E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar neden boğa piyasasında kalmalı?---

Yatırımcılar neden boğa piyasasında kalmalı?

Yatırımcılar neden boğa piyasasında kalmalı?
08 Ocak 2021 - 11:00 borsagundem.com

Borsalara ilişkin olumsuz sinyaller daha önceki süreçte yaşanan sert dalgalanmalar nedeniyle doğru bir sonuç vermeyebilir. Yatırımcılar için en doğru strateji endekslerin destek seviyelerini dikkatle takip etmek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ.

Küresel borsalarda boğa piyasası rekorlarla birlikte devamlılığını sürdürüyor. Wall Street’in majör endeksleri S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100 ve Russell 2000 geçtiğimiz gün yükselişini devam ettirdi. MarketWatch yazarı Lawrence G. McMillan’a göre borsalardaki momentumun iyimserliğini devam ettirmesi en önemli göstergelerden biri ve yatırımcılar uzun süreli pozisyonlarını devam ettirmeli.

McMillan yatırımcıların borsalardaki destek seviyeleri haricinde çok şey bilmeye ihtiyacı olmadıklarını belirtiyor. Borsa uzmanı S&P 500 için iki kritik destek seviyesi olduğunu belirtti.

S&P 500 Endeksi gün ortasında 90 puan düşmesine rağmen 3662 puan seviyesinden geri geldi ve 20 günlük ortalamasının üzerinde bir kapanışa ulaştı. 3662 seviyesi S&P 500 Endeksi’nin destek seviyesi olan 3630-3650 puan aralığının bir miktar yukarısında. Bununla birlikte S&P 500 söz konusu puan aralığından birkaç kez yükseldiği için bu destek seviyesinin endeks için önemi de arttı. McMillan’a göre endeksin bu puanın altına düşmesi ayı piyasası anlamına gelebilir. S&P 500 için 3550 puan da kritik bir destek seviyesi oluşturuyor.

Düşük göstergeler toparlanma sürecinden kaynaklanıyor

Bazı göstergelerin satış sinyalleri verdiğini kabul eden borsa uzmanı bu sinyallere endekslerde bir kırılmaya yol açmadığı sürece şüpheyle yaklaşılması gerektiğini yazdı. McMillan konuyla ilgili olarak hisse senedi tabanlı opsiyon tercih oranlarından örnek veriyor. S&P 500 istatistiklerine göre hisse senetlerinde aşırı alım gözleniyor ve bunun anlamı alım emirlerinin piyasada ağırlıklı ve baskın hale geldiğini gösteriyor. Bu tip göstergeler genellikle borsalarda satış sinyali anlamına gelmektedir.

Teknik olarak bu istatistik satış sinyali olsa da McMillan’a göre aşırı alım opsiyonları yatırımcı duyarlılığındaki bir değişiklikten kaynaklanmıyor. Borsa uzmanı bu istatistiklerin bir süredir aşırı miktarda düşüşte olduğuna ve anlamlı bir seviyeye çekilme sürecinde olduklarına dikkat çekiyor. Bu nedenle S&P 500 Endeksi’nin destek seviyelerinin altına inmediği sürece bu satış sinyallerine şüpheyle yaklaşmak oldukça doğal.

Wall Street’te endişe yok

Korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi (VIX) de Salı günkü kapanış itibariyle boğa piyasasına katıldı. Georgia’daki seçim sonuçlarının ardından VIX’in dalgalanması bekleniyordu. Ancak böyle bir durum gerçekleşmedi. VIX Endeksi geçtiğimiz günü %10,77 oranında düşüşle kapattı. Korku endeksindeki düşüş yatırımcıların vadeli yatırımlarına daha fazla güvendiğini gösteriyor. McMillan’a göre VIX son birkaç hafta içerisinde yeni bir alım sinyali gösterebilir.

McMillan yazısının sonunda S&P 500 Endeksi destek seviyesinin yukarısında seyrettiği sürece boğa piyasasını desteklemeye devam etmek gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Buna karşın yatırımcıları borsa hareketlerine ilişkin kayıtsız olmamaya da çağıran borsa uzmanı onaylanan bir satış sinyali görüldüğünde hemen harekete geçmek gerektiğini de belirtiyor

Borsa uzmanının stratejisi satış sinyali oluştuğunda küçük miktarlarda geri çekilmek ve eğer endeks destek seviyesinden düşerse ayı piyasası pozisyonu oluşturmak yönünde.

 

Küresel borsalara yatırımcı akını başladı

 

Borsa İstanbul'da yeni zirvelere devam

 

Evde kalmak spekülatif hareketleri artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)