E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırımcıların Aksu Enerji’den beklediği cevaplar---

Yatırımcıların Aksu Enerji’den beklediği cevaplar

Yatırımcıların Aksu Enerji’den beklediği cevaplar
28 Ekim 2015 - 06:53 borsagundem.com

Keyfi yönetim… Örtülü kazanç iddiaları ve halka açık şirketin en önemli iştiraki üzerinde oynanan oyunlar…

Aksu Enerji’nin Göltaş Enerji’de yüzde 25.45 oranında, Göltaş Çimento’nun da yüzde 67 oranında payı var. Halka açık olmayan Göltaş Enerji oldukça değerli bir şirket ve para kazanıyor.
Aksu Enerji yatırımcıları, kar eden ve ortağı oldukları şirketin en değerli varlığının hakim ortakların çıkarları doğrultusunda yönetildiğini belirtiyor. Örtülü kazanç aktarımı iddiaları var! Bu konuda da şirket defalarca ihtar ediliyor. Genel kurulda önemli kararlar alınıyor ancak uygulanmıyor.  

ORTAKLAR HİSSELERİ ALSIN YA DA SATSIN 

Göltaş Enerji’deki maliyet yapısı ve kaynaklarının verimsiz kullanımı nedeniyle uzmanlar, bu yapının sürdürülmesi halinde halka açık şirketin olumsuz etkileneceğini belirtiyorlar. Yapılan görüşmeler sonucunda; Aksu Enerji Yönetim Kurulu, Göltaş Enerji ile temas kurarak Göltaş Enerji'deki Aksu hisselerinin diğer ortaklara satışı ya da diğer ortakların hisselerinin Göltaş grubu tarafından satın alınması yönünde temas kurması için genel kurul tarafından görevlendiriliyor. Bugüne kadar bu konuda somut bir adım atılmaması üzerine Vedat Akyol şirkete bir ihtarname gönderiyor. 

YÖNETİMİN GÖREVİ YATIRIMCILARIN HAKKINI KORUMAK

İhtarnamede, “ Halka açık bir şirketin Yönetim Kurulu'nun öncelikli görevi, malumlarınız olduğu üzere, ortaklarının ve yatırımcılarının menfaatini korumak, yönetiminden sorumlu oldukları şirketin değerini yükseltmek bu doğrultuda gerekli adımları atmaktır” diyen Akyol, noter aracılığıyla gönderdiği ihtarnamede şu konulara dikkat çekiyor: “Aksu Enerji'nin aktifindeki en değerli varlığın Aksu Enerji'nin çıkarlarından çok diğer ortakların çıkarlarına hizmet edecek şekilde yönetilmesi hiçbir yatırımcının kabul edebileceği bir uygulama değildir.

Benim gibi bir hayli Aksu Enerji yatırımcısı birçok soruların cevabını bulamamaktadır. Malumunuz olduğu üzere, halka açık şirketlerde azınlık haklarına sahip olma alt sınırının %5 olduğunu ve bizim bu orandan daha yüksek oranda Aksu Enerji hissesine sahip olduğumuzu ve gerektiğinde azınlık haklarımızı kullanacağımızı hatırlatmak isterim.

Bu olumsuz ve kabul edilemez yapıya kısa zaman içinde son verilip, yatırmaların çıkarlarını da gözeten daha adaletli bir bir yapının sağlanmaması halinde, SPK'na duyuru dahil her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini önemle arz ettiğimi itibaren bildiririm.”

Dün borsagundem.com’da yayınlanan “Aksu Enerji’de büyük oyun” başlıklı haber büyük ses getirdi. Habere yorum yapan yatırımcılar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) acilen konuya müdahale etmesi gerektiğini belirtiyor. 

YATIRIMCILARIN YANITINI BEKLEDİĞİ SORULAR

Her platformda haklarının yenildiğini dile getiren azınlık hissedarlar ise şu soruların yanıtını bekliyor:  

1-Göltaş Enerji şirketi kredi kullanırken, Aksu Enerji Anonim Şirketi kendi hisselerini teminat olarak verebiliyorken, Kovada'nın özelleştirmesinde Göltaş Enerji neden kendi hisselerini Aksu Enerji Anonim Şirketi lehine teminat olarak vermemiştir? 

2)Dolayısıyla bir grup şirketi mantığının olmadığından bahsedebilir miyiz? Zira burada verilen
3 milyon dolar teminat yakılarak şirket çok ciddi bir zarara uğratılmamış mıdır?

3) Aksu Enerji Anonim Şirketi 'ne ait nakit ve benzeri kaynaklar, Göltaş Enerji’nin kurulum aşamasında, bu şirkete hangi şartlarla ve nasıl kullandırılmıştır?

4) Siz adı geçen bu gruptan aynı şartlarda nakit temin edebilir misiniz? 

5) Biz Aksu Enerji’de neden Göltaş Grubu’nun iştiraki gibi yönetiliyoruz? 

6) Göltaş Enerji yönetiminde bulunan kişiler grup şirket gideri adı altına kendi şirketlerinin giderlerini, grup büyüklüğüne oranlayarak nasıl yazabilir?

7) Kamulaştırma adı altında ödenen yüklü meblağlar ile ilgili daha şeffaf ve ayrıntılı bir belgeye sahip misiniz? Bu paralar nerelere ödenmiştir? 

8) Ayrıca çok yüksek maaş ve ücretler ödenmesi yoluyla ve daha önce belirttiğimiz konularda birlikte düşünüldüğünde, çok yüksek operasyonel giderler ile örtülü kazanç aktarımı olduğundan bahsedilemez mi? 

9) Bu konuda neden gerekil itirazlar yapılamamaktadır? Sizler Göltaş Enerji’de azınlık haklarımızın varlığından sorumlu kişiler olarak, bu konuda herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Zira; örtülü kazanç aktarımı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde para ve hapis cezası gerektiren bir suç değil midir?

10) Göltaş Enerji yönetiminde yeterince söz hakkına sahip miyiz? Yeni TTK ile bizlere verilen azınlık haklarından haberdar mısınız? 

11) Göltaş Enerji'nin tek alıcısı konumunda bulunan ve borçlarını ödeyemediği için tahsilat yerine hisselerini devreden Orma A.Ş.'nin elinde bulundurduğu Göltaş Enerji hisselerini için neden hissemiz oranında talep etmediniz?

12) Ayrıca burada açıkça görülen tek müşteri ile çalışma riskini görerek, neden bu konuya muhalif olmadınız? Grup içi şirkete satılan elektrik, gerek fiyat optimizasyonu gerekse tahsilat riski açısından görüldüğü üzere risk teşkil etmektedir! 

13) Bizler, Göltaş Enerji iştirakimizden temettü beklentisi içinde olan azınlık haklarına sahip Aksu Enerji Anonim Şirketi hissedarları olarak, beklentilerimize ne zaman cevap bulacağız?

14) Yoksa sürekli çok yüksek operasyonel giderler ile bu beklentimizin gerçekleşmesi daha da ötelenecek ve imkansız halemi getirilecektir?          

15) Kısaca özetle söz hakkımızın olmadığı anlaşılan Göltaş Enerji iştirakimizdeki hisselerimizi devretmek veya grubun sahip olduğu hisseleri satın almak konusunda alınan Genel Kurul kararına göre yapılan görüşmelerde, Göltaş Grubu’yla sonuç alınamadıysa, başka kişi ya da kuruluşlarla bu hisselerin satışı hakkında neden girişimde bulunulmamıştır? Burada genel kurul kararı neden önemsenmemiştir?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat30 Ekim 2015 10:17

    KERVAN a ne zaman KAYYUM atanacak.Bu konuda borsagündem den bir haber yapmasını bekliyoruz.KOZA ve İPEK e kayyum atayan KERVN a neden atamaz.

  • guli30 Ekim 2015 10:13

    alark a ne demeli acaba bir oyunda onda mı var grafiğine bir bakın bilinçli düşürülüyor yatırımcı nasıl güvensin

  • emekci29 Ekim 2015 14:43

    Bosa ugrasiyorsunuz. Birsey cikmaz bundan

  • sipaş zede29 Ekim 2015 10:59

    sngyo aynı sekilde yönetiliyor.

  • ccc28 Ekim 2015 18:42

    barı hısse prım yapmış akıllı olanlar yararlanmıştır sız aksue haberı yapacaınıza akfen gayrı menkul dosyasını acık halka arzdan berı 5 senede 5 te 1 e dustu dolar bazında ınsanlar 7 yıldızlı yatırım dıye kandırıldı

  • Düzen bozan28 Ekim 2015 14:52

    Maalesef goltas da ki olaylar yıllardır devam ediyor masraf adı altında şirket tirpanlaniyor yabancı ortaklar bu sebeple gittiler

  • Mert28 Ekim 2015 12:00

    Maalesef memleket kurallar ve kanunlarla degil, kisisel iliskilerle yonteiliyor. Biryerlerde adamin varsa kimse dokunamiyor iste...

  • sermaye piyasası...28 Ekim 2015 08:17

    türkiyede yeni bir kurum kurulmalı. mevcut memurların tamamı başka görevlere atanmalı. çünkü iş yapılmıyor. denetim yok.. yazılı kanunlar uygulanmıyor. ihbarlar değerlendirilmiyor. keyfe keder kamu görevi olmaaazzz.