E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar risk yönetimini hatırlamalı---

Yatırımcılar risk yönetimini hatırlamalı

Yatırımcılar risk yönetimini hatırlamalı
29 Eylül 2022 - 16:32 borsagundem.com

Küresel borsalardaki çalkantılı seyir birçok gündelik yatırımcı için eşi bulunmaz fırsatlar da yaratıyor. Borsa uzmanı Thomas H. Kee yatırımcıların para kazanmak için risk yönetiminin temel unsurlarını hatırlaması gerektiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda bugünlerde hayatta kalmak birçok yatırımcı için söylemekten çok daha zor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) İngiltere tahvillerini desteklemek için benzeri görülmemiş müdahalesinden sonra küresel piyasalara yerleşen sakinlikse sona ermeye yakın gibi gözüküyor.

Enflasyon yükselirken ve Avrupa'nın enerji krizi kötüleşirken ABD Merkez Bankası’nın (FED) "bir şeyleri kırması" korkusuyla endişelenmeyen büyük bir para yöneticisi bulmak zor.

BOE’nin son dönemde uyguladığı politika gibi birkaç istisna dışında küresel merkez bankaları artık piyasalara likidite desteği sağlamayı bıraktı. MarketWatch’un haberine göreyse sermayelerini korumayı hedefleyen ve hatta portföylerinden bir miktar alfa çıkarmayı umut eden yatırımcıların artık daha hünerli olması gerekiyor.

Equity Logic Portföy Yöneticisi Thomas H. Kee yatırımcıların piyasalardaki türbülans dönemlerinde hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu en önemli yeteneği yeniden öğrenmesi gerektiğini söyledi:

“Ne yazık ki, günümüz borsalarındaki birçok kişi riskin nasıl yönetileceğini tamamen unuttu ve son on yılda ABD Federal Açık Piyasa Komitesi, Wall Street'i risk konusunda endişelenmekten vazgeçirdi.”

Yatırımcıların riskleri hiç yönetmeme sanatında ustalaştığını belirten Kee, 2000 yılındaki internet balonundan bu yana risk yönetmeyi kendi firması Stock Traders Daily’nin ana stratejisi haline getirdiğini söyledi. Kee 2000 yılından bu yana borsalarda en büyük fırsatların bazılarının korkunun yaygın olduğu dönemlerde geldiğine dikkat çekti.

Borsa uzmanına göre risk yönetmenin merkezinde aynı anda hem açgözlülüğe hem de korku döngüsünün yarattığı strese karşı koymanın yattığını söyledi. Kee korku ve stres etkilerinden kurtulmak için en başta uzun vadeli alım yönteminin unutulması gerektiğini belirtiyor. Portföy yöneticisi nakit ve aşırı likit varlıklar arasında geçiş yapmak gerektiğini söyledi.

Kee ‘haftanın en iyi hissesi’ stratejisinin perakende yatırımcılar için bir opsiyon olabileceğini belirtti. Yalnız portföy yöneticisi bu yatırımcıların çok daha fazla para döndüren büyük yatırım enstitülerinden daha hızlı davranması gerektiğini de sözlerine ekledi:

“Haftanın en iyi hissesi yaklaşımı, piyasanın beklenen akışına uyacak şekilde tasarlanmış bir ticaret planına göre her hafta bir hisse senedinin ticareti yapma fikrini taşıyor. Korelasyon faktörü önemli, ancak ticaret planlarında yer alan risk kontrolleri geleneksel. Stop loss opsiyonu normaldir. Ancak normal olmayan şey bu stratejinin her hafta nakit getirmesidir.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kee’nin stratejisi tüm yatırımcıların hafta sonu boyunca hangi hisse senedine yatırım yapacaklarını düşünecekleri anlamına geliyor. Zira stratejinin hedefi her hafta bir hisse seçmek ve her haftayı nakitle tamamlamak.

Borsaların çalkantılı olduğu ortamlarda bu durumu avantaja çevirme stratejisi Kee için borsaların en büyük hisse senetlerinde dahi işe yaramış gözüküyor. Borsa uzmanı mayıs ayında aldığı Apple hisselerini ağustos ayı ortasında en yüksek seviyesine yakın bir yerde sattı. Kee aynı dönemde Nasdaq 100 Endeksi’ni takip eden borsa yatırım fonu Invesco QQQ hisselerini de sattı.

Çarşamba günü en yeni modellerine olan talebin yavaşladığına dair bir şirket raporu yayınlayan ve daha sonra sert bir satışa geçen Apple hisseleri yeniden Kee’nin hedef hisseleri arasına girdi.

Borsa uzmanı yatırımcıların “iyi ve kötü zamanlarda dayanabilecek” hisse senetlerini araması gerektiğini söyledi. Apple’ın büyük bir şirket olduğunu vurgulayan Kee, “Bu gibi koşullarda daha düşük kaliteli hisselerle uğraşmak istemezsiniz" ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı Apple hisselerinin kalitesi nedeniyle hisseyi bir veya iki ay boyunca tutabileceğini de sözlerine ekledi.

Yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?

 

Porsche hisseleri dalgalı başladı

 

Küresel ekonomideki gizli tehlike

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ford 29 Eylül 2022 17:16

    Kumar İstanbul diye ismi değiştirinsinler lütfen :)

  • ALİ KODUŞ29 Eylül 2022 17:15

    ben resmen ihlas grubu hisse senetlerinden aldım ve battım.ayrıca ülker a.ş. de 3 sene önce 26 TL den aldım bir de ondan iflas bayrağını çektiğim için para yok ki yatırım yapayım.