E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımın riski azaldı! Borsa için büyük fırsat---

Yatırımın riski azaldı! Borsa için büyük fırsat

Yatırımın riski azaldı! Borsa için büyük fırsat
25 Aralık 2021 - 07:43 borsagundem.com

Dövizdeki düşüşle birlikte borsanın gerçek performansını test etme imkanı ortaya çıktı. Birçok BİST-100 hisse senedine yüzde 25 ve üzeri ucuzlama var. TL bazlı yatırım yapanlar açısından bulunamayacak fırsatı kur düşüşü vermiş oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından ayrıntıları kamuoyuna duyurulan kur destekli mevduat uygulaması, dolarda oluşan köpüğü kısa sürede aldı. Kısa sürede doların 7 lira civarında değer kaybetmesi piyasaları nasıl etkiledi? Barış Erkaya Dünya'daki haberinde bu sorunun yanıtını verdi. İşte o haber: 


Bugüne kadar yapılan birçok yatırım en azından ciddi bir döviz riskini beraberinde getiriyordu. Örneğin altın, örneğin borsa… Her ne kadar TL ile yatırım yapılıyorsa da bu türden yatırım araçları performansı dövize bağlı veya bağlanmış bir seyir izlediği için dövizin yüksek seyri her zaman beraberinde kurda bir düzeltme riskini barındırıyordu. Borsa İstanbul rekor üzerine rekor kırarken bile dolar bazında aslında değer kaybediyordu. Geçen hafta kurlarda yaşanan sert geri çekilmenin ardında şimdi Borsa’nın gerçek performansını test etme imkanına sahip olacağız. Üstelik de fiyatlarda ortalama dörtte bir civarında ucuzlamayla bu teste başlayacağız.

Gram altının kur riski yarı yarıya indi

Altın için de aynı şeyler geçerli. Bir süredir altın fiyatlarında artışta talep etkisinin kur etkisine nazaran minimumda kaldığı bir seyir izliyorduk. Ve gram altın fiyatları kurla yükseldikçe beraberinde ciddi bir kur riski de büyütüyordu. Alım yapmak isteyen için “Acaba dolar düşer mi?”, satış yapmak isteyen içinse “Ya dolar daha da yükselirse?” sorunsalı giderek büyüyordu. Şimdi ise geçen yıl sonu kapanışına göre yüzde 60’a yakın değer kazanmış bir kur var gram altın fiyatlarının içinde. Bu bir hafta önce yüzde 122 seviyesindeydi. Yıllık enfl asyon resmi olarak yüzde 21 seviyelerinde. Hissedilen için ise çeşitli rivayetler var. Yüzde 50 diyen de var. Daha fazlasını söyleyen de. Fakat asgari ücrete yapılan yüzde 50 civarı zam en azından satın alma gücü farkını göstermesi açısından önemli. Bunun çerçevesinde düşünüldüğünde mevcut Dolar kurunun artık aşırı değerli olduğunu düşünmek için bir sebep yok. Bu da en azından döviz bazlı enstrümanlarda dibe yakın bir maliyet fırsatı yaratmış durumda.

"Faiz sebep, enflasyon sonuç" testi başladı

Kur garantili TL mevduat için de aslında durum farklı değil. Bu enstrümanın bireysel yatırımcı açısından avantajı kur ucuzken yatırım yapma fırsatı veriyor olması. Kur zirvedeyken ise anapara kaybı bile yaşatabilecek bir yatırım aracı. Şimdi tüm Türkiye olarak önümüzdeki üç ayda yani ilk kurulan kur garantili TL mevduatlarının vadesinin çözüleceği tarihe kadar bir sınav izleyeceğiz. Bir yandan yüksek döviz talebinin bitip bitmeyeceğini, öte yandan yüksek faizin yüksek enfl asyonun sebebi olup olmadığını belki de ilk kez bu kadar net şekilde test edeceğiz. Üstelik bu süreçte belki de yeni faiz indirimleri bile görebileceğiz, Fed'in dolar üzerinde etkili olacak faiz kararı da cabası.

Bankalarla TL mevduat yaptırmak isteyenler açısından ise çok sıkı bir pazarlık dönemi başlıyor. Bankaların mevduat toplamak için yeni enstrümanı kullanma imkanı varken yüksek faizle TL toplamaya istekli olması için bir neden olur mu? Burası tartışılır.

BORSA BULUNMAZ BİR FIRSAT VERDİ

Borsa İstanbul açısından düşünüldüğünde dolardaki geri çekilme zirveden bu yana yüzde 36 seviyesindeyken Borsa İstanbul’daki geri çekilme yüzde 24 seviyelerinde realize oluyor. Yani aslında BİST yeniden değer kazanmaya başlamış durumda. Birçok BİST-100 hisse senedine yüzde 25 ve üzeri ucuzlama var. TL bazlı yatırım yapanlar açısından bulunamayacak fırsatı kur düşüşü vermiş oldu. Bu noktada yeniden hatırlatmakta fayda var. Kur ne kadar düşmüş olursa olsun BİST-100 hala dolar bazında tarihi diplerinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa 26 Aralık 2021 19:02

    13 senedir borsada işlem yapan bir arkadaşınız olarak net diyorum asla duzeltme girmiş hisselere bulaşmayın. Hisse ismi vermiycem ama çok ucuz kalan bist 100 dışında hisseler var ihracat yapan . Veya grafikte dip gelmiş %60 %70 değer kaybedip borsa yükselirken ralliye katılmayanlar. Teknik analiz biliyorsanız dip yakın toplayın parçalı. Tek dikkat edilecek parçalı alım sonrası stop birde sermayenizi en az 6 7 hisseye dağıtın. Borsada kaybedenler kendi stratejisi olmayıp rastgele duyumla hisse alanlardır. Bir basit stratejiyle devamlı al sat yapan zarar etmez totalde. Düşen bıçak tutulmaz . Bunu unutmayın

  • Akin kilinc25 Aralık 2021 22:29

    Borsa hirsizlikdir

  • Mucise Reis ;)25 Aralık 2021 17:17

    Neden ? çok mu ucuz borsa :D ahahaha  1 yıldır aynı muhabberler ucuzda ucuzz.. gel görki canı yanan tepede kalan vatandaş ne diyor bu konuda :D zararda bekleyende UCUZ diye aldı bekliyor 2 yılı bulan var :D Hele halkbank alıp yüzde 95 zarar yazan var ucuzdan aldı hala beklıyor. kaç yıl bekler Allah bilir. bankada temettu felan verseya ? yatırımcıya hisse bazlı destek olsaya yıllardır ona buna reklam filmi verip saatler bedava para yakacağına yatırımcısına bişeler versin. ne zaman baksam abukl subuk destan gibi reklamları tv lerde :D bazı tvl kanallarında yani : ) Atatürk resmini göstermeyen yönetmen oscarı hak etmiş. buhulu, belirsiz çeken kameramanda oscar adayı olacak :D  ucuz borsa ahaha

  • Bayram 25 Aralık 2021 16:00

    Dolar 36 düşmüş borsa 24 nasıl borsa çok ucuz olabilir en az yüzde 12 pahalı olmuyormu şu an

  • BORSACI25 Aralık 2021 13:23

    türkiye yarını belirsiz bir ülke konumuna sokularak her geçen gün riskler artarak devam eden bir ülke konumuna sokuluyor anlamkta zorlanıyorum maksatlı olarak tedbir alınmıyor tedbir alması gerekenler uykudan uyanmıyor küçük yatırımcı soyulup bitiyor.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU25 Aralık 2021 10:42

    Riskli fakat fiyatı 1 TL nin altındaki hisse senetleri ile sığ ve hacimsiz hisse senetlerinin zamanı geldi.Türkler birbirleri ile vuruşacaklar.

  • fef25 Aralık 2021 21:32

    sen gavurmusun yoksa

  • Mustafa25 Aralık 2021 10:19

    BİST-100 hisse senedine yüzde 25 ve üzeri ucuzlama var. TL bazlı yatırım yapanlar açısından bulunamayacak fırsatı kur düşüşü vermiş oldu. BİST-100 hala dolar bazında tarihi diplerinde. Bu şekil konuşa konuşa milleti gazladiniz elinde patladı 1.1 doları şuan 1.6-1.7 dip falan milleti yeter gazlamayin.