E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların en büyük korkusu---

Yatırımcıların en büyük korkusu

Yatırımcıların en büyük korkusu
25 Ağustos 2021 - 11:27 borsagundem.com

Borsalarda ölçüt niteliğindeki endeksler tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Buna rağmen delta varyantı ve enflasyon korkuları giderek artıyor. Yatırımcıların en büyük korkusu ise borsa rallisini kaçırmak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde yatırımcıları endişelendiren birçok konu var. Korona virüsün delta varyantı, enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (FED) teşviklerini azaltma yoluna gitmesi, Afganistan’da yaşanan karmaşa gibi birçok konu yatırımcıların endişelerinin artmasına neden oluyor. CNN’in yatırımcı algısını ölçen Korku ve Açgözlülük Endeksi, piyasalarda korkunun yükseldiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü ise bu korku, aşırı seviyelere yükselmişti.

Yine de hisseler tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. S&P 500 endeksi pazartesi günü üç gün ard arda devam eden bir ralli gösterdi. Endeks 2021 yılında yaklaşık %20 yükseldi. Hisselerin yükselmesine neden olan bir başka güçlü korku faktörü daha var: Sonu gelmeyecekmiş gibi görünen bu borsa rallisini kaçırmak. Şirketlerin ikinci çeyrek bilançoları oldukça güçlü geldi.

Yılın ikinci yarısında ve 2022 yılında kar büyümesinin bir miktar yavaşlaması beklense de bilançolardaki yükselişin, yakın gelecekte güçlü seyretmeye devam etme ihtimali yüksek. Aynı zamanda yatırımcıların hisse satın almaya devam etmek dışında çok az seçeneği var. Bunun nedeni ise diğer yatırım araçlarının yeterince çekici görünmemesi.

Tahvil getirileri son dönemde bir miktar artış göstermiş olsa da ABD’nin ölçüt niteliğindeki 10 yıllık Hazine tahvili getirileri halen %1,27 seviyelerinde işlem görüyor.

Getiriler korona virüs pandemisi nedeniyle ABD ekonomisinin kapanmasından önce, 2020 yılının başında %1,8 seviyesindeydi. Bu nedenle muhafazakar yatırımcıların, yüksek getiri için başka alanlara yönelmesi gerekiyor. The Wealth Alliance Başkanı Eric Diton CNN’e yaptığı açıklamada, “tahvillerde gülünç derecede düşük getiriler var. Emekliler ve emeklilik fonları bunun üstesinden nasıl gelecek?” dedi. Açıklamasının devamında, “bu nedenle hisselere geçiş yapmaları gerekiyor.

Benim tercihim büyük temettüler ödeyen Pfizer ya da Verizon” ifadesini kullandı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Pfizer %3,2 oranında temettü ödemesi yaparken, Verizon’un temettü ödemesi %4,5 getiri sağlıyor. Altın fiyatları da yatırımcıların FED’in varlık alımlarını azaltacağına yönelik beklentisiyle birlikte 2021 yılında düşüş gösterdi. Aynı zamanda FED’in 2022 yılının sonunda faiz oranlarını artırma planları da etkili oldu.

FED piyasaları alt üst etmek istemiyor

Ancak FED’in politikalarında değişikliğe gitmek için acele edeceğinin bir garantisi yok. Washington’dan daha fazla teşvik gelip gelmeyeceğine yönelik sorular ve ABD Kongresi’nin  hükümetin daha fazla borçlanmasına imkan tanıyacak olan borç tavanını yükseltme hamlesini ne kadar sürede yapacağına dair belirsizlik FED’in daha uzun beklemesine neden olabilir. Bu durum ise hisseleri desteklemeye devam edecek.

JPMorgan Funds Baş Küresel Stratejisti David Kelly, “FED para politikalarındaki yönü belirlemeden önce hükümetin pozisyonunu görmek isteyecektir” dedi. Açıklamasının devamında, “müzakereler ne kadar uzun sürerse, bir şeylerin ters gitme olasılığı o kadar artacak ve FED sıkılaşmaya geçmeden önce bu belirsizliğin geçmesini bekleyecek” ifadesini kullandı. Principal Global Investors’ın araştırma ekibi de FED’in gelecek yılın başlangıcına kadar beklemede kalacağını düşünüyor.

Principal analistleri pazartesi günü yayınlanan raporda, “yatırımcılar FED’in sıkılaşmaya başlama planlarını değiştirmesini beklememeli. Biz FED’in 2022’nin ilk dönemlerinde varlık alımlarını düşürme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi. Raporda, yatırımcıların enflasyonun teknoloji hisseleri ve diğer hızlı büyüyen sektörlerdeki riskli varlıklardaki olumlu seyri bozacağından endişe etmemesi gerektiği söylendi.

Delta varyantı 2020’deki karantinaların tekrarlanmasına neden olmayacak

Bazı stratejistler korona virüsün delta varyantının ekonomi ve şirket bilançoları üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını düşünüyor. Milyonlarca ABD’linin aşılanmasıyla işletmelerin 2020’nin bahar aylarındaki gibi katı karantinalarla karşılaşmayacağı düşünülüyor. 

Glenmede Stratejistleri Jason Pride ve Michael Reynolds, “bazı önlemler alınabilecek olsa da toparlanmada duraklama olmayacak” dedi. İş dünyası liderleri de iyimserliklerini korurken, bu da hisseleri yükselten bir faktör olarak öne çıkıyor.

Stifel tarafından şirket yöneticileri, iş yeri sahipleri ve özel sermaye yatırımcılarıyla yapılan bir anket çalışmasına göre birçok şirket, birleşme ve satın alımlar ile diğer stratejik girişimler için nakit sağlamayı planlıyor. Stifel Direktörü Michael Kollender, “korona virüs nedeniyle oluşan uzun süreli zorluğun ardından gelen genel bir iyimserlik algısı var” dedi. Ancak şirketlerin hızla değişen ekonomiye adapte olmasının altını çizerek, istihdam ve vergi reformunun iki büyük tehdit olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Tahvil piyasası borsaların geleceğini görüyor

 

Dolarda geri çekilme devam edebilir

 

6 hafta sonra ilk: Kripto fonlara para girişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burhan keskin 26 Ağustos 2021 08:29

    Sigorta sektörü ön planda olur

  • Semavi Ece 26 Ağustos 2021 00:36

    Kar satışları gerçekleşmeden bu borsa yürümez, alıcı gelmez

  • Cem 25 Ağustos 2021 19:04

    Risk büyük

  • Mehmet B. 25 Ağustos 2021 18:59

    Borsa Rallisi bitmiştir. Bu sebeple KIYAMET senaryoları konuşuluyor. 1,5 yıldır yükselen borsalar artık yürümüyor, büyükler bu sebeple çıktı

  • Borsa25 Ağustos 2021 12:29

    Halkbankası 20 ödül almış. Sanki tehdit etmişler gibi banka endeksininde altında işlem görüyor. Benim yatırımcı olarak korkumda bütün bu ödüllerin bizleri kandırmak için oyun olup olmadığı. Yıllarca bekleyipte ödüle bile tepki vermeyen hissenin gerçek fiyatı ne? Yönetim Kurulu sessiz, biz çaresiz bekliyoruz.