E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ne zaman nakde geçmeli?---

Yatırımcılar ne zaman nakde geçmeli?

Yatırımcılar ne zaman nakde geçmeli?
14 Ekim 2021 - 13:19 borsagundem.com

Yatırımların tümüyle nakde çevrilmesinin doğru bir strateji olmadığını biliniyor. Ancak uzmanlara göre yatırımcılar borsalardaki düşüşler sırasında getiri sağlamak için hızla nakde çevrilecek varlıkları her zaman hazır bulundurmalı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yedi aylık kazançlardan sonra Eylül ve Ekim aylarında küresel piyasalarda oluşan oynaklık kaçınılmaz olarak bazı yatırımcıların büyük düzeltmeden önce "nakde gitme" zamanının gelip gelmediğini merak etmelerine neden oldu. S&P 500 Endeksi bir yıldan uzun bir süredir ilk defa %5 civarındaki düşüşünü gerçekleştirdi. Bilanço sezonu başlarken ve şirketler bilanço artışı ve marj baskısıyla karşı karşıya kalıyor. İşgücü ve girdi fiyatları yükselmesi ve küresel tedarik zincirindeki kaotik durumun devam etmesi nedeniyle piyasalardaki volatilitenin azalması beklenmiyor.

JP Morgan Varlık ve Servet Yönetimi Birimi CEO’su Mary Erdoes, geçtiğimiz günlerde CNBC’ye yaptığı bir açıklamada, "Balonlaşma devam ediyor ve asıl sorunsa bunun ne kadar süreceğini sadece zaman gösterecek olması. Bu sadece yatırımcıların ne kadar sabırlı oldukları ve paranın zaman içerisindeki değerinin neredeyse sıfır olmasıyla alakalıdır. İnsanların neye yatırım yaptıkları konusunda fazlasıyla sabırlı olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Tarihsel veriler yatırımcıların sabırlı olmak konusunda sorun yaşadığını ve bazı yatırımcıların hisse satışına geçme kararı vermesinin kaçınılmaz bir şekilde piyasa krizleriyle sonuçlandığını belirtiyor. CNBC’nin haberine göre bazı yatırımcılar için hisse senetlerine olan yatırımlarında ihtiyatlı bir tavır sergilemek daha doğru olabilir. Zira eğer bir yatırımcı emeklilik dönemine yaklaşıyorsa ve getiriler Hisse senetleri gelirlerinden daha önemli bir yer tutuyorsa bu yatırımcı için bugün ABD borsalarında kalmak daha riskli bir durumdur.

Ancak daha uzun bir zaman çizelgesinde yatırım yapanlar için nakde gitme kararı borsada olmak ve borsadan çıkmak arasında ikili bir karar olmayabilir. Konuyla ilgili tüm araştırmalar bu ikiliğin yanlış bir karar olduğunu belirtiyor. Nakde geçmek yatırımcıların iki kez haklı olmasını gerektiriyor. Birincisi piyasadan çıkarken ve ikincisi piyasaya tekrar girerken. Ve genellikle bu kararlar yatırımcılar için büyük sonuçlar doğuruyor. Birçok yatırımcı için piyasalara girmek konusunda çekingen davranmak uzun vadeli getirileri kaçırmak anlamına geliyor.

Piyasa düzeltmelerinin, ayı piyasalarının ve toparlanmaların tarihsel geçmişi, hiçbir şey yapmama yaklaşımının yatırımcılara nakde gitme yaklaşımından daha fazla fayda sağlama eğiliminde olduğunu göstermektedir. Ancak üst düzey kurumsal yatırımcılara göre, iki yöntem de harekete geçmenin en iyi yolu değildir. Araştırmalar sürekliliğin piyasalardaki mükemmel zamanlamaları yakalamaktan daha önemli olduğunu göstermiştir. Ancak bu durum paranın piyasanın bir bölümünden daha fazla değerlenmesi beklenen diğer bir bölümüne dolaştırılması gerekmediği anlamına gelmez.

Yatırımcılar her zaman piyasaya giriş için hazır nakit bulundurmalıdır. Bu sayede yatırımlarını kesip kaçmak yerine yeni fırsatları yakalayabilirler. Piyasalardaki düşüşlerden yararlanmak ve aşırı değer kaybeden menkul kıymetlere daha fazla para akıtmak için portföylerde nakde dönüştürülebilecek bir kısım her zaman saklanmalıdır.

 

Zoraki satıcı değil olmayın

ABD Florida Eyalet Yönetim Kurulu Genel Müdürü ve Baş Yatırım Sorumlusu Ashbel Williams 200 milyar dolarlık portföyün yönetiminden sorumlu. Williams nakde geçme konusundaki açıklamalarında, “Riskli varlıkları asla zorunluluktan satmak istemezsiniz. Zira piyasa kargaşaları sermayelerde kalıcı zararlara yol açar” ifadelerine yer verdi. Williams nakde gitme kararının aslına bakılırsa hisse senetleri düşüşteyken verilen bir yeniden dengeleme kararı olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı, “Pay piyasaları aşağı indiğinde her zaman likiditeye sahip olunması zorunludur. Sermayeyi korumanın 1 numaralı yolu, yatırım politikasını takip etmek ve karamsar fiyatlamalar sırasında hisse senetlerine geri dönmektir" dedi.

Yatırımcılar, yakın ve orta vadede hisse senetlerine ilişkin farklı yaklaşımlar sergiliyorlar ve bu da onları duraksamasına sebep oluyor. Yatırımcılar enflasyon risklerinden korunmak için gayrimenkul de dahil olmak üzere reel yatırım varlıklarına yönelme, kripto para gibi alternatif varlıklara yatırım yapma veya hiper büyüme ortamında daha fazla getiri elde etmek için büyüme odaklı hisselere yönelme gibi farklı stratejileri değerlendiriyor.

Geleneksel hisse senedi ve tahvil portföylerinde varlıklar likidite havuzuna daha yakın olabiliyor. Bu sayede borsalarda olumsuz bir durum oluştuğunda söz konusu varlıklar likit varlıklara çevrilerek fırsatların oluştuğu yöne doğru kaydırılabiliyor. Bu durum negatif reel faiz oranları ortamında tahvil yatırımlarını daha az gösterişsiz hale getiriyor.

JPMorgan’dan Erdoes konuyla ilgili açıklamasında, “Negatif reel faizler kalıcı olacak. Küresel tahvillerin %74’ü reel negatif faiz oranlarına sahip. ABD Hazinesi tahvillerinin her biri vadesi dolduğunda negatif reel orana sahip ve paranın zaman içerisindeki değerinin gerçekten hiçbir anlamı yok” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hazine tahvilleri yatırımcıların kolayca alıp satabildiği likit varlıklardır. Yatırımcılar bu varlıkları tarih boyunca hisse senetleri ve benzeri yatırımların terse dönmesi durumunda koruma yatırımı olarak kullanmıştır. Borsalar yükselişe geçtiğindeyse hızlıca nakde çevrilebilen bu varlıklar yatırıma yönlendirilir.

Williams bu yatırım stratejisini Mart 2020’de ve 2009’da borsalar yeniden toparlandığı sırada kullandığını belirtiyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Yeniden dengeleme yapmak için her zaman nakde çevrilebilecek bir varlığa ihtiyacınız vardır.”

Banka hisseleri neden yükselmiyor?

 

Bitcoin 50 bin dolara döner mi?

 

Borsa İstanbul'un gözü 'dolar'da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • astor14 Ekim 2021 18:53

    sanki, yatırımcıda para kaldıda ,bi taraftan patron bi taraftan spk bi taraftan gaz verenler. bi taraftan cumhur başkanı küçük yatırimciyı kuşa cevirdiler.

  • osman14 Ekim 2021 14:23

    DOLAR 20 LİRA OLURSA SATARIM BANKA HİSSESİ ALIRIM

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU14 Ekim 2021 20:32

    olurmu olur kardeş.muhalefet partileri halkı düşünüyormu zannediyorsun.düşmanlarımız nasıl ülkemizi batırmak istiyorlar ise muhalefetdeki tüm partilerde ülkemizin batması için çalışmaktadırlar.sanki kendileri iktidarda olsa bu ülkeyi düzelteceklermiş gibi.kürdistan devletini ülkemizi ikiye parçalayarak kurdururlar ve bizleride orta asya ya sürer ise işte o zaman bizimle kimse uğraşmaz.dolar 20-30 TL olur mu olur.bu iş bahçeli ve RTE meselesi değil Türk milletinin var ve yok olma meselesi.

  • Mg14 Ekim 2021 13:38

    Dolar 9,15 altın ons 1800$ brent 85 $ gerçek enflasyon % 50 5 yıllık tahvil faizi % 19,5 açıklanan TÜİK enflasyonu mb gecelik faizi düşmeye devam, amaç gerçek enflasyonu % 100’e çıkarmak mı acaba!!!