E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların yeni gözdesi momentum stratejisi---

Yatırımcıların yeni gözdesi momentum stratejisi

Yatırımcıların yeni gözdesi momentum stratejisi
18 Mart 2021 - 10:49 borsagundem.com

Momentum yatırımıyla, piyasaların en yüksek performans gösteren hisselerini bulmak mümkün

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her gün iş dünyasına yönelik websitelerinde ve haber ağlarında, “günün en yüksek performans gösteren hisseleriyle” ilgili haberler görüyoruz. Bunlar satın alınma sürecinde olan şirketler, bilanço sürprizleri yapan şirketler ya da geri dönüş sinyalleri veren değerinin altındaki hisseler olabilir. Günlük fiyat hareketleri oldukça fazla dikkat çekiyor ancak yatırımcıların dikkat etmesi gereken daha iyi bir güç ölçütü var: Zaman içinde görülen fiyat momentumu.

En fazla yükseliş gösteren şirketlerin hisselerini almak bazı yatırımcılar için en mantıklı hamle olabilir. Ancak bunun kalbinde, momentum yatırımı bulunuyor. Momentum yatırımı ilk kez 1993 yılında yayınlanan ve Narasimhan Jegadeesh ve Sheridan Titman tarafından kaleme alınan bir araştırma yazısında yer aldı. Yazarlar, “geçmişte yüksek performans gösteren hisseleri alma ve geçmişte kötü performans gösteren hisseleri satma stratejisi 3 ila 12 aylık periyotlarda iyi performans gösteriyor” dedi.

Yazının devamında, “bu stratejilerin karlılığının sistematik risklerinden ya da gecikmiş hisse fiyatı reaksiyonlarından kaynaklanmadığını bulduk” ifadeleri kullanıldı. Momentum yatırımı, ilk ortaya çıkışından bu yana akademisyenler tarafından araştırılmaya ve uzmanlar tarafından uygulanmaya devam ediliyor.

Momentuma ne yön veriyor?

Momentum yatırımlarının neden yüksek performans gösterdiği konusunda bazı tartışmalar olsa da, genellikle momentum yatırımcıların aşırı tepkisi ve yetersiz tepkisini merkez alan iki farklı düşünce biçimi var. 

Yatırımcıların aşırı tepkisi nedeniyle ortaya çıkan momentum, hisse fiyatlarının yapısal değerlerinden uzaklaşabileceği fikrine odaklanıyor. Hisselerle ilgili haberlere gecikmiş olarak gelen aşırı tepkiler, sürü psikolojisi ve yatırımcıların en iyi performans gösteren hisseleri yakalama arzusu ise yatırımcıların aşırı tepki göstermesiyle açıklanabilir.

Forbes’un haberine göre, yatırımcıların yeterli tepkiyi göstermemesi nedeniyle ortaya çıkan momentum ise, hisse fiyatlarının yapısal değerlerine yönelebileceği fikrini merkez alıyor. Hisselerle ilgili haberlere gereğinden az tepki vermek, hataları kabul etmemek için kaybeden hisseleri elinde tutmaya çalışmak ve kazananları hızlı bir şekilde satmak ise yatırımcıların yetersiz tepkisiyle açıklanıyor.

Ancak üçüncü bir fikir ise şöyle işliyor: Bir şirketin hisse fiyatları herhangi bir nedenden yükseliyor ve böylelikle diğer şirketleri satın alma imkanı, sermaye artırımı ya da en yetenekli çalışanları seçme imkanı sağlıyor. Bunun sonucunda ise şirket bu sermaye dağılımı kararlarından fayda sağlayarak daha iyi bir iş modeli ve giderek yükselen bir hisse fiyatıyla karşılaşabiliyor. Ancak yine de bir hissenin yüksek performans göstermesinin ardındaki nedenin bu üç unsurdan hangisi olduğunu belirlemek oldukça güç.

Momentum nasıl ölçülür?

Yaklaşımlardan biri olan orta vadeli momentum genellikle 12 eksi 1 aylık momentum olarak tanımlanır. Bu ölçüm ise bir hissenin momentumunu 12 aylık getirisinden, en yakın ayın getirisini çıkararak gerçekleştiriliyor. Bu yöntem var olan her isse için uygulandığında ise en yüksek yüzdeyi gösteren tüm hisseleri sıralayabiliyoruz. Bir diğer yöntem ise görece güç formülü. Bu yöntemde tüm hisselerin son bir yıldaki getirilerine bakılıyor ve 1 ila 100 arası bir puanlama yöntemiyle listeleniyor. Görece güç ne kadar yüksek olursa, hisse momentum açısından o kadar iyi görünüyor.

Momentumun olumsuz yanları

Elbette hiçbir yatırım stratejisi kusursuz değildir. Birçok diğer unsur gibi, momentum da piyasaların geri kalanına kıyasla düşük performanslı dönemler geçirebilir. Momentum yatırımlarının başka riskleri de bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise momentumun çöküşlere ve zorluklara açık olması. Bu durum ise en fazla piyasa rejimleri değiştiğinde ve piyasalarda liderlik aniden el değiştirdiğinde görülüyor. Örneğin 1990’ların sonunda internet ve teknoloji şirketlerinin dot-com balonu sürecinde ya da 2007/2008 yıllarındaki finans sektörü krizinde bu gruplardaki hisseler göreve güçlü performans gösteriyordu.

Ancak bu güçlü performans, süreçlerin ardından gelen ayı piyasalarında sıfırlandı. Aynı zamanda momentum stratejisinin belki de en zor kısmı, yatırımcıların momentumun nedeninin tam olarak ne olduğunu anlayamıyor olması. Bir stratejiyi anlama konusunda yetersiz olan yatırımcıların ise bu stratejiyi uzun süre sürdürme ihtimali düşüyor ve özellikle de düşük performanslı dönemlerde satış dalgalarına neden oluyor.

Kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı?

 

Gün içinde dalgalı bir seyir izlenmesi bekleniyor

 

Borsa İstanbul'da Fed sonrası gözler TCMB'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir dost18 Mart 2021 12:25

    Borsa Gundem sahibi ve yoneticilerine; Ana sayfanizin ekonomik veri bilgilendirme siralamasini cryto token fiyatlarini ustte ,devlet erkine bagli borsa doviz faiz fiyatlarini altta yayinlamaniz dogru degil. Crypto önemsizdir ,sağlam bir degisim araci degildir, bugun var yarin olmayacak bir seye bu kadar deger verilmez.