E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?---

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?
08 Mart 2021 - 15:47 borsagundem.com

Pandemi sürecinde, büyük sermayeli hisselerin gerisinde kalan küçük sermayeli hisseler yıl başından bu yana rallide. Pandeminin kaybedenlerinin yüksek performansının nedeni ne?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük sermayeli hisseler, son 20 yıldan fazladır büyük sermayeli hisselerin gerisinde kalmasına rağmen, yılbaşından bu yana yükselişte. Küçük sermayeli hisselerin şubat ayı sonunda yılbaşından bu yana sağladığı kazanç, büyük sermayeli hisselerden %25 daha fazla oldu. Bu durum şaşırtıcı olmasa da, sıra dışı olan yüksek performansın boyutu.

2000 yılının ocak ve şubat aylarında, Wall Street’te internet hisselerinin balonu yaşanıyordu. Bu iki aylık süreçte küçük sermayeli hisseler, büyük sermayeli hisselerden yüksek performans gösterdi. D0t-com balonunun zirvesiyle bu dönem arasında paralellik kurmak oldukça tehlikeli. Ancak küçük sermayeli hisselerin son dönemdeki performansı, 2000 yılındaki teknoloji hisseleri çöküşüyle dikkat çekici benzerlikler taşıyor.

Bazı araştırmacılara göre, küçük sermayeli hisselerin son dönemde gösterdiği güç, başka bir şeyin maskelenmiş hali olabilir. Yani büyüme ve değer hisseleri arasındaki savaş gibi, boyut dışındaki faktörlerle ilgili olabilir. Bütün bunlar mevcut boğa piyasasında, değerlemeler birçok hisse için yükselmişken, endişe duyulacak bir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak küçük/büyük sermaye farkına odaklanan yatırımcılar büyük resmi kaçırıyor olabilir.

1. Değer ve büyüme

Bu ayrım bu yıl küçük sermayeli hisselerin yükselişini anlamak için oldukça önemli. Küçük sermayeli hisseler, yelpazenin değer ucuna daha yakın. Bu nedenle de net değerlerine kıyasla çok daha düşük fiyatlarla işlem görüyorlar. Bu yelpazede bir hissenin yeri, hisse başı değerinin fiyata oranıyla belirlenir. En yüksek oranlar büyüme ucunda yer alırken, en düşük oranlar değer ucunda bulunur.

Goldman Sachs’ın eski yatırım uzmanlarından Prof. Kent Daniel, küçük sermayeli büyüme hisselerinin piyasaların gerisinde seyrederken, küçük sermayeli değer hisselerinin yüksek performans gösterme eğiliminde olduğunu söyledi. Bu durum ise son aylarda oldukça güçlü bir şekilde öne çıktı. Daniel’e göre, bu durum “değer etkisinin, boyut etkisini maskelemesi” olabilir.

Bu nedenle küçük sermayelilerin güçlü yükselişinin devam edeceğini söylemek, değerin büyümenin önüne geçeceğini söylemekle eşdeğer.

2. Sektör tahminleri

Wall Street Journal’ın haberine göre, küçük sermayeli ve büyük sermayeli hisseler için ölçüt niteliği taşıyan endekslerin farklı sektör ağırlıkları var. Bu durum aynı zamanda küçük sermayeli hisselerin son dönemde gösterdiği yükselişin şirket boyutlarıyla ilgili olup olmadığını anlamayı zorlaştırıyor.

Prof. Daniel’e göre, aynı sektör ağırlıklarına sahip küçük ve büyük sermayeli endeksler olmadığı sürece, küçük sermayeli hisselerin gücünün nedenini anlamak oldukça zor olacak. Eğer bu durum sektör ağırlıklarının sonucuysa, küçük sermayeli şirketlerin ağırlıkta olduğu sektörler yüksek performans göstermeye devam ettikçe sürecek.

3. Küçük sermayeli etkisi gerçek mi?

Bu tartışma aynı zamanda birçok araştırmacının son yıllarda sorduğu daha temel bir soruya işaret ediyor. Küçük sermayeli etkisi gerçekten var mı? Küçük şirketler gerçekten uzun vadede büyük şirketlerden daha fazla mı getiri sağlıyor?

AQR Capital Management Başkanı Andrea Frazzini, bu etkinin oldukça küçük bir grup hissede bulunduğunu düşünüyor. Frazzini’ye göre küçük sermayelilerin son aylarda gösterdiği güç, bu grubun dışındaki spekülatif çılgınlığa dayanıyor ve bu nedenle devam edeceğini tahmin etmeyi riskli bir hale getiriyor.

Frazzini’nin araştırmasına göre, küçük sermayeli hisseler, finansal kaliteye odaklanıldığında büyük sermayeli hisselerden yüksek performans göstermesi beklenen hisseler. Finansal kaliteden kastı ise güçlü kar büyümesi ve istikrarlı bilanço ile yüksek temettü politikası. Ancak bu yıl yüksek performans gösteren küçük şirketlerin hiçbiri bu koşullara uymuyor.

Son haftalarda sosyal medya grupları tarafından yükseleceği tahmin edilen GameStop ve AMC Entertainment gibi şirketler bu durumun iki örneği. Russell 2000 endeksindeki şirketlerin neredeyse yarısı, 2020’de kayıp yaşadı. Bu nedenle küçük sermayeli hisselerdeki rallinin devam edeceğini düşünen yatırımcılar, finansal güç gösteren şirketlere odaklanmalı.

 

Borsalarda dengelerin değişmesi yakın mı?

 

Mobius: Borsalardaki balon yatırıma engel değil

 

Teknoloji hisselerine yeni rakip

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nevzat Akgün09 Mart 2021 14:48

    İHEVA geçen sene 4.5 TL den günümüze kadar 1.70 TL ye geriledi hiçte anlatıldığı gibi değil bilançosu son çeyrek 14 milyo Ka ile kapattı daha önceki blançolarıda kar ile kapattığı halde bugün küçük yatımcıyı soymak için hala baskılıyorlar. Bı denetim mekanizması yok zarar eden hisseler uçuyor kar edenler yerinde sayıyor yada düşürülüyor bunun nedenini kontrol mekanızmasınin olmaması eşkıya soyguncu tefeci ahlahsız borsada diye düşünüyorum .

  • Ali 09 Mart 2021 13:06

    Pınar su...4 yıldır bilançosu zarar... Hisse...1... TL den...9... TL gitti... Birileri elini yakarsa kim zararı öder.

  • reis09 Mart 2021 11:23

    eğip bükmeye gerek yok. borsayı ekonomi göstergesi olarak görenlerin, güya yabancı imiş gibi sokulan ne idüğü belirsiz paralarla BİST in nezarethanesin deki sığ hisselele r endeksi tutma gayreti.

  • lider09 Mart 2021 09:51

    yukardaki yazı gitar çalıyor siz uzun hava söylüyorsunuz.Amerikanın haberine TRürkiye deki hisse isyanları.

  • Muzo09 Mart 2021 00:48

    Zaten ky olmayan hisse gidiyor.ky oldugu hisse asagi basiyorlar..isine gelirse diyorlar..kendi adamlari kazaniyor.ky.ya bekliyor yada lanet edip gidiyor..sonrada millet niye dolara gidiyor diye dusunuyor.lar.ky gelsin uc kurusunu verip gitsinler.onlarda oyle besleniyor..

  • Yorum08 Mart 2021 20:36

    Yatırımcının tercih etmediği hisse neden değil nasıl yükseliyor nasıl olurda yatırımcı almadığı halde yükselir birileri alıyor ama kim kim hadi bilin bakalım tabi ki spek zaten spek belli bir noktaya kadar hiç bir ky yı hissede istemez %80 i %90 nı topladıktan sonra Bi parlatır Bi parlatır almasan olmaz kıvamına gelir hatrı kalır

  • EFE08 Mart 2021 18:50

    İZTAR 1 TL SİMDI 30 TL SPK NE İŞ YAPIYOR BORSA KUMARHANEMİ BLANCOSU ORYADA YOK HEP ZARAR 6 AYLIK BLANCO AÇIKLAMIŞ 2020 YILINDA SON ALTI AYLIK BLANCOSU ORTADA YOK SPK NE BEKLİYOR

  • Numan unalmis08 Mart 2021 19:56

    Bekler kardeş emisirler süt bitincede kottan atarlar olan yatırımcıya olur