E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarYatırımcıların odağındaki ‘yeni blockchain’ler’---

Yatırımcıların odağındaki ‘yeni blockchain’ler’

Yatırımcıların odağındaki ‘yeni blockchain’ler’
18 Ocak 2022 - 12:45 borsagundem.com

Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto paraların ardından son dönemde yükselişe geçen yeni blockchain sistemleri ve bunların coin’leri, yazılım geliştiricileri ve yatırımcıları çekmeye devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ethereum, uygulama geliştiren yazılımcılar için önde gelen blockchain konumundaydı. Ethereum’a rakip olarak yeni blockchain’ler ve coin’lerin ortaya çıkmaya başlamasının ardından yazılımcılar ve yatırımcılar dikkatlerini bu alanlara yöneltti. Yatırımcıların odağındaki bu yeni blockchain’ler, yazılımcıların en fazla yöneldi alanlar. Başka bir deyişle, yatırımcılar parayı değil, yazılım geliştiricilerin bulunduğu alanları takip ediyor. Ethereum’un bu alanda ilk olma avantajı, diğer platformların Ethereum kadar başarılı, hatta çok daha iyi olduğunu kanıtlamasıyla ortadan kalkabilir.

Revuto CEO’su Vedran Vukman, “Cardano’nun (ADA) en büyük destekçileri arasındayız” dedi. Cardano hisse kanıtı sistemiyle çalışan ve akıllı kontrat özelliği bulunan bir blockhain platformu. Vukman, “özellikle de işlem ücretlerinin düşük olmasının sağladığı avantajla, Ethereum’un önüne geçebileceğine inanıyoruz” dedi. ADA yatırımlarının da bulunduğuna dikkat çeken CEO, “ADA’da şaşırtıcı bir ralli yaşandı. Akıllı kontrat dönemi daha yeni başlıyor. ADA ve Cardano’nun en iyi dönemi henüz yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

Forbes’un haberine göre tüm blockchain’lerin üç konudan bir tanesini öncelemesi gerekiyor, bunlar ise merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklendirilebilirlik (bu da maliyet konusunu beraberinde getiriyor). Ethereum blockchain’inin öncelikleri arasında merkeziyetsizlik ve güvenlik var. Bunun karşısında sistemde işlem maliyetleri oldukça yüksek ve işlem hızı düşük. Bu durum ise 2021 yılında yazılım geliştiricilerin dikkatini, Ethereum’un kullanıcı sayısı artarken işlem ücretlerinin de yükselmesiyle çekti.

Bu yükselişin sonucunda geliştiriciler ve yatırımcılar rakip blockchain’lere yöneldi. Birçok uzman ise blockchain’in geleceğinin “çoklu zincirler” olduğunu söylüyor. Sektöre yönelik paylaşımların yapıldığı Electric Capital isimli blog’da 5 Ocak’ta yayınlanan raporda Polkadot (DOT), Solana (SOL) ve Avalanche (AVAX) ile diğer Ethereum rakiplerinin, yazılımcı ekiplerinin Ethereum’dan daha hızlı yükseldiğine dikkat çekildi.

Bazı uzmanların tanımına göre “blockchain’lerden oluşan bir internet” olan çoklu zincir platformu Polkadot, tüm blockchain’ler arasında en yüksek sayıda tam zamanlı yazılımcının çalıştığı platform oldu. Polkadot’un ilk projelerini daha geçtiğimiz yıl gerçekleştirmeye başlamış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Polkadot’un, yazılımcı sayısı açısından Ethereum’u geride bırakma potansiyeli, Parallel Finance Kurucusu Yubo Ruan’a göre mümkün.

Ruan, “bu durum yazılımcıların Ethereum’dan vazgeçtiği anlamına gelmiyor ancak, yüksek ihtimalle yeni blockchain’ler Ethereum’dan yazılımcı transfer etmektense yeni yetenekleri çekiyor” dedi. Devamında, “kısa vadede bir ‘Ethereum öldürücü’ rakibin ortaya çıkacağını sanmıyorum ama özel niş kategorilerde rakipler olacaktır” ifadelerini kullandı. Ruan, Binance ile olan sıkı ilişkileri nedeniyle Binance Smart Chain’in kripto para yatırımcılarının odağında olacağına inandığını söyledi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bir başka rakip ise düşük işlem ücretleri nedeniyle yatırımcıları çeken Solana. Giderek daha fazla pazar payı kazanan platform, Ethereum’un yüksek işlem maliyetleri nedeniyle gelişen ülkelerin de ilgisini çekiyor. Ruan, “Polygon (MATIC) de Ethereum’a rakip olma potansiyeli taşıyor” dedi ve platformun işbirlikçileri Reddit ile NFT platformu OpenSea’ye işaret etti. Devamında “Polygon’un daha fazla işbirliği kurma ve bu işbirlikleri sayesinde daha geniş bir kullanıcı tabanına erişme potansiyeli var.

Özellikle de bunu Ethereum güncellemesinden daha önce yapabilirlerse” ifadesini kullandı. Manta Network’ün Kurucu Ortağı Kenny Li, Ethereum üzerinde çalışan bazı yazılımcıların, işlem ücretleri nedeniyle diğer blockchain’lere yönelmeye başladığını ifade etti. Manta, aralarında yakın bir ilişki olan Polkadot ve Kusama üzerinde çalışıyor. Kusama 2019 ylında Polkadot’un Kurucusu Gavin Wood tarafından kuruldu. Li, “Ethereum’daki güncellemeyi takip ediyoruz ancak mevcut tasarımımız, Ethereum’un var olan versiyonuyla uyumlu değil” dedi.

Colony Lab CEO’su ve Paris merkezli kripto para hedge fonu Exo-Alpha Kurucusu Elie Le Rest, Colony için Ethereum rakiplerinden Avalanche’ı seçti. Seçiminin nedeni ise blockchain’de işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilebilmesiydi. Le Rest, “Avalanche kolay bir seçimdi” diyerek platformun tıpkı Ethereum gibi Solidity’i kullandığına dikkat çekti. Ancak Avalanche’ın düşük işlem ücretlerinin ve işlem hızının daha etkileyici olduğunu söyledi. Açıklamasında, “özellikle oyunlar ve merkeziyetsizleştirilmiş finans projelerinde performans çok daha yüksek” ifadesini kullandı.

IDX Digital Assets CIO’su Ben McMillan, Solana, Polkadot ve Avalanche haricinde Cosmos (ATOM) ve Terra’nın (LUNA) da Ethereum karşısında çeşitlendirme arayışında olan yatırımcıların ilgisini çekebileceğini söyledi. McMillan, “Cosmos diğer blockchain’lerle uyumlu çalışabilme açısında Polkadot’la benzerlik taşıyor” dedi. Açıklamasında, “ancak kilit farklılık Polkadot güvenliğe öncelik verirken, Cosmos uyumu önceliyor. Şimdilik en önemli blockchain’ler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Terra ise, Cosmos yazılımlarını kullanıyor ve stablecoin yaratma imkanı tanıyor. McMillan, “Terra Asya’daki ödeme pazarı göz önünde bulundurularak kuruldu. Aynı zamanda Güney Kore ödeme uygulaması Chai, kullanıcı tabanını oluşturdu” dedi. Devamında, “dolara endeksli stablecoin’leri UST kuruluşunun ilk yılında 7 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı” ifadesini kullandı.

Altcoinler neden Bitcoin'e tercih ediliyor?

 

Bitcoin piyasasında risk artıyor

 

Emtia fiyatları daha yüksek seviyeleri test edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)