutarlı dayanak noktaları oluşturulması gerektiğini hatırlatıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Li borsalarda yaz aylarında oluşması muhtemel bir geri çekilmenin alım fırsatı olabileceğini de sözlerine ekliyor. İşte baş stratejistin o yazısı:

"Piyasa duyarlılığı aşırılıklar arasında sallanıyor: Bir gün kontrolsüzce yükselen enflasyondan endişelenirken bir sonraki gün deflasyon sarmalıyla ilgili kasvetli beklentilere kapılmak mümkün.

Finansal piyasaların dengesini bulmakta zorlanması büyük bir sürpriz olarak görülmemeli. Zira küresel ekonomi yüz yılın en büyük pandemisiyle yaklaşık bir yıl boyunca kapalı kaldı. Her şey yeniden başladığında piyasaların merkezindeki soru ise bundan sonra ne olacağı.

Şu anda çalışan hipotezlere yakın hiçbir örnek olay incelemesi mevcut değil. 1918’deki grip salgınından bu yana finansal piyasalarda ve küresel ticarette o kadar fazla şey değişti ki pandeminin psikolojik travma davranışlarımızın üzerindeki benzeri yöndeki etkileri dışında bu deneyimden elde edebileceğimiz çok az bilgi var.

Birçok ekonomide Kovid-19’a karşı verilen olağanüstü mali ve parasal politika tepkileri de tahmin yapmayı daha da zorlaştırıyor. Örnek vermek gerekirse BlackRock, şokun dörtte birinden daha az bir sürede ABD’nin Küresel Finansal Krizi sırasında olduğundan dört kat fazla teşvik verdiğini tahmin ediyor. Bu toplamda 16 kattan fazla bir fark.

2008 sonrası döneme kıyasla açıkça farklı bir yolda olsak da buradan çok çeşitli makroekonomik sonuçlar öngörmemiz mümkün. Bu öngörüler pay piyasalarını canlandırabilecek bir ‘yirmili yıllar’ senaryondan hisse ve tahvil fiyatlarını derinden etkileyecek aşırı yükselen enflasyon senaryona kadar çok geniş bir alana yayılıyor.

Bu geniş makro sonuçlar yelpazesi finansal piyasaların dengesizliğini açıklıyor. Gözü kapalı bir şekilde yolunu bulmaya çalışan piyasa katılımcıları münferit ekonomik veri bültenlerinden veya ulusal Kovid vakalarındaki değişimlerden hatta daha az endişe veren hastaneye yatırılma oranlarından ipuçları yakalamaya çalışmak için umutsuzca çırpınıyor.

Bu türbülans sırasında, dayanak noktaları bir görüşe sahip olmaya yardımcı olur. Bizim dayanak noktamızsa üç noktadan oluşuyor. Bunların ilki ekonomik aktivitenin yeniden başladığı ve bu yılın başında ABD’den başlayarak Avrupa ve Japonya’ya genişlediği gerçeği. Bu iki durum da aşı dağıtımının hızlanmasından ve küresel sermaye giderlerindeki kuyruk rüzgarlarından faydalanıyor.

Yeniden açılma başlangıç sırasında güçlü olsa da pandemi öncesi trendlere göre büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Bu da yaşadığımız krize kıyasla oldukça iyi bir sonuç.

İkincisi, aşıların şimdiye kadar etkili olduğunu tutarlı bir şekilde kanıtlaması. Bu da yeni bir virüsün yeniden açılma sürecini geciktireceğini ancak süreci rayından çıkarmayacağını gösteriyor.

Üçüncüsü ise, yükselen enflasyona verilen para politikası tepkilerinin geçmiş krizlere veya ekonomik döngülere göre daha sakin olacağı yönündeki derin inancımız. BlackRock bu tezi 'yeni nominal' olarak adlandırıyor, nominal verimlerin öncekinden daha yavaş tepki vereceği fikri üzerine bir oyun planı kuruyor. Geçen hafta gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası toplantısı faiz oranları ve varlık alımlarının artma olasılığı konusundaki ileriye dönük kılavuzunda uzlaşmacı para politikası desteğinin bir başka işaretini daha sağladı.

Bu üç dayanak noktamızın birleşimi olarak yatırımcıların taktiksel açıdan veya altı ila 12 aylık bir süreç için portföylerindeki hisse senetleri ağırlıklı pozisyonda kalmasını savunuyoruz.

Doğal olarak bununla ilgili bir nüans var. Örneğin, yakın zamanda Avrupa hisse senetleri ağırlıklı pozisyonumuzu daha da artırdık ve ABD hisse senetlerindeki konumumuzu nötre kaydırdık. Bu bölgesel olarak yeniden açılma sürecindeki göreceli aşamalarını yansıtmak amacıyla yapıldı. Bu kayma ekonomik döngüyle ilişkili bir eğimi temsil ediyor. Bu arada, ABD Hisse senedi piyasalarında, artan maliyetler arasında bile bilançolarını ve kârlarını büyütebilen şirketlerden yanayız. Diğer bölgelerde nakit ve kredi olarak tarafsız bir taktiksel konumlandırmayı savunuyoruz.

Buna karşın nominal devlet tahvillerindeki pozisyon ağırlığımızı ise düşürdük. Son dönemdeki hareketleri tarihin en düşük noktasına yakın olan tahvil getirileri, devlet tahvillerinin hisse senedi piyasalarının düşmesi durumunda bir güvenli liman varlığı olarak hareket etme yeteneğinin azaldığını gösteriyor. Enflasyona bağlı tahvillerse özellikle Euro Bölgesi’ne kıyasla ABD'de daha umut verici görülüyor.

Temmuz ve Ağustos ayları genellikle tarihsel olarak yatırımcılar için sert bir sınav olduğunu kanıtladı. Kuzey yarımkürede, yatırımcılar borsa ekranlarını güneşliklerle değiştirirler ve piyasalardaki sürprizleri özümseme yetileri zorlaşır.

Dayanak noktası olarak kabul ettiğimiz görüşümüz bizi hisse senetleri konusunda yapıcı tutuyor. Ancak piyasaların yaz aylarında azalan likidite ve alışılmadık derecede geniş bir makroekonomik sonuç yelpazesi potansiyeli arasında aşırı tepki verebileceğini kabul ediyoruz. Piyasalardaki türbülansın geçici bölümlerini portföylerde daha fazla risk alan bir pozisyon oluşturmak için yeniden canlandırma fırsatları olarak görüyoruz."

Varyantlar gelişen ülkelere çifte darbe vuracak

 

Bilançolar beklentileri aşarken Wall Street’te riskler artıyor

 

Borsalarda uyarı sinyali veren değişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zeki31 Temmuz 2021 23:13

    Bak alın geri kalan paranızıda yatırın beşyıl vadeye koyduk diye unutun paraya ihtiyacı olan epey şirket vardır

  • Mehmet Baydar31 Temmuz 2021 18:05

    Nereye geri çekilmiş... onlarca hissenin fiyatı şişti.. geçen pandemiden beri çıkan bir borsa var, kapılar var.. Hissede para ancak karı cebine indirdiğinde Kszanılır.... kar satışları genele yayılmadan Borsalarda sert yükselmeler olmaz

  • zeki31 Temmuz 2021 23:13

    Bak alın geri kalan paranızıda yatırın beşyıl vadeye koyduk diye unutun paraya ihtiyacı olan epey şirket vardır

  • nedo31 Temmuz 2021 17:01

    Eregli ayın 9 unda süper kar açıklayacak.