E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için değişmeyen 10 borsa kuralı---

Yatırımcılar için değişmeyen 10 borsa kuralı

Yatırımcılar için değişmeyen 10 borsa kuralı
30 Mayıs 2022 - 16:35 borsagundem.com

Wall Street efsanesi Bob Farrell’ın 20 yıl önce belirttiği 10 borsa kuralı Bank of America Analisti Stephen Suttmeier’e göre bugün de geçerliliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Columbia Üniversitesi’nde Benjamin Graham ve David Dodd gibi isimlerden eğitim alan ve daha sonra 45 yıllık kariyerini Merill Lynch’de geçiren Bob Farrell bir Wall Street efsanesi olarak biliniyor. Teknik analizin öncüsü olarak bilinen Farrell kariyerinin 1998 yılında kariyerinin sonuna doğru yayınladığı bir notta borsa yatırımları için uyulması gereken 10 kuralı açıkladı. Dot-com balonunun yükselişi sırasında yayınlanan bu yazı ilk etapta çok fazla kişi tarafından fark edilmedi. Ancak 2001’den 2003 yılına kadar bu kuralların doğruluğu ortaya çıktıkça yavaş yavaş birçok yatırımcı tarafından bilinir hale geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Farell’ın yazısının üzerinden geçen 20 yılın ardından yükselen enflasyon, artan faiz oranları ve ekonomik belirsizlik ortamı bir kez daha bu 10 kuralı hatırlanması için ortam hazırladı.

Insider’ın haberinde Bank of America'dan Stephen Suttmeier, "İnsan doğasını değiştiremezsiniz ve Bay Farrell'in kuralları, 20 yıl önce Merrill Lynch'ten emekli olduğu zamanki kadar bugün de geçerli görünüyor" dedi. Haberde Farell’ın 10 borsa kuralı Suttmeier’ın yorumlarıyla birlikte hatırlatılıyor:

1. Borsalar zaman içerisinde ortalamaya dönme eğilimindedir

Suttmeier, "Eğilimler bir yönde çok ileri gittiğinde, yatırımcılar eğilimde bir tür tersine dönmeye ve ortalamaya geri dönmeye hazırlanabilirler" dedi ve 40 yıllık uzun süreli bir düşüş trendinden sonra faiz oranlarında sürekli bir artış potansiyeline işaret etti.


2. Bir yöndeki aşırılıklar, diğer yönde zıt yönlü bir fazlalığa yol açacaktır.

BofA analisti, "Bazen ortalamaya geri dönüş yeterli değildir. Bir piyasa, ters yönde aşırı bir hareketten önce bir yönde aşırı bir hareketle bir sarkaç gibi sallanabilir, "dedi. Suttmeier bir kripto hisse senedi sepetinin altı aydan kısa bir sürede %77 kaybetmeden önce bir yıldan az bir sürede 12 kat arttığını vurguladı.

3. Yeni dönemler diye bir şey yoktur. Aşırılıklar asla kalıcı değildir.

Suttmeier "Aşırılıklar biriktiğinde, 'bu sefer farklı' ifadesini duymaya başlarız. Yatırımcılar yeni bir dönemden bahsettiğinde, muhtemelen büyük hareket çoktan gerçekleşmiş ve yatırımcı duyarlılığı hareketin devam etmesini aşırı görmüştür" dedi.

4. Katlanarak yükselen veya düşen piyasalar genellikle düşündüğünüzden daha ileri gider, ancak yana dalgalı seyirde düzeltmeye uğramazlar.

BofA analisti "Parabolik ralliler, varlık balonları, piyasalardaki çılgın hareketlilikler ve çöküşler bu kurala uyuyor" dedi ve Ark Invest'in amiral gemisi ETF'sindeki %70'ten fazla düşüşü son bir örnek olarak vurguladı.

5. Halk en çok yüksekten ve en az da dipten alır.

Suttmeier, "Karşıt bir pozisyon almak karşılığını verebilir" dedi. Borsa uzmanı Amerikan Bireysel Yatırımcılar Derneği’nin (AAII) konuyla ilgili son anketine dikkat çekti. Ankette bu yıl bireysel yatırımcıların 2008 yılından bu yana en fazla kaybı verdiği görülüyor

6. Korku ve açgözlülük, uzun vadeli kararlılıktan daha güçlüdür.

BofA analisti, "Korku ve açgözlülük duygularımızı bulanıklaştırabilir ve dipten satış yapmak ve en zirveden satın almak gibi zayıf yatırım kararlarına yol açabilir" dedi.

7. Piyasalar geniş olduklarında en güçlü ve birkaç kaliteli isme daraldıkları zamansa en zayıftır.

Analist "Pazarın genişliği önemli. Geniş tabanlı ralliler devam etme potansiyeline sahipken, daralan pazardaki ralliler başarısızlığa meyillidir" dedi.

8. Ayı piyasalarının üç aşaması vardır: keskin düşüş, refleksif toparlanma ve bitkinleştirici temel bir düşüş trendi.

Bu kuralı bugün piyasalara uygulayan Suttmeier, S&P 500'de temel düşüş trendi aşamasında olduğunu düşünüyor. Analist 3.800 ve 3.500 puana kadar olan döngüsel bir ayı piyasası öngörüyor. Endeks Cuma günü 4.158 puanda kapandı.

9. Tüm uzmanlar ve tahminler aynı fikirde olduğunda, başka bir şey olacaktır.

Suttmeier, "Söz konusu kural uzmanlar arasında fikir birliği oluştuğunda bu durumun halihazırda varlık fiyatlarında da değerlendirdiğini önerir. Bu aynı zamanda tahminlerin getiri sağlamaması riskini de beraberinde getirir” dedi.

10. Boğa piyasaları ayı piyasalarından daha eğlencelidir

BofA analisti, "Boğa piyasaları ekonomik genişlemeler ve olumlu bir servet etkisi ile ilişkilendirilirken, ayı piyasaları genellikle durgunluklar ve olumsuz bir servet etkisi ile bağlantılıdır" dedi.

Rallinin kaderini ABD istihdamı belirleyecek

 

Emtia piyasasında yükseliş devam ediyor

 

Küresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)