E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için anahtar kelime ‘yumuşama’---

Yatırımcılar için anahtar kelime ‘yumuşama’

Yatırımcılar için anahtar kelime ‘yumuşama’
02 Aralık 2022 - 13:44 borsagundem.com

Enflasyon yavaşlama belirtileri gösterse de Fed’in şahin tavrı hafiflemiyor. Stratejistlerin ‘yumuşama’ kavramını kilit kavram olarak öne sürmeleri de bundan kaynaklanıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans piyasaları uzun süredir Fed Başkanı Powell’ın sözlerine odaklanıyor. Son açıklamalar sonrası biraz olsun rahatlayan piyasalar, yine de Başkan Powell’ın ‘daha gidilecek yol olduğu’ mesajını görmezden gelemiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in bir sonraki hamlesini deşifre etmek bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da oldukça zor gözüküyor. Bazı stratejistler ise piyasaların biraz olsun öngörülebilir olması için kilit kavramın ‘yumuşama’ olduğunun altını çiziyor.

Hala yoldayız

Stratejist Ed Yardeni’nin MarketWatch’ta yer alan analizine göre, yatırımcılar, Fed'in bir sonraki hamlesini deşifre etmesi için anahtar kelimenin ‘yumuşama’ olduğunu söylüyor. Finans piyasaları, Jerome Powell'ın sözleriyle rahatlıyor, ancak Fed başkanı, Fed'in ‘hala yolda olduğunu’ da açıkça belirtiyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşma, FOMC'nin 13-14 Aralık toplantısında faiz artış oranını 75 baz puan yerine 50 baz puan şeklinde revize etme yolunda olduğunu doğruladı.

Powell, “Para politikası ekonomiyi ve enflasyonu belirsiz gecikmelerle etkiliyor ve şimdiye kadarki hızlı sıkılaştırmamızın tam etkileri henüz hissedilmiş değil. Bu nedenle, enflasyonu düşürmeye yetecek düzeye yaklaşırken, faiz artış hızımızı ılımlı tutmakta fayda var. Faiz artış hızını yumuşatma zamanı Aralık toplantısından hemen sonra gelebilir. Sıkılaştırma politikasındaki ilerlememiz göz önüne alındığında, bu yumuşamanın zamanlaması, enflasyonu kontrol etmek için oranları daha ne kadar yükseltmemiz gerekeceği ve politikayı kısıtlayıcı bir seviyede tutmak için ne kadar süre gerekeceği sorularından çok daha az önemli” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar için anahtar kelime ‘yumuşama’

Finans piyasaları, Fed'in yaygın olarak yüzde 5 civarında olduğu kabul edilen nihai faiz oranına yaklaştığına ve ekonominin bir süre orada kalsa bile bu ‘kısıtlayıcı’ seviyeyi kaldırabileceğine inanıyor gibi görünüyor. Gerçekten de, konuşmasını takip eden soru-cevap bölümünde Powell, ekonomi için yumuşak veya ‘yumuşağımsı’ bir inişe giden bir yol olduğuna hâlâ inandığını yineliyor.

Yatırımcılar ise, Fed'in çok kısıtlayıcı davranarak resesyona neden olabileceğinden korkuyor. Powell, özellikle Fed'in bu riskin farkında olduğunu ve bunun olmasını istemediğini dile getiriyor. Elbette Fed yetkilileri, enflasyonun Fed'in ılımlılık eksenini doğrulamak için yumuşamaya devam etmesini bekliyor ve ümit ediyor.

Enflasyon hala yüksek ve belirsiz: Powell konuşmasının önemli bir bölümünü enflasyon hakkında konuşarak geçirdi. Sözlerine ‘enflasyonun hala çok yüksek olduğu gerçeğini kabul ederek’ başladı. Enflasyonla ilgili geçmişte yaptığı açıklamalarda sıkça dile getirdiği bir konuyu yineledi: “Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimseye fayda sağlamaz. Ayrıca, gerçek şu ki, enflasyonun önündeki yol belirsizliğini koruyor.”

Ardından, çekirdek enflasyon oranının görünümünü incelemeye devam etti: “Enflasyonu düşürmek için ne gerektiğini değerlendirirken çekirdek enflasyonu üç bileşen kategorisine ayırmak yararlıdır: Temel mal enflasyonu, konut hizmetleri enflasyonu ve barınma dışındaki temel hizmetler enflasyonu.”

Temel mal enflasyonu doğru yönde ilerliyor

Powell, temel mal enflasyonunun görünümü konusunda iyimser bir tavır sergiliyor: Powell, “12 aylık temel mal enflasyonu yüzde 4,6'da ve yüksek kalırken, yılın başına göre ise yaklaşık 3 puan düştü. Mal enflasyonunun düştüğünü söylemek için henüz çok erken, ancak mevcut eğilimler devam ederse, mal fiyatları önümüzdeki aylarda genel enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya başlamalı” şeklinde konuştu.

Konut hizmetleri enflasyonu için gelecek yılı beklemek gerek

“Konut hizmetleri enflasyonu gelecek yılın sonlarında ılımlı olacaktır” diyen Powell, birincil konut kirasındaki artışı ve mal sahipleri tarafından kullanılan konutların kira eşdeğeri maliyetini ölçen konut hizmetleri enflasyonunun ‘yükselmeye’ devam ettiğini ve şu anda önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 seviyesinde olduğunu gözlemledi. Powell, “Bununla birlikte, konut enflasyonu, kira kontratı stokunun devir hızındaki yavaşlık nedeniyle enflasyonun dönüm noktalarında diğer fiyatların gerisinde kalma eğilimindedir” diye belirtti.

Powell ayrıca, “Yeni kiralamalardaki piyasa oranı, genel konut enflasyonunun önümüzdeki yıl içinde nereye gideceğinin de bir göstergesi. Yeni kira kontratlarında 12 aylık enflasyon ölçümleri pandemi sırasında yaklaşık yüzde 20'ye yükseldi, ancak yıl ortasından bu yana keskin bir şekilde düşüyor” dedi.

İş gücü maliyetleri hala yüksek

Barınma dışındaki temel hizmetler iş gücü maliyetlerine bağlıdır. Üçüncü kategori, konut dışındaki temel hizmetlerdir. Sağlık ve eğitimden saç kesimi ve konaklamaya kadar geniş bir hizmet yelpazesini kapsar. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin (PCI Index) yarısından fazlasını oluşturan üç kategorinin en büyüğüdür. Powell bu kategoriyle ilgili şu gözlemde bulundu: “Dolayısıyla bu, çekirdek enflasyonun gelecekteki gelişimini anlamak için en önemli kategori olabilir. Bu hizmetlerin sunulmasında en büyük maliyeti ücretler oluşturduğundan, iş gücü piyasası bu kategorideki enflasyonu anlamanın anahtarıdır.”

Powell, iş gücü piyasasında talebin hala arzı aştığını söyledi. Powell, “Ücret artışı da dengeye dönmenin yalnızca geçici işaretlerini gösteriyor. Bazı ücret artış ölçütleri son zamanlarda yavaşlıyor” diye belirtiyor.

Sonuç olarak, finans piyasaları, Powell'ın Fed'in sıkılaştırma döngüsünün daha ılımlı bir faiz artırımı duruşuna döndüğü verisiyle rahatladı. Ancak Powell şu sonuca vardı: “Fiyat istikrarını yeniden sağlamak, politikayı bir süre daha kısıtlayıcı bir seviyede tutmayı gerektirebilir. Tarih, erken gevşetme politikasına karşı güçlü bir şekilde uyarıyor. İş bitene kadar yolumuza devam edeceğiz.”

Wall Street’te stratejistler ikiye bölündü

 

Fed'in gözü tarım dışı istihdam verisinde

 

Piyasalarda Fed hareketliliği

 

ABD'de enflasyon göstergesi ekimde yavaşladı

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Deutsche Bank ve Goldman'dan resesyon tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)