E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYavuz Sultan Selim Köprüsü'ne garanti için 1.6 milyar lira ödenecek---

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne garanti için 1.6 milyar lira ödenecek

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne garanti için 1.6 milyar lira ödenecek
20 Ocak 2020 - 11:33 borsagundem.com

2019 yılının ikinci yarısında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden beklenen sayıda araç geçmediği için devlet, ICA'ya 1.6 milyar TL dolayında ödeme yapacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA'ya devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutar büyük ölçüde belli oldu.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, ayın son haftasında 1.6 milyar TL civarında bir ödeme konsorsiyuma yapılacak. ICA'ya yılın ilk yarısı için 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti.

Yavuz Sultan Selim-Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, özel sektör tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Bu projelerde araç geçiş bedelleri döviz olarak belirlendi. Devlet bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu, IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. ICA, 2018 yılının ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu. Döviz kurundaki oynaklığa işaret ederek garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasını istedi. Yılın ilk yarısı için ocak, ikinci yarısı için temmuz ayı dolar kurunun esas alınmasını talep etti. Bu talep ‘uygun' bulundu. Daha önce ilgili yılın ocak ayı Dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.

Yeni modelde ikinci ödeme

Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz Sultan Selim'de 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında yeni sistem uyarınca ilk garanti ödemesini yaptı. İşletmeci ICA'ya 1 milyar 450 milyon TL ödendi. 2019 yılı 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesi için de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre devlet, işletmeciye, bu ay sonunda 1 milyar 600 milyon TL dolayında bir ödeme yapacak.  Bu konuda kaynak sorunu olmadığı ifade edildi, tutar konusunda son rötuşları yaptıkları belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ertuğrul 20 Ocak 2020 15:50

    Yeni havaalanı da kazansınlar diye bütün uçuşları oraya kaydırdılar. Oysa Asya ve Avrupa’dan gelen bir çık uçulun Ankara ve İzmir’e olması devam ettirilip hatta artırılması gerekir. Çünkü gelenlerin çoğu turlar ve Kapadokya efes Pamukkale hattını geçenler. Bşrde İstanbullular için ve turlar için çok ücra yete yapıldı. Ne de olsa ancak orda havaalanı çevresinde çok ucuza arazi toplayabilirlerdi. Birde bir sürü git gel yakıt harcamaları metro inşaat harcamaları. Tüketim ekonomisine devam, yola devam

  • yunus20 Ocak 2020 14:08

    Bunlar şimdi kanal istanbul için milletten para isterler.  Gemi geçiş garantisi verirler yapacak şirketlere. Sonra o  kadar gemi geçmezse kanaldan bizim sırtımızdan para verirler  bunlar. Kanal istanbul'a hayır istemiyoruz. 

  • akif20 Ocak 2020 14:02

    SPK VE BORSA GÜNDEM EKONOMİ EDİTÖRÜ  ISGSY REYSAS RYGYO HUB AVOD FİNAS OMA EGER MANİPÜLASYONA EL KOYMASSANIZ ÖMÜR BOYU SÜRÜNÜN EL KOYUP TEDBİR BÜRÜT GETİRİRSENİZ DUA EDERİM

  • ......20 Ocak 2020 13:55

    FATİH SULTAN MEHMET köprüsü nasıl yapıldı dönemin başbakanı rahmetli ÖZAL Bogaziçi köprüsünün geçiş gelirine milleti 5-6 seneliğine ortak ederek ordan elde edilen parayla yaptırdı.çıkartılan tahviller o zaman senelik bankalrın verdiği faizden daha yüksekti 5-6 sene içinde bu tahvillerin hem faizi hemde anaparası millete tekrar geri ödendi hem millet burdan para kazandı hemde devlet tek kuruş ödemeden Fatih sultan Mehmet köprüsü yapıldı geçmişte bu tür örnek varken bu gün yap işlet devret geçiş garantisini savunan dalkavuk edenlerin bu ülkeye yaptıgı hıyanet hiçte küçümsenemez!!!

  • aytek20 Ocak 2020 13:46

    ve ne yazık ki 3. köprü cinayettir diyen bir kişi bunu yapıyor ve ne acı ki hayalim diye pazarladığı o kanalın üzerine en az 8 köprü yapılacak. tabii o köprüleri geçmek beleş olacak değil mi? tabii ki beleş olmayacak aynı bunlar gibi...

  • Bika20 Ocak 2020 13:43

    Bu para hazineden değil vergisini düzenli ödeyip köprüden geçmeyen enayi vatandaş olarak bizden çıkıyor. Birinci ve İkinci köprünün döviz bazlı birim maliyetiyle karşılaştırınca kazık büyük görünüyor. 

  • Aa20 Ocak 2020 13:32

    Şu Ahmet özbir nerede, bulun şunu

  • aytek20 Ocak 2020 13:12

    2019 için hazine yani milletin cebinden 3 milyar tl çıktı. yaşasın yap işlet devret. bu işe vesile olanlar inşallah siz de SIRAT dan geçemezsiniz.

  • murat20 Ocak 2020 13:03

    hani hazineden bir kuruş vermeden harcamadan yaptık diyenler hani neredeler 

  • enayi20 Ocak 2020 12:50

    EYT LİLERE YOK , ASKARİ ÜCRETLİYE YOK ÜLKE BATAR AMA KÖPRÜYE OKULA SURİYELİLERE MİLLETVEKİLLERİNE VE ÜST ELİT TAKIMA GELİNCE ÇOK BİZ BUNU HAK ETTİK 

  • aytek20 Ocak 2020 12:49

    NEREDE O YAP İŞLET DEVRET MODELİNE HAYRAN AK TROLLER. DEVLETTEN PARA ÇIKMADAN YAPILAN DEV PROJELERMİŞ. KÖPRÜ ARAÇ GEÇME GARANTİLİ, TÜNEL KEZA ÖYLE. SABİHA GÖKÇENE EK SEFER KISITLAMA, 3. HAVALİMANI KAZANSIN DİYE. ŞEHİR HASTANELERİ HASTA GARANTİLİ GÖREN HAYRAN KALIYOR. AMA KAZIK VATANDAŞA GİRİYOR AK TROLLERİN HABERİ YOK SÖZÜM ONA. HESAP GÜNÜ GELECEK, MİZANDAN KAÇAMAZSINIZ.

  • Ahmak group sizi 20 Ocak 2020 12:35

    Yuh salaklığın bu kadarı işletmeler böyle salak devlet bulmuşlar köşeyi döner..halk mı? Soyulur soğana çevrilir...

  • Aa20 Ocak 2020 12:17

    hani bu köprü otoyol ve hastaneler yapılırken devletin cebinden kuruş para çıkmayacaktı?  Erdoğan övünerek söylüyordu . 6 milyar dolar da hava alanı için ödenecek,  devlet in yani vatandaşın buralara ödeyeceği 1 yıllık parayla bu yollar ve köprüler kolaylıkla yapılabilirdi, ancak  o zaman yandaşlar ve yancıları kazanamayacaktı, 

  • Iyi geçirmeler20 Ocak 2020 12:12

    Hani milletin cebinden para çıkmayacaktı.

  • batik borsaci20 Ocak 2020 12:00

    cerez parasi durmak yok yola devam sira kanal istanbulda

  • aboo20 Ocak 2020 11:53

    1 kuruş çıkmıyor doğru dediler  yılda 3 milyara cıkıyor

  • aslan kral20 Ocak 2020 11:52

    bu tarz köprü ve yollarda fiyatları düşürüp neden sürümden kazanılmaz anlamıyorum. ya kardeşim 50 yapma 25 yap , 100 yapma 50 yap bak nasıl arı gibi işliyor.insanlar 10-20 tl için trafik sıkıntısı çekmemeyi göze alır ama 50-100 adama fazla geliyor.