E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar satış dalgasını inkar ediyor---

Yatırımcılar satış dalgasını inkar ediyor

Yatırımcılar satış dalgasını inkar ediyor
05 Mart 2021 - 15:02 borsagundem.com

Yatırım uzmanı Jim Cramer, borsada “satış dalgasının gerçek” olduğunu ve yatırımcıların hisselerle ilgili yanıldığını söyledi. Cramer yatırımcılara nakit tutmalarını ve piyasaların dip noktasına ulaşmasını beklemelerini tavsiye etti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse endekslerini zirve noktalarından düşüşe geçiren sert bir satış dalgasının ardından, yatırım uzmanı Jim Cramer, yatırımcıların dip noktasını tespit edebilmesi için piyasaların çöküş döngüsünü tamamlaması gerektiğini söyledi. Cramer, “eğer daha düşük seviyelerde balık tutabilmek istiyorsanız, bunun için nakdiniz olduğundan emin olun. Çünkü gerçek ralli, yasın beş aşaması tamamlanmadan başlayamaz” dedi. Açıklamasının devamında, “bu gerçekleştiğinde, kaçırmak istemeyeceksiniz” ifadesini kullandı.

Cramer’ın yorumları, hisselerin ard arda gelen üç seansta düşüş göstermesinin ardından geldi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi, bu yıl negatif alana geriledi ve 2020’nin başından bu yana %1,28 düşüş gösterdi. Dow Jones Industrial Average %1,1 değer kaybederken, S&P 500’de %1,3’lük çekilme görüldü. Nasdaq ise geçtiğimiz ay yaklaştığı zirve seviyesinden neredeyse %10 aşağıda işlem görüyor.

Dow ve S&P 500 ise şubat ayında gösterdikleri yükselişlerden %3’ün üzerinde geriledi. Bazı yatırımcılar dipten alma ve boğa koşusuna katılma konusunda isteklilik gösterse de, Cramer tahvil piyasasındaki hareketlilik nedeniyle hisselerin düşüşü için daha fazla alan bulunduğunu söyledi. Cramer’a göre yatırımcılar piyasaların içinde bulunduğu durumu kabullenmek istemiyor.

Yatırım uzmanı, yatırım camiasının yasın beş aşamasından geçmesi gerektiğini söyledi. Bu aşamalar ise inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul. Cramer, “şimdi %6’lık bir düşüşün ardından bile büyük bir inkar görüyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar satış dalgasının gerçek olduğuna inanmak istemiyor. Piyasalar oldukça uzun süredir iyi gidiyordu ve birçok yeni yatırımcı bu türde bir düşüş görmedi. Dolayısıyla düşüş oldukça gerçek dışı görünüyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin ekonomik toparlanmasıyla birlikte enflasyonda yükseliş görülmesinden endişe duyan sabit getiri yatırımcıları, tahvil satıyor ve bu aktivite hisse piyasasını etkiliyor. Kurumsal yatırımcılar ise tahvil piyasasını izleyerek ellerindeki teknoloji hisselerini bırakarak, döngüsel ve değer hisselerine yöneliyor. Cramer’a göre, bireysel yatırımcılar bu hareketleri görmezden gelerek büyük kayıp yaşayabilir.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ise, tahvillerin üzerindeki baskıyı artırdı ancak Powell, sıfıra yakın faiz oranlarıyla ilgili bir politika değişiminin masada olup olmadığına yönelik bir ipucu vermedi. 

Cramer, “oranları yükseltmemiz gerektiğini söyleseydi daha mı iyi olurdu? Tahvil piyasası uzun vadeli faiz oranlarındaki artışa sert bir yanıt verdiği için ve bu da tüm borsaların düşüşe geçmesine neden olduğu için, muhtemelen evet” dedi.

Açıklamasının devamında, “kısacası hisseler zarar görüyor çünkü tahvil yatırımcıları öfkeli” ifadesini kullandı. Cramer hisselerde bir günde görülebilecek %7’lik bir düşüşün, piyasaların yasın kabul aşamasına ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Aynı zamanda, yatırımcıların kenarda nakit tutmasını ve piyasaların dip noktasını bulmak için doğru zamanı beklemelerini tavsiye etti.

JP Morgan’dan flaş faiz tahmini

 

Teknoloji hisseleri kritik seviyeye ulaştı

 

Küresel borsalardaki düşüş çöküş anlamına gelmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşin Doğrusu08 Mart 2021 01:30

    Yabancılar gidiyorsa bırakın bırakın defolup gitsinler. Bizbize yeteriz Türkiyem.. Bist 2 bine yabanilerle 6 ayda çıkacağına varsın bizimkilerle 1 senede çıksın. Bizim için daha iyi olur. Her istediklerinde ekonomimizi manipüle edememiş olurlar..

  • Bika06 Mart 2021 09:52

    BIST'te işlem hacmi düştü, YKB ve BofA robotları sinekten yağ çıkarırcasına yaptığı işlemler bireysel yatırımcıyı yanıltıyor. Katar fonları dışında yabancı yatırımcı uzak duruyor.

  • Uçacak05 Mart 2021 15:24

    Hacimden bunu görebiliyoruz ve adama katılıyorum hissede olan asla kabul etmez psikolojik olarak inanmasını engelliyor,hemen bir örnekleme yapalım birimiz buraya düşüşdeyiz vs vs yazsın başka bir rumuzla uçacak zıplayacak yazsın,kesinlikle düşüşteyiz diyen eksi oylama uçacak diyen like alacaktır kesin ve net.

  • Dd05 Mart 2021 15:09

    Fırtına öncesi ses siz lik. Kazaları ürküt,memeklazim.