E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılara alternatif ürün---

Yatırımcılara alternatif ürün

Yatırımcılara alternatif ürün
03 Aralık 2018 - 12:07 borsagundem.com

SPK, 11 Kasım'da yaptığı düzenlemeyle VDMK ihracına konu olabilecek varlık havuzunu genişletti. Yatırımcılar için alternatif ürün seçeneği artarken bankaların sermaye piyasalarından fon sağlama kabiliyeti artıyor

Yatırımda ürün çeşitliliğinin artması, kaynak ihtiyacının karşılanması açısından önem taşıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçtiğimiz 11 Kasım günü Varlığa veya ipoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği’nde bazı değişikliklere gitti. Düzenlemeyle varlığa dayalı ürünlerin ihracını teşvik edici hükümler getirdi. SPK’nın yeni düzenlemesinin VDMK piyasasının gelişimine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğinin ve kapsamının artması piyasaların derinleşmesi açısından önem taşıyor. Ağustos ayında kurlarda yaşanan sert dalgalanma sonrası yeni finansal kaynak arayışları arttı. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşanması da kaynak arayışında etkili oluyor. Böylesi dalgalanmaların ürün çeşitliliğinin artmasında önemli bir yeri olduğunu belirten emekli bankacı Yasin Demir, VDMK düzenlemesinin zamanında gerçekleştiğinin altım çiziyor.

Aktifbank Kredi Analitik ve Sermaye Piyasaları Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Kınık, “Yurtdışında Asset Backed Security (ABS) olarak bilinen VDMK ve benzer nitelikli yapılandırılmış ürünler; kaynak kuruluş riskinden bağımsız olarak, yatırımcılara belirli bir varlığa dayalı, teminatlandırılmış ve güvenli bir ürün alternatifi sunuyor.” diyor. VDMK’lar kaynak kuruluş niteliğindeki finansal kuruluş ve şirketlere borçlanma yerine varlık satışı ile finansman ve likidite sağlıyor. Bu adım VDMK gibi yenilikçi finansal ürünlerin Türk sermaye piyasalarında daha fazla tanınmasına ve sektörün bu dönemde ihtiyacı olan güvenli yatırım alternatiflerinin artmasına büyük katkı sağlayacak.

Sermaye piyasalarının derinleşmesi, yeni yatırımcıların katılımı, uzun vadeli kaynak yaratımı açısından önem taşıyor.

Bu konuda atılan her bir adım önemli. Piyasalardaki yüksek oynaklık nedeniyle vadeli mevduat yapmayı tercih eden yatırımcı Kerim Demir, her şeyden önce böylesi yeni ürünlerin performansının bir süre görülmesinde yarar olduğu, düşüncesinde. Bankacıların bu konudaki yaklaşımı ise olumlu. Teminatlı ve varlığa dayalı ürünlerin ihracını teşvik edici hükümler getiren düzenleme, bankaların sermaye piyasalarından alternatif fon sağlayabilme kabiliyetlerini artırıyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ise; yenilikçi ve güvenli yatırım aracı alternatiflerini çeşitlendiren bu düzenlemeyle finansal kurumların likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirerek sermaye piyasalarından fon sağlayabilme kabiliyetleri de artırdığını, dile getirmekte.

Bu tür yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, finansal piyasaların derinleşmesine katkı sağlayacaktır.

Arslan, “Varlık havuzunun genişlemesi, yatırım risklerini aşağı çekerek finansal kumrularımızın borçlanma maliyetlerini azaltan bir gelişme oldu. Kumullarımızın mali kaynak temininde kolaylıklar getiren bu düzenleme, bankacılık sisteminin daha etkin bir şekilde çalışmasına da önemli bir katkıda bulundu.” diyor. Sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğinin artması hem piyasanın derinliğinin artmasını hem de katılımcı sayısının yükselmesini sağlayacaktır. Bu anlamıyla ürünlerin kapsam ve içeriklerinin de ilerleyen süreçte gelişmesi önem arz ediyor. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)