E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıya kıssadan hisse---

Yatırımcıya kıssadan hisse

Yatırımcıya kıssadan hisse
21 Nisan 2019 - 08:21 borsagundem.com

Piyasaların gündemi sürekli değişse de borsadaki kimi şirketler mevcut potansiyellerini daha da yukarı taşımayı başarıyor. Yılbaşından bu yana 162 borsa şirketi diğer yatırım araçlarının üzerinde kazandırdı

Piyasaların volatil seyri sürüyor. Seçimden hemen sonra şimdi gündemde ekonomi var. 4.5 yıllık seçimsiz süreçte ekonomide atılacak adımlar detaylandırılacak. Burada alınacak önlemler kur, faiz ve enflasyonun yönünü belirlerken şirketlerin, yatırımcıların, üreticilerin beklentileri üzerinde önemli rol oynayacak. Atılacak her bir adım önemli. Ekonomide beklentilerin yönetildiği bir ortam, yatırımcıların stres altından çıkarak daha rahat karar vermelerini sağlayacak. Risk primini düşürürken TL varlıklarda getirileri artıracaktır.

Sanayi dikkat çekiyor

Borsa verileri, yılbaşından bu yana geçen yaklaşık dört aylık süre içerisinde en fazla kazandıranın sanayi hisseleri olduğunu gösteriyor. Hemen altındaysa dolar kurunun yüzde 9.81 oranındaki getirisiyle ikinci sırada yer aldığı görülüyor. Yatırım araçlarının yılbaşından bu yana getirilerinde Borsanın genel performansını gösteren BIST 100 Endeksi’nin ise yüzde 6.13’te kaldığı gözlenmekte. Borsa endeksi yurtdışındaki piyasalarla kıyaslandığına onların gerisinde kalmış durumda. Kurdaki artış ve borsadaki azalışın ana nedeni ise yılbaşından bu yana risk priminin yüzde 21 yükselmiş olması.

Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı yılbaşında 348 seviyesinde bulunuyorken 19 Nisan’da 423’e yükseldi. Bu oran 200’ün altına inmedikçe kurda ve faizde yüksek seyir, borsada 100 binli seviyelerde dalgalanma devam edecektir. Risk priminin düşmeye başlaması yatırımcı algısının da değişmeye başladığının göstergesi olacaktır.

Hisselerde alım tahvilde satış

TCMB’nin haftalık açıkladığı menkul kıymet istatistikleri raporuna göre, 12 Nisan ile biten haftada, yabancı yatırımcı 153.4 milyon dolar tutarında hisse senedi alırken 131.8 milyon dolar tahvil sattığı gözleniyor. Veriler yabancıların içerideki nakitlerini döndürerek kârlarını yükseltme eğilimi içinde olduklarını gösteriyor. 

Temettü şampiyonları

Temettü dönemindeyiz. Şirketler için mart-mayıs ayları genel kurulların yapıldığı firmaların yıllık değerlendirmelerde bulunduğu bir dönem. Borsadaki BIST 50 Şirketlerini incelediğimizde sadece Tüpraş’ın temettü verimliliğinin yüzde 10.04’e ulaştığını görmekteyiz. Ona en yakın firmalardan Kardemir D, yüzde 9.40, Eczacıbaşı İlaç yüzde 9.11, Tofaş Oto Fabrika yüzde 8.19, Doğan Holding yüzde 7.39 temettü verimliliği ile ilk beş içerisinde yer alıyor.

162 hisse dolar getirisinin üzerinde kazandırdı

Hisse senetleri piyasası daha yakından incelendiğinde dolar kurundaki artışın çok üzerinde yükselişlerin gerçekleştiğini görmekteyiz. 410 hisse senedinde 162 hisse yılbaşından bu yana tüm yatırım araçlarının üzerinde kazandırdı. Bunlar arasında piyasa değeri en yüksek ilk 10 şirketten Koç Holding, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, İş Bankası (C), Enka İnşaat, İskenderun Demir Çelik, Yapı ve Kredi Bankası, Ford Otosan, Türk Telekom ve Arçelik’in olduğunu görmekteyiz. Bu 10 şirketin toplam piyasa değeri 246 milyar TL. Borsadaki şirketlerin toplam Piyasa değeri ise 832 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Listedeki ilk 10 şirket, borsadaki şirketlerin piyasa değerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

Yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu

Merkez Bankası’nın her hafta düzenli olarak yayımladığı haftalık para ve banka istatistikleri raporuna göre 12 Nisan ile biten haftada, toplam döviz mevduatı (DTH) 545 milyon dolar azaldı. Döviz mevduatlarının son iki hafta içerisinde çok az da olsa azalma eğilimine girmesi olumlu. Yılbaşından bu yana ise yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 20.3 milyar dolar arttı. Ancak 5 Nisan ile biten haftada 50 milyon Dolar ve 12 Nisan ile biten haftada da 550 milyon dolar azaldı. Buna rağmen yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının 181.3 milyar seviyesinde ve zirveye yakın bir seyir izliyor. Hâlihazırda tasarruf sahipleri birikimlerini dövizde tutmayı tercih ediyor. Ana fotoğrafın değişmemesi, dövizdeki yükseliş beklentisinin sürmesiyle ilgili. Enflasyona karşı reel getiri arayışı dövize yönelimi canlı tutuyor.

Zeynep Aktaş / Milliyet 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)