E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar yeni borsa balonuna nasıl hazırlanmalı?---

Yatırımcılar yeni borsa balonuna nasıl hazırlanmalı?

Yatırımcılar yeni borsa balonuna nasıl hazırlanmalı?
08 Haziran 2021 - 17:53 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde görülen dev teşvikler ve düşük faiz oranlarıyla birlikte yükselen hisse fiyatları, şimdi dot-com balonu döneminden daha yüksek değerlemelerle işlem görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa balonları finansal piyasalarda ekonomik aktivite patlaması ve ardından gelen ani çöküşle açıklanıyor. Önde gelen ölçütlerden borsa piyasa değerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranına bakıldığında, ABD’de bugünün borsaları %100 aşırı değerlenmiş görünüyor. 1999 yılında dot-com balonunun zirvesinde ise hisseler %49 aşırı değerlenmişti.

Hisseler uzun süreler boyunca yüksek değerlemelerle işlem görebilir. Bu nedenle kısa vadede gelecek bir çöküş beklenmiyor. Ancak yatırımcıların bilmesi gereken bazı bilgiler var. Genellikle hisse fiyatları talep miktarı arzın üzerine çıktığında yükselir. Başka bir deyişle satın alım baskısı, satış baskısından yüksek olduğunda hisseler yükselir. Borsa balonlarının oluşum sürecinde para hisselerden çıkış hızından daha yüksek bir hızla hisselere yönelir.

Balon geliştikçe, satın alım baskısı da hızlanır. Yatırımcılar finansal piyasalarda hangi alanda yatırım yapacaklarını düşünürken, seçebilecekleri dört kategori bulunuyor: Hisseler, tahviller, nakit ve alternatif yatırımlar. Bugün ABD ve Avrupa’da rekor seviyelerde düşük seyreden faiz oranları göz önünde bulundurulduğunda, nakit çekici bir seçenek değil.

Ancak yatırımcılar geçici olarak nakitte kalmayı tercih edebilir. Tahviller de faiz oranları yükseldiğinde değer kaybettiği için, mevcut koşullar altında çekici görünmüyor. Bununla birlikte faiz oranlarının yükselme ihtimali de yatırımcıların beklentileri arasında. Yüksek performansıyla dikkat çeken ve yükselmeye devam etme ihtimali bulunan bazı alternatif yatırımlar arasında ise altın, gümüş ve bazı tarım emtiaları bulunuyor.

Hisseler ise faiz oranları düşük kaldığı ve devasa bir satış dalgasını tetikleyecek bir unsur bulunmadığı sürece yukarı yönlü harekete devam ediyor. Ancak Forbes’un haberine göre, bu durum borsalarda bir düzeltme görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Dahası boğa piyasası süreçlerinde düzeltmelerin oldukça sağlıklı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle dönemsel düşüşlere rağmen hisseler yükselişlerine devam ediyor.

Hisse piyasalarının yükselmesine neden olan unsurların arasında ABD Merkez Bankası’nın (FED) devasa parasal genişleme politikası ve hükümetin devam eden teşvik harcamaları da bulunuyor. Harcamalar ise güçlü bir ekonominin bel kemiğini oluşturuyor. borsagundem.com'n derlemesine göre, geçtiğimiz mali yılda, ABD’nin bütçe açığı 3,131 trilyon dolar seviyesindeydi.

Bu mali yılda ise rakamın 1,8 trilyon dolar olması bekleniyor. ABD harcamalarında hız kesmedi ve bu nedenle ekonomiyi bütçe açıklarına rağmen desteklemeye devam edecek. Korona virüs pandemisi ortaya çıktığında ABD hükümeti ve FED destekleyici politikalar izlememiş olsaydı, ABD şimdi yüksek ihtimalle bir resesyon içinde olacaktı. Bu nedenle ciddi bir kriz atlatılmış oldu. Şimdi artan aşılama sayıları, düşük faiz oranları ve mali teşviklerle borsalar yükselişe devam ediyor.

Peki bundan sonra neler olacak? Ekonomi hız kazanırken faiz oranları artacak ve bir noktada hisse yatırımları bulunan yatırımcılar paralarının bir bölümünü tahvillere aktaracak. Bunun nedeni ise tahvil getirilerinin hisselerin ödediği temettülerden yüksek olacak olması ve aynı zamanda tahvillerin çok daha az riskli yatırımlar olarak görülmesi. Bu esnada sert düzeltmeler görülebilecek olsa da hisseler yüksek performans göstermeye devam edebilir.

Bitcoin'de 25 bin dolar iddiası

 

Borsalarda kazandıracak 6 hisse satış stratejisi

 

Bireysel yatırımcı dipten alım fırsatını fonlarda buluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)