E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılardan Türkiye'ye güvenoyu---

Yatırımcılardan Türkiye'ye güvenoyu

Yatırımcılardan Türkiye'ye güvenoyu
28 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Kur saldırısını bertaraf eden Türkiye hem yerli hem de yabancı yatırımcıya güven verdi. Son 1.5 ayda bankalar ve Hazine yurtdışından 5.5 milyar dolar borçlandı. Yerli yatırımcı da 8 milyar dolar bozdurdu.

Türkiye'nin ekonomide adeta 11 Eylül'ü olan 10 Ağustos'taki kur saldırısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda alınan önlemlerle bertaraf edilirken, 20 Eylül'de açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nın da etkisiyle, hem piyasalar normale döndü, hem de finans sistemi uluslararası arenada güven tazeledi. Dolar ve faizde sert düşüş görülen bu dönemde, bankalar ve Hazine de uluslararası piyasalarda borçlanmakta zorlanmadı.

TOKAT GİBİ CEVAP

Türkiye'ye duyulan güven Hazine'nin ve bankaların yurtdışı borçlanmasına yansıdı. Özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, "Türk bankaları finansmana erişmekte zorlanacak" şeklindeki asılsız raporlarına prim tanımayan küresel yatırımcıların ilgisi, sendikasyonlarda yenilenme oranını yüzde 100'ün üzerine taşıdı. Bu dönemde Akbank 980, Eximbank 680, Vakıfbank 300, İş Bankası 970, TEB 540 milyon dolarlık sendikasyona imza attı. Hazine'nin 2 milyar dolarlık 2023 vadeli eurobond ihracına 250'den fazla yatırımcıdan 3 kat talep geldi. Bankalar ve Hazine'nin toplam borçlanması 5.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu borçlanmaların, yatırımcıların Türkiye'nin sağlam ekonomik ve finansal yapısına güveninin göstergesi olduğunu belirten analistler, piyasalarda dalga boyutunun arttığı bu dönemde gelen talebin, Yeni Ekonomi Programı'nın küresel finans çevrelerince güçlü karşılık bulduğuna işaret ettiğini söyledi. Bankaların kasım ve aralık aylarında 3.75 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin vadesinin dolacağı, fakat bunların yenilenmesinde de bir sorun olmayacağı belirtiliyor.

Ekonomiye güven, yerli yatırımcının da pozisyon değiştirmesine neden oldu. Yerliler, 3 Ağustos'tan bu yana 8.2 milyar dolar satarken, TL cinsinden mevduat ise 22.9 milyar TL artarak 961.2 milyar liradan 984.1 milyara çıktı.

DOLAR YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Yabancı girişinin hızlanmasının etkisiyle, dolar kur saldırısının olduğu 10 Ağustos öncesindeki seviyeye geriledi. Haftayı 5.59 TL'den tamamlayan dolar, 13 Ağustos'tan bu yana yüzde 20 değer kaybetti. Merkez Bankası'nın doğru hamlelerinin etkisiyle 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 20.31'den 18.07'e, 2 yıllık tahvilin faizi ise yüzde 27'den 25'e geriledi. Türkiye'nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS'ler ise yüzde 25 düştü. (Engin Tunç - Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Damat ferit28 Ekim 2018 20:26

    Borçlanma faizlerini de yazında millet eğlensin biraz...

  • KILIÇ28 Ekim 2018 13:19

    BİRAZDA KENDİ İÇİMİZDEKİ KURUMLARI SORGULASAK İYİ OLMAMI ŞU ZOR GÜNLERDE GEÇTİGİMİZ GÜNLERDE BORSADA SÜREKLİ SERMAYE ARTIŞINA İZİN VERİPYATIRIMCIYI SOYDURMA VE KAÇIRMAYA ÇALIŞANLAR  KURUMLARDAN HESAP SORULMALI AKSİ HALDE BU ÜLKEDEN YATIRIMCI KAÇACAKDIR. 8-) 

  • REALITE 28 Ekim 2018 11:32

    Umarim siz haklisiniz Eurobond ihraci 2 milyar dolari ortalama %7.5 faizle borclandi ulkemiz.Ustelik vadede 5 yila duserek bu ne demek hem faiz artiyor hem borc odeme suresi 10 yildan 5 yila dusuyor.Yani boyle bir ortamda umudum borclanmadan sahlanmayi ogrenen bir ulke ve yoneticiler en buyuk temennim.

  • Cem28 Ekim 2018 11:04

    Tuzlu güvenoyu oldu biraz ama olsun seneye bir şekilde ödenir