E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcıların Powell’dan cevabını beklediği 5 soru---

Yatırımcıların Powell’dan cevabını beklediği 5 soru

Yatırımcıların Powell’dan cevabını beklediği 5 soru
17 Mart 2021 - 17:36 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Başkanı Jay Powell Mart ayı FED toplantısı sonrasında gün içerisinde kameraların karşısına geçecek. Küresel yatırımcılar Powell’dan FED politikalarına ilişkin beş kritik sorunun cevabını bekliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi,(FOMC) Ocak ayındaki son toplantısına kıyasla çok dahi iyi hale gelen bir ABD ekonomik zemin varken toplandı. Korona virüs vakalarının kış aylarındaki artış hızı azaldı, ABD çapında aşılanma hızı artıyor ve Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik planı yürürlüğe girdi ve para halihazırda ABD hane halkına akıyor.

Piyasalar, 10 yıllık Hazine getirilerini bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine getirerek Wall Street'teki volatiliteyi artırdı ve finansal koşulların erken sıkılaşması konusunda bazı endişeler yükseldi.

ABD Merkez Bankası (FED) şimdiye kadar, bazı umut verici işaretlere rağmen, görünümün hala çok belirsiz olduğunu ve tam istihdam ve yüzde 2 ortalama enflasyon hedeflerine ulaşmaya uzak olunduğunu savundu.

FED toplantısının sonucunda herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor. Ancak asıl sorun FED'in ekonomideki daha iyi görünümü yansıtacak şekilde ayarlarıını değiştirip değiştirmediği ve FED Başkanı Jay Powell'ın basın toplantısında daha iyimser bir havaya bürünüp bürünmeyeceği.

Daha ne kadar büyüme bekleniyor?

FED yetkililerinin ekonomik tahminlerini, bu yıl için yüzde 4,2'lik bir büyüme beklediklerini Aralık ayındaki tahminlerini yükselteceklerine yönelik şüphe görünmüyor.

O zamandan beri özel sektördeki ekonomistleri daha iyimser tahminler yayınlamak için birbirleriyle yarışırken, piyasanın en boğa isimlerinden biri olan Goldman Sachs 2021'de üretimin yüzde 8 artmasını beklediğini açıklamıştı. Financial Times haberine göre FED kesinlikle ekonomi beklentilerine ilişkin daha iyi bir güncelleme sunacak. Bununla birlikte yatırımcılar da ekonomiye olan güveninin boyutu hakkında daha iyi bir fikre sahip olacak

Ayrıca, FED’in teşvik paketiyle birlikte fiyatlardaki sıçrama beklentileri göz önüne alındığında enflasyonun nereye yönelebileceğine ilişkin değerlendirmesi de önemli olacaktır. Son tahminlerinde, FED’in tercih ettiği tedbir olan çekirdek kişisel tüketim harcaması enflasyonunu önümüzdeki yıllarda kademeli olarak arttırılarak 2023'te yüzde 2'ye ulaşacağı tahmin ediliyordu.

Şimdiyse asıl soru, FED yetkililerinin o zamana kadar, hatta daha erken süreçte bu hedefi ne kadar aşmayı bekleyip beklemediği yönünde.

JPMorgan Fon Birimi Baş Küresel Stratejisti David Kelly, "FED, son ekonomik verilerin dayanıklılığı, petrol fiyatlarının ileriye dönük enflasyonu artırma potansiyel ve gerileyen bir pandemiyle birlikte gelen olağanüstü mali desteklerin oluşturduğu ortam nedeniyle ekonomi üzerindeki olumlu etkiyi kabul etmek zorunda hissedebilir," dedi.

 

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon

 

FED’in “noktasal grafikleri" ne diyecek?

Fed, yetkililerinin ana faiz oranına ilişkin öngörülerini haritalandıran "noktasal grafiklerin", sadece FOMC açıklamasında özetlenen politika hedeflerinin bir işareti olarak alınmaması gerektiği konusunda her zaman açık olmuştur.

Bununla birlikte, bu hafta tüm gözler iyileşen görünümü göz önüne alındığında FED yetkililerinin ABD'deki dip seviyelerde olan faiz oranlarında daha erken bir yükseliş öngörüp öngörmeyeceği üzerine olacak.

Aralık ayında, FED yetkililerinin tahminlerinin ortak noktası, FED’in ana faiz oranının en az 2023 sonuna kadar yüzde 0 ila 0,25 arasında kalmasını beklediklerini gösteriyordu. 18 tahminden biri 2022'de bir artış öngördüğü ve beşinin 2023'ten daha sonra yüksek oranlar beklediği belirtiyordu.

Ekonomistler, ortalama görünümde 2023 için en az bir oran artışını öngörüsünü değiştirip değiştirmeyeceği konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. Ancak bu tahminler her ne kadar yazılı olsa bile, gözlerin görebildiği kadarıyla sabit oranları tahmin eden daha az yetkili olması kaçınılmaz görünüyor.

Jefferies ekonomistleri Aneta Markowska ve Thomas Simons yatırımcılara ilişkin yazdıkları bir notta, "Olası tahmin revizyonlarının büyüklüğü göz önüne alındığında, politika görünümünde hiçbir değişikliğin yapılmamasını haklı çıkarmak zor olacaktır" dedi.

Tahviller yeniden hareketlendi kurlar da takip etti!

 

Hazine getirileri çok mu hızlı yükseldi?

Ocak ayındaki politika toplantısından bu yana, ABD hükümetinin 21 trilyon dolarlık borç piyasası geriliyor.

Fiyatlar düştükçe yükselen verimler, en son korona virüs krizinden önce görülen seviyelere yükseldi. Yatırımcılar portföylerini daha yüksek enflasyon, daha güçlü büyüme ve FED'in faiz artışlarının zamanlamasını öne çekme beklentileri için konumlandırdıkça, işlem koşulları zaman zaman çalkantılı hale geldi.

Üst düzey Fed yetkilileri şimdiye kadar ABD Hazinesi tahvil verimlerindeki sıçramaya karşı isteksiz davrandılar ve Powell bu ayın başlarındaki açıklaması kısa süreli bir hisse senedi krizi ve tahvil piyasası patlamasına yol açtı.

Yatırımcılar, özellikle de gözle görünür hale gelmeye başlayan ekonomik toparlanmanın tehlikeye atılması söz konusu olursa, borçlanma maliyetlerindeki artışı yönetme planları hakkında FED'den gelecek herhangi bir sinyali izleyecekler.

BMO Capital Markets Sabit Getirili Varlıklar Stratejileri Küresel Başkanı Margaret Kerins, "Finansal koşullar kolay kaldığı sürece daha yüksek getiriyi tolere edeceklerdir. Daha yüksek oranların arkasında meydana gelebilecek ve FED'in elini zorlayacak bir geri bildirim döngüsü var" ifadelerine yer verdi.

Olası çözümler arasında, tahvil alımının büyük kısmını daha uzun vadeli bonolara kaydırmak veya genel boyutunu artırarak merkez bankasının aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında düzenlemelere gitmek gibi politika seçenekleri bulunuyor.

Wall Street borsalarında tahvil krizi devam ediyor

 

Kovid dönemi sermaye imtiyazları kalıcı mı olacak?

Powell'ın, salgının başlangıcında ABD bankalarına verilen ve ay sonunda sona erecek olan piyasa düzeni imtiyazlarının akıbeti hakkında sorularla karşılaşması da muhtemel.

Nisan 2020'de ABD'li piyasa düzenleyicileri, bankaları zor durumdaki işletmelere ve tüketicilere kredi vermeye teşvik etmesi ve ABD Hazinesi’nin pazarda daha büyük bir rol oynaması için ne kadar ek sermayeye sahip olmaları gerektiğini hesaplarken bankaların Hazine varlıklarını ve nakit rezervlerini hariç tutmalarına izin verdi.

Yatırımcılar, bu hoşgörülü kuralların uzatılmamasının dünyanın en büyük devlet tahvil piyasasında zaten değişken olan ticaret koşullarını büyütebileceği konusunda uyardılar.

Eski bir FED çalışanı ve Cornerstone Macro'nun Küresel Politika Araştırmaları Başkanı Roberto Perli, "Muafiyetin uzatılmaması potansiyel olarak bankaları Hazine satmaya zorlayacaktır. FED için en az riskli yol, muafiyetleri altı aydan bir yıla kadar uzatmak olacaktır" dedi.

Powell, hızla yaklaşan son tarihe rağmen FED’in bu konuya nasıl yaklaştığı konusunda henüz bir netlik sağlamış değil.

ABD tahvil faizi zirveye tırmandı

 

Fed teknik ayarlamalar yapacak mı?

Yatırımcılar ayrıca, kısa vadeli faiz oranlarının yıl başından bu yana düşük seviyelerde seyredilmesini yakından izlediler ve bu durum FED’in ana politika oranının yüzde 0 ila 0,25 hedef bandının ortasında kalmasını sağlamak için bazı faiz oranlarını bir miktar ayarlaması gerekebileceği spekülasyonlarına yol açtı.

ABD Hazine Bakanlığı, Mart ayı sonuna kadar FED'deki hesabında bulunan rekor 1,6 trilyon dolarlık nakit stokunu kabaca yarıya indirme planlarını açıkladığı Şubat ayında bu hamle aciliyet kazandı. ABD Hazine Bakanlığı Temmuz ayına kadar bu rakamı daha da azaltarak 500 milyar dolara düşürmeyi hedefliyor.

Yatırımcılar, bu büyüklükteki bir azalmanın sonunda finansal sistemi yaklaşık 1 trilyon dolarlık banka rezervleriyle dolduracağı ve kısa vadeli kurlar üzerinde ilave aşağı yönlü baskıya neden olacağı konusunda uyardılar.

Barclays Genel Müdürü Joseph Abate, FED'in bankalara FED'de tuttukları rezervler için ödedikleri faizi ayarlayarak bu baskıya kısmen karşı koyabileceğini, ancak merkez bankasının bu hafta harekete geçmesini beklemediğini söyledi.

Jim Cramer: Borsa yatırımı için doğru zaman

 

ABD'de konut başlangıçları yüzde 10,3 azaldı

 

Mobius: Bitcoin'in çökmemesi için dua ediyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)