E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar savaşın risklerini hafife alıyor---

Yatırımcılar savaşın risklerini hafife alıyor

Yatırımcılar savaşın risklerini hafife alıyor
25 Nisan 2022 - 13:28 borsagundem.com

Dünyaca ünlü Alman varlık yöneticisi DWS, Rusya Ukrayna savaşını genişletmesi halinde ortaya çıkabilecek risklerin FED kaynaklı bir resesyondan daha ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve olası bir resesyon endişesi hisse senedi yatırımcıları arasında yaygın bir biçimde hissediliyor. Ancak Insider’ın haberine göre dev Alman varlık yönetimi grubu DWS’in Amerika Yatırımları Başkanı David Bianco’ya göre Rusya’nın Ukrayna savaşını genişletme riski borsaların en önemli endişesi olması gerektiğini söyledi.

Resesyon, yüksek enflasyon, aşırı yüksek değerlemeler ve savaş Bianco’ya göre borsalarda ayı piyasasını tetikleyecek en büyük dört endişe olarak öne çıkıyor. Bianco müşterileriyle paylaştığı piyasa notunda, “Tüm bu tehditlerden endişe duyuyoruz ve yakın vadede S&P 500 konusunda temkinli olmaya devam ediyoruz, ancak bizim endişelerimiz şu sıralamada: 1. Savaşın şiddetlenmesi (yükselen petrol), 2. Avrupa resesyonu, 3. Emtia dışı ücret sarmalı enflasyonu, 4. Aşırı değerlemeler” ifadelerine yer verdi.

Uyarı, Cuma günü üst düzey bir Rus generalinin, ülkenin Ukrayna'ya karşı savaş planlarının ilk ve en açık şekilde açıklamasının ardından geldi. Üst düzey general Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini ve güney bölgelerini ele geçirmeyi amaçladıklarını açıklamıştı.

DWS, savaşın petrol fiyatlarında yeni bir artışa ve nihayetinde bir resesyona yol açabileceği endişeleriyle izliyor. Brent ham petrolü ve ABD Batı Teksas ham petrolü fiyatları, Rusya'nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından 2008'den beri görülmeyen en yüksek seviyelere yükseldi. Dalgalanma ABD’deki benzin fiyatlarını hızlı bir şekilde galon başına 4 doların üzerine yükselterek rekor seviyelere yaklaştırdı.

DWS ekonomiklerde herhangi bir resesyon yaşanacaksa bunun ‘Avrupa kaynaklı olacağını’ öngörüyor. Euro Bölgesi, Rus petrolüne ve diğer doğal kaynaklara büyük ölçüde bağımlı olduğu için yüksek enerji fiyatlarının baskısıyla karşı karşıya. Uluslararası Para Fonu bu hafta yaptığı açıklamada, savaşın küresel ekonominin Kovid krizinden toparlanmasını kesintiye uğrattığını ve 2022 Euro Bölgesi büyüme tahminini %3,9'dan %2,8'e düşürdüğünü söyledi.

Ukrayna'dan Rusya’nın savaş sırasında uyguladığı vahşete dair daha fazla kanıt ortaya çıktıkça, Avrupa Birliği de tam bir Rus petrolü ambargosuna yaklaştı. JPMorgan böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi halinde petrolün varil başına 185 dolara kadar yükselebileceğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Brent petrol Pazartesi günü itibariyle varil başına 102 dolar civarında değerleniyor.

Bu arada Bianco, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından uygulanan sıkı para politikasının ABD'yi bu yıl veya gelecek yıl resesyona sokmasının muhtemel olmadığını söyledi. FED Mart ayında %8,5'e kadar yükselen enflasyonu düşürmek için agresif faiz artırımı döngüsü başlatmıştı.

DWS ABD'deki resesyon risklerinin bastırılmasıyla birlikte ekonomik döngüyle uyumlu hisse senedi tercihlerini banka hisselerinden ve ABD’deki küçük sermayeli hisse senetlerinden yana kullanacağını açıkladı. Varlık yönetimi firmasına göre söz konusu hisseler ekonomik gelişmelere daha fazla hassasiyet gösteriyor.

Bianco, "Sağlık hizmetlerini en cazip sektör olarak görüyoruz. Daha sonra güçlü bilanço büyümesine bağlı olarak iletişim ve ardından ABD’de durgunluk beklentilerinden bağımsız olarak finans hisseleri geliyor. Tercih ettiğimiz portföy savunma hisseleri ise kamu hizmetleri ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarıdır. Ancak her iki sektörde de aşırı olan ağırlığımızı azalttık” ifadelerine yer verdi.

Şahinliğin zirvesindeki FED piyasaları nasıl etkileyecek?

 

Emtia piyasası Fed baskısı altında

 

Petrol fiyatlarını aşağı çeken iki neden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muro26 Nisan 2022 04:32

    Bızim Natoya üyeliğimiz sadece ABD nin yalanlarına kalkan olur Bu bir bedel midir?

  • sahin kuş 25 Nisan 2022 14:15

    savaş yıllardır komşularımızda sürüyor, ırak, Suriye önemli değil, çünkü batının sınırında değil, umursamıyorlardı, petrol sa ırakta da vardı

  • Amin25 Nisan 2022 23:42

    Fark müslüman ve hıristiyan olmakta bize olduğu zaman savaş değil onların azıcık kuyruklarına basılınca saaaavaaaaaş hemen başlarlar binlerce şehidi verdik natoya üyeyiz toprağımıza saldırı var neredelerdi? Tabiki deliklerinden teröriste yardım etmekle mesguldüler silah satmakla petrollerine çökmekle mesguldüler eeee ilahi adalet var daha iyi günleriniz döktüğünüz müslüman kanının hesabını vreceksiniz İnşallah..