E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların teknoloji hisselerinden uzaklaşma zamanı---

Yatırımcıların teknoloji hisselerinden uzaklaşma zamanı

Yatırımcıların teknoloji hisselerinden uzaklaşma zamanı
22 Ekim 2020 - 14:55 borsagundem.com

Büyük teknoloji şirketleri baskı altında. Yatırımcılar büyümeyi başka alanlarda arıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük teknoloji şirketleri tüm yıl boyunca, pandemi öncesinde ve sonrasında da Wall Street’in en gözde hisselerinden oldu. Ancak bazı uzmanlar, sanal gerçeklik ya da sağlık teknolojisi gibi alanların yatırımcıların portföylerinde daha fazla yer tutmasının zamanının geldiğini düşünüyor. Sorunun bir kısmı, FAANG olarak adlandırılan, Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google hisselerinin fiyatlarındaki yükselişin, tüm piyasaları domine edecek kadar yükselmiş olması. Microsoft ve Tesla da dahil olmak üzere bu şirketlerin toplam değeri şimdi 7,7 trilyon dolar.

FAANG hisseleri ve Microsoft şimdi S&P 500’ün toplam piyasa değerinin neredeyse dörtte birini oluşturuyor. Tesla ise endekste yer almıyor. Yöneticilere göre bu durum yatırımcılar için yorucu olmaya başladı.

Conning’in Hisse Stratejileri ve Portföy Yönetimi Direktörü Don Townswick, “piyasalarda eşi benzeri görülmemiş bir yoğunluk seviyesine ulaştık. Bir endeks fonuna paranızı yatırıyorsanız ve yalnızca bir avuç hisse alıyorsanız bu pasif bir yatırım değildir” dedi.

Bu yüzden yatırımcıların en popüler ve büyük teknoloji hisselerinden uzaklaşarak, daha küçük, hızlı büyüme gösteren ve sektörün yeni liderleri olma potansiyeli taşıyan inovatif şirketlere yönelmeleri gerekiyor.

TrueMark Investments’ın CEO’su Michael Loukas, “yatırımcıların hala büyümeye ihtiyacı var ancak büyük teknolojiyi, inovatif teknolojiden ayırmaları gerekiyor" dedi. Loukas’ın şirketi TrueMark, aktif olarak yönetilen TrueShares Technology, AI &D Deep Learning fonunu idare ediyor.

Loukas, sanal ve arttırılmış gerçeklik, siber güvenlik ve sağlık teknolojileri gibi alanlarda çalışan, dinamik sektörlerde yükselme potansiyeli gösteren lider isimlere odaklanıyor. Daha küçük boyuttaki bu şirketlerin gelirleri ve satışlarındaki büyümenin, daha büyük ve daha olgun teknoloji devlerinden daha büyük olacağı tahmin ediliyor.

Loukas, “karantinalardan önce itici bir güce sahip olan ve pandemiyle birlikte hızlanan alanlara yatırım yapılmalı. Bunlar Apple, Amazon ve Google gibi tüketiciye yönelik şirketler değil. Bu şirketler büyük şirketlerin işleyişine dahil olan şirketler” dedi. Açıklamasının devamında “Nasdaq 100 QQQ fonu aracılığıyla teknoloji alamazsınız, bu FAANG demek” ifadesini kullandı.

Siber güvenlik hisseleri büyük kazananlar arasında olabilir

Loukas’ın fonunda siber güvenlik alanında çalışan Zscaler ve Crowdstrike gibi şirketler bulunuyor. Aynı zamanda veri yönetimi şirketi Datadog ve doğrulama sağlayıcısı Okta da yatırımcının tercih ettiği şirketler arasında.

Ancak Loukas’ın fonu aynı zamanda sağlık hizmetleri alanında teknoloji geliştiren Guardant Health, Schrodinger ve Berkeley Lights gibi şirketlerin de hisselerini alıyor.

Connings’ten Townswick, muhtemelen değerinin altında işlem gören daha küçük ve başarılı teknoloji hisseleri de olabileceğini söyledi ve bunların FAANG, Microsoft ve Tesla’ya olan yoğun ilginin azalması halinde iyi performans gösterebileceklerini açıkladı. Townswick, “zaman içinde piyasalar daha fazla şirketi ödüllendirecektir” dedi.

Büyük teknoloji şirketleri baskı altında

Tüm bu tartışmaların ortasında, ABD hükümetinin Google’a karşı açtığı antitröst davası gibi, son hukuki ve siyasi hamleler de büyük teknoloji şirketlerinin işine yaramadı. Apple, Amazon ve Facebook halihazırda hem demokratların hem de cumhuriyetçilerin merceği altındaydı ve bu durumun ABD başkanlık seçimlerinin sonucunda değişmeyeceği görülüyor.

Pacific Life Fund Advisors’ın Portföy Dağılımı Başkanı Max Gokhman, “iki partinin de mutabık olduğu konulardan biri teknoloji şirketlerinin daha fazla yönetmeliğe tabi tutulması. Bu durum büyük teknoloji şirketleri için bambaşka bir ortam yaratıyor” dedi.

Açıklamasının devamında “orta ölçekli teknoloji şirketlerinde daha iyi fırsatlar var. Antitröst düzenlemeleri daha küçük rakiplerin önünü açmak için tasarlandı” ifadesini kullandı ve daha küçük bulut teknolojisi şirketlerinin bundan fayda sağlayabileceğini söyledi.

Gokhman aynı zamanda daha küçük teknoloji şirketlerinin, şimdilerde büyük teknoloji şirketlerinden daha çekici olduğunu çünkü daha ucuz ve daha yerel odaklı olduklarını belirtti. Dolayısıyla daha küçük teknoloji şirketleri, Washington’dan gelebilecek yeni bir ekonomik teşvik haberiyle fayda görebilir.

Tarihin en büyük tekelleşme davası

 

Teşvik paketi haberleri küresel endeksler üzerinde baskı yaratıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)